Bebeklerde uyku sorunu

0
1224

Kaliteli bebek uykusuna dair ipuçları… Banyo, masaj, pışpışlama, oyunlar, beşik, kundaklama gibi pek çok yöntemi denemiş olabilirsiniz. Ama unutmayın ki, ne yaptığınızdan çok nasıl yaptığınız önemli. Bu yüzden bebeğinizin uyku sorununu çözmek için bu haberi okumalısınız…

Yıllardır yapılan araştırmalar bebeklerde göz ardı edilemeyecek oranda uykusuzluk sorunu olduğuna işaret ediyor. Aynı sonuç ülkemiz için de geçerli; her 4 bebekten 3’ü her gün uyku sorunu yaşıyor. Dolayısıyla ailelerin de temel problemlerinden biri haline geliyor. Günlerin uzadığı, sıcaklığın arttığı, tatil planlarının başladığı bu dönemde bebeklerde uyku sorununu gelin uzman önerileriyle alt edelim!

Bebek bakımındaki tüm başarıyı alaşağı eden ve annenin yorgunluğunu artıran uykusuzluğa dair pratik ipuçlarıyla sağlıklı ve huzurlu bir yaz geçirebilirsiniz.

Banyo, masaj, pışpışlama, oyunlar, beşik, kundaklama gibi pek çok yöntemi denemiş olabilirsiniz. Ama unutmayın ki, ne yaptığınızdan çok nasıl yaptığınız önemli. Daha önemlisi, doğru ve işe yarar sandığımız birçok uygulama tam aksi sonuç verebilir. İşte bu yüzden uzman önerilerinden derlediğimiz tavsiyelere göz atmalısınız.

İlk adım: Banyo
İnsanın uykuya en hazır olduğu an kuşkusuz şöyle güzel bir banyo sonrasıdır. Aynı şey bebekler için de geçerli. Karnı doymuş bebeğinize yaptıracağınız banyo, onu uykuya hazırlayacaktır. Uzmanlar, annelere bu süreçte aceleci olmamalarını ve yavaş yavaş, zevk alarak, bebekle oynayarak bu zaman dilimini yaşamalarını tavsiye ediyor.
Öncelikle suyun soğuk ya da aşırı sıcak olmamasına özen gösterin. Sabunlamada kullandığınız sünger yumuşak olmalı. Bez tercih ediyorsanız ince pamuklu olmasına dikkat edin. Banyo yaparken onunla konuşmanız, sevginizi göstermeniz ve elbette gülümsemeniz etkili olacaktır.

Gözler kapanıyor
Bebeğiniz şimdi iyice mayıştı. Banyo sona erdiğinde onu yumuşak bir havluyla sararak kucağınıza alın. Kucak istemiyorsa yatağa yatırın ve yavaş yavaş kurulayın. Göz temasınızı koruyun. Gülümsemeye devam edin.
Kurulama sona erdiğinde masaja geçebilirsiniz. Bu onu oldukça rahatlatacak ve gevşetecektir. Giydirdikten sonra bezleyin. Yüksek emme kapasitesine sahip bir bez tercih etmenizde fayda var. İşte şimdi uykuya neredeyse hazır. Gazını kontrol edin, onu kucaklayın, öpün ve yatağına yatırın.

Kaliteli bebek uykusuna dair ipuçları…
– Gündüz uykusu bebekler için önemlidir. Ne olursa olsun gündüz uykusunu almasını sağlayın.
– Uyuduğu ortamın sessizliği çok önemlidir. Sadece evinizin değil, bebek odasının baktığı sokağın da sessiz olması önem taşır.
– Uykuya yatırmadan önce karnının doymuş ve altının temiz olduğuna olduğuna emin olun.
- Sıcakların başladığı bu mevsimde bebeğiniz uyku saatine dek iyice yorgun düşebilir. Ve yorgun bir bebeğin huysuz olabileceğini unutmayın. Bu, uykuya iyiden iyiye yaklaştığının işaretidir.
– Uyumak istemezse hemen kucağınıza alıp sallamaya başlamayın. 10 dakika kadar kendi haline bırakın.
– Müzik ve kitap bebek uykusunun destekçileridir. Uykuya dalmadan önce ona renkli sayfaları olan bir masal kitabı okuyabilirsiniz. Uykuya dalmaya başladığını gördüğünüzde ise müzikli bir oyuncağı açabilirsiniz.
– Sadece akşam değil, gündüz uykularında da karanlık bir ortam sağlamalısınız. Koyu renk perdeler tercih edin.

Bir Cevap Yazın