Çocuğunuzla iletişiminizi güçlendiren sözler

0
888

Çocuğunuzla iletişim ilk anne olacağınızı öğrendiğiniz an sevgiyle başlıyor. Sevginin iletişimde rolü büyük. Anne karnında dahi her türlü duyguyu alan çocuğunuz her zaman sizin sevginizi hissetmek isteyecektir.

Çocuğunuza sesinizi yükseltmeyin
Çocuğunuz sizi üzecek, kızdıracak bir davranışı olduğunda yapılacak tek şey sesinizi yükseltmeden onunla konuşmaktır. Anlamaz demeyin, sizi dinler ve anlar. Soyut kavramları açıklamanız önemlidir. Bilgilendirerek çocuğu büyütürseniz sonuç olarak bilinçli bir bireyi topluma kazandırmış olursunuz.

Çocuğunuzun olumlu yönlerini övmelisiniz. Ancak hataları da olacak onların. Hatalarını, başarısızlıklarını reddetmeyin. Bu konuda kendisini kötü hissetmemesi için kendinizden örnekler verebilirsiniz. Hepimiz bir dönem başarısız olmadık mı, hata yapmadık mı? Belki o dönemlerde büyüklerimizden azar işittik, kendimizi kötü hissettik, ezildik belki. Çocuğunuza “Sen başarırsın, sana güveniyorum” deyin. Güven duygusu çocuk için çok önemlidir.

Çocuğunuza sorumluluk verin
3 yaşından itibaren çocuğunuza sorumluluk duygusu verebilirsiniz. Bir kedi alın evinize. Onun mamasını vermek çocuğunuzun görevi olsun. Her gün dersini çalışması gerektiğini bilmeli çocuk. Bunun için “sen sorumluluğunu bilirsin, ne zaman ders çalışacağını da biliyorsun, bu nedenle de başarılı olduğunu görüyorum” dediğinizde çocuk bu doğrultuda hareket edecektir.

Yemek konusunda zorlama yaptığınızda çocuk bağıracak, bu yemeği sevmediğini söyleyecektir. Tercih şeklinde sorulduğunda birini seçmek durumunda kalacak, her şekilde sağlıklı bir yiyeceği tercih etmiş olacaktır. İsteklerine saygı duyulması da güven hissini destekleyecektir.

Çocuğuzu korku ile değil, sevgi ile büyütün
İki kız çocuk babaları ve onların arkadaşları ile hafta sonu kamp yapacağı için çok mutlular. Çocuklardan biri kampa gideceği için mutlu, oraya giderken alınacaklar listesi yapıyor. Diğerinde bir heyecan var, ama liste yok. Çünkü onun babası karar veriyor yiyeceği her şeye… Babanın arkadaşı bir markete girelim ne isterseniz alalım diyor, çocuk korku içinde seçimini yapıyor. Dondurma reyonunda çocuk daha da heyecanlanıyor, ama buna babam hiç izin vermez, diyor. Baba ile geçirilen iki günde babası ile iletişimi sevgi dolu olan mutlu, iletişim dili korku sözcüklerinden oluşan çocuk ise mutsuz… Çocuğunuzun paketli gıdalar yemesini istemiyorsanız ona bunun açıklamasını yapabilirsiniz. Sağlıklı olmak için tercihimizi bu yönde yapmanın yararlı olduğunu açıkladığınızda, siz de kendisine model olduğunuzda çocuk mutsuz olmayacaktır. Çocuğunuzu korku ile değil sevgi dili ile büyütmenizin sonucunda çocuğunuzun mutluluğu sizi daha da mutlu edecektir.

Bir Cevap Yazın