Cinsel ilişki acı veriyorsa ne yapmalısınız?

0
8712

Cinsel ilişki sırasında ağrı ve acı hissediyorsanız bir kadın doğum uzmanına görünmenizde fayda var.  Çoğu zaman acılar hafif ve katlanılabilir olduğunda doktora gitmeyi tercih etmiyoruz ancak cinsel ilişki sırasında ağrı ve acı şiddetlendiğinde bir jinekoloğa gitmemiz şart. Bu tip rahatsızlıklar bir hastalık belirtisi olarak göz ardı edilmemeli. Keza çok küçük gibi görünen genital rahatsızlıklar ilerleyen süreçte kısırlığa bile neden olabilir!

Düzenli jinekolog kontrolü şart

Eğer aktif bir cinsel yaşantınız varsa mutlaka jinekoloğunuzu düzenli olarak ziyaret etmeli, rahim kanserine karşı HPV aşınızı da yaptırmalısınız. Cinsel yaşamınızın daha konforlu ve keyifli geçmesini istiyorsanız, cinsel mutluluğunuz için cinsel sağlığınıza dikkat etmeniz gerekiyor. Cinsel birliktelik sırasında acı duyuyorsanız, jinekoloğunuz gerekli muayeneleri ve smear testi yaptıktan ve sonra size uygun bir tedavi reçete edecektir. Bunun için doktorunuza yaşınızı, cinsel yaşamınızı, daha önce geçirmiş olduğunuz enfeksiyon ya da alerji gibi rahatsızlıkları, kullandığınız doğum kontrol yöntemlerini, acıların türü ve nerede olduğu konularında bilgi vermeniz gerekir. Kesin tanının konulabilmesi için, bütün bu bilgilerin doğru verilmesi şarttır.

Acının hangi bölgede hissedildiği önemli

Genital ağrıların yeri tanı için büyük önem taşır. Genel olarak acıların bölgeleri ikiye ayrılır: Yüzeydeki ve derindeki acılar.
Yüzeydeki acılar: Vajina girişinde meydana gelen acılar için yüzeysel acılar terimi kullanılır. Bu tip acıların genel belirtileri kaşıntı, yanma hissi, tahriş ve akıntılardır. Bun belirtiler akla ilk olarak enfeksiyon, mantar ya da alerjik bir sorunu getirir. Daha önce yaşanmış olan bir mantar sorunu da, mukozada küçük izler bırakmışsa, ilişki sırasında acı hissedilmesine yol açabilir.
Derindeki acılar: İlişki sırasında vajinanın girişinde değil, daha derininde hissedilen, hatta karın bölgesine bile vurabilen ağrı ve acılardır. Bunlar endometrite, salpingite ya da yumurtalıkları ilgilendiren belirtiler olabilir.

Vajinal kuruluk cinsel ilişki sırasında acı verir

Cinsel ilişki sırasında kadınların yaşadığı acıların öncelikli nedeni, vajinanın yeterince ıslanmaması yani vajinal kuruluktur. Vajinal kuruluk cinsel birleşmeyi zorlaştırır ve acı hissedilmesine neden olur. Ayrıca yorgunluk, stres, partnerle uyumsuzluk, doğum kontrol hapı ya da diğer ilaçların mukozayı yıpratması, hormon salgılanmasında azalma, menopoz gibi nedenler vajinada kuruluk meydana getirebilir. Keyifli ve acısız bir cinsel birleşme için ön sevişme ve partnerden keyif almak gerekir. Partnerinize karşı cinsel istek ve şehvet duymuyorsanız cinsel birleşme kadın için adeta bir eziyete hatta tecavüze dönüşür. Vajinal kuruluk durumunda kayganlaştırıcı bir krem kullanılarak cinsel ilişki kolaylaştırılabilir. Menopoz dönemindeki kadınlarda bu kremlerin yanı sıra, hormon tedavisinin uygulanması da önemlidir. Bu tedavi sayesinde menopozun diğer yan etkileri de ortadan kaldırılır ve kadın psikolojik olarak da rahatlar. Enfeksiyonlar söz konusu olduğunda ise ağızdan alınacak ya da lokal antibiyotik tedavisiyle enfeksiyon problemi giderilir.

Doğum sonrası ağrılı cinsel ilişki olabilir

Doğum sonrasında yeniden cinsel ilişkiye başlamak için vajinanın kendisini yenilemesi gerekir. Oluşabilecek acıların dindirilmesinin en iyi ilacı sabır ve zamandır. Partnerlerin bu konuda eşlerine karşı anlayışlı ve sabırlı olmaları elzemdir. Ancak bazı çiftlerde kadınlar doğum sonrasında lohusa sendromu yaşar ve cinsel birliktelik uzun zaman ertelenebilir. Jinekolojik rahatsızlıklarda tedaviler farklılaşır. Ağrı ve acıların nedeni psikolojikse, en iyi ilaç hastanın kendisidir. Böyle durumlarda hastanın önce kendi beyninde sorunu kabul edip, bunu partneriyle konuşması gerekir. Partnerinin ona yardımcı olması, kendisini güvende ve rahat hissetmesini sağlar.

Cinsel ilişkiden sonra yanma nasıl geçer?

Özellikle doğum sonrası ilk ilişkiden sonra yanmalar gayet normal olarak açıklanabilir. Vajinanın toplanması için belirli bir süre gerekmektedir. Ancak birkaç birleşmeden sonra ağrıların azalarak bitmesi gerekmektedir.

Eğer cinsel ilişkiden sonra yanmalarınız devam ediyorsa, bir doktora görünmenizde fayda var.

Siz de aklınıza takılanları, merak ettiklerinizi veya öğrenmek istediklerinizi bize Forum Anne Bebek Kulübü üzerinden yazabilirsiniz. Kadınlar olarak birlikte güçlüyüz!

 

Bir Cevap Yazın