Öncelikle doğru olan köpek satın almak yerine bir hevesle alınıp barınaklara ya da sokağa bırakılan sahiplenmenizdir. Barınaklardaki köpeklerin çoğu ne yazık ki çocukları istedi diye karne hediyesi olarak satın alınan köpeklerdir. Köpeğin bir oyuncak değil, duyguları olan bir canlı olduğunu unutmayalım.
Köpek sahiplenme karari nasil verilir?
Çocuğunuz en az 15-16 yaşında değilse, yani köpeğin sorumluluğunu paylaşamayacak bir yaştaysa tüm sorumluluğun size kalacağını bilerek kararınızı vermenizi öneririm. Köpek sahibi olmak demek, sabah ve akşam hava koşullarına bakmaksızın en az birer saat yürüyüş yapmanızı gerektirir. Tatile giderken yanınızda götürebilecek misiniz ya da bir pet pansiyonuna bırakabilecek misiniz? Veteriner ve eğitim masraflarını karşılayabilecek misiniz? Ona yeterli ilgiyi ve toleransı gösterebilecek misiniz? Evin her yerinde dolaşan tüyleri sorun edecek misiniz? Çocuğunuz için köpek sahiplenmeden önce bu soruların hepsinin cevabının “Evet” olduğundan tüm aile bireyleri eminse tabi ki köpek sahibi olmak için doğru ailesiniz demektir.
Geçici heves için bir canın gelecegini riske atmayın
Yeterli olgunluğa erişmemiş çocuklar için her şeyin geçici bir heves olduğunu unutmayın. Çocuğunuza sahiplenmeyi düşündüğünüz köpeğin en az 15 yıl sizinle yaşayacak bir aile bireyi olacağı bilincini aşılamanız önemli. Bakımının zorluklarını ya da sorumluluğu sizinle paylaşması gerektiğini de çocuğunuza anlatmalısınız.
Özellikle küçük yaşta bir çocuğunuz varsa hem köpeğin sorumluluğu hem de çocuğun bakımı, ev içinde ikisinin de son derece enerjik oluşu, ilginize muhtaç olduğu gerçeği sizin için iki kat zor olacaktır. Küçük çocuğunuz köpeği oyuncak olarak göreceği için kontrolsüz hareketleri ile köpeğin canını yakabilir, köpek de kendini korumak için çocuğa istemeden zarar verebilir.
Evcil hayvanlar buyumek çocuklar için neden avantajlı?
Tabi ki çocukların bir evcil hayvanla büyümesi, bunun için kontrollü ve uygun ortamın sağlanması çocuğunuzun gelişimi açısından çok faydalı. Fakat burada bahsedilen köpek sahibi olmak kararınızı çocuğunuzun geçici hevesinin yönlendirmesinin doğru olmadığıdır.
Bu uzun vadeli kararı vermeden önce konuyu enine boyuna değerlendirmeniz, bir canın defalarca ev değiştirmesine neden olmamanız gerektiğini bilmeniz doğru olan.