Bebeklerde konak (seboreik dermatit)

0
2693

Bebeklerde konak neden olur ve nasıl temizlenir? Bebeklerde konak ne zaman temizlenmeli? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Dündar Yaykıran bebeklerde konak oluşumu ve tedavisi hakkında bilgi verdi!..

Konak (seboreik dermatit) nedir? 

Seboreik dermatit (yağ bezlerinin işlev bozukluğu sonucu oluşan deri iltihabı) çok küçük çocuklarda baş derisini ve vücudun kıvrımlı yerlerini etkileyebilen bir deri hastalığıdır. Yenidoğan bebeklerin çoğunda görülür. Bunun nedeni yenidoğanın cildinin üzerindeki keratin tabakasının henüz gelişmemiş olmasıdır. Bebekler baş bölgelerinden çok terledikleri için baş bölgelerinde sert, beyaz pul pul kabaran tabaka hâlinde kızarıklık ve beyazlık görülebilir. Kaşıntıya neden olmaz ve bebeğe bir rahatsızlık vermez. Geçici bir durumdur. Yaşamın ilk 4 haftası en sık olduğu dönemdir, 6 aydan sonra azalır ancak 1 yaşına kadar olan çocuklarda görülebilir.

Genel önlem olarak hastalara pamuklu, bedeni sıkmayan ve rahat giysiler tercih edilmeli ve aşırı sıcak, nemden kaçınılmalı, terleme azaltılmalıdır. Banyoda klasik sabun yerine nötral pH’lı temizlik ürünleri tercih edilmelidir. Elbiseler ve yatak çarşafları deterjanlarla değil sabun tozu ile yıkanmalı, iyi durulanmalı yumuşatıcı kullanılmamalıdır.

bebeklerde konak neden olur

Konak tedavisi nasıl yapılır?

Büyük çoğunluğunda temizlik ve bakım yeterli olur, bazı yaygın ve şiddetli vakalarda potent (çok güçlü) olmayan kortikosteroidli kremler ve nadiren görülen deri enfeksiyona karşı antibakteriel kremler kullanmak gerekebilir.

Konak oluştuğunda bebeğin başına gece yatarken veya banyodan birkaç saat önce bebek yağı, (benmari usulü pişirilmiş ve soğutulmuş zeytin yağı da kullanılabilir) sürülerek konaklar kabartılır, arkasından banyo yaptırılarak bebekler için hazırlanmış yumuşak bir fırça veya tarakla taranır. Bu işlem konak devam ettiği sürece tekrarlanır. Konak temizlenirken bebeğin kafasında yer alan bıngıldaklarına dikkat edilmeli, fazla baskı uygulanmadan yumuşak hareketlerle bu bölge ovularak temizlenmelidir. Günlük temizlik, saç diplerini temiz ve konaksız tutmaya yeter. Temizlik ve bakıma rağmen giderek artdığı, akıntlı ve iltihaplı bir hale dönüşmeye başladığı zaman mutlaka hekiminize başvurun ve önerilen ilaçları uygulayın.

Önceki İçerikGrip (İnfluenza) nedir? Belirtileri nelerdir? Nasıl geçer?
Sonraki İçerikBebekler ne zaman emeklemeye başlar?
Uzm. Dr. Dündar Yaykıran
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları uzman doktoruyum. 1981, Acıpayam-Denizli doğumluyum. İlkokul, ortaokul ve lise eğitimimi Acıpayam’da tamamladıktan sonra, ortaokul 2. sınıftayken aldığım doktor olma kararımı gerçekleştirmek için 1999’da KTÜ Tıp Fakültesinde tıp eğitimime başladım. KTÜ Tıp fakültesinden 2006 yılında mezun oldum. 2006 ile 2010 yılları arasında devlet ve özel sektörde pratisyen hekim olarak çalıştım. Çok sevdiğim ve iyi anlaştığımı düşündüğüm çocuklarla birlikte olabilmek ve onların gelişiminde pay sahibi olabilmek için 2010′ da Sağlık Bilimleri Üniversitesi Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesinde ”Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları” alanında uzmanlık ihtisasıma başladım ve 2015’de ihtisasımı tamamlayarak uzmanlık diplomamı aldım. Haziran 2015 ile Ocak 2017 arasında Bahçelievler Devlet Hastanesi’nde, Ocak 2017 ile Şubat 2019 arasında da Sağlık Bilimleri Üniversitesi Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Kliniği’nde, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları uzman hekimi olarak çalıştım. Şubat 2019’da, çok sevdiğim çocuklara daha yararlı olabilmek, bebek ve çocuk bakımı, onların fiziksel ve nörolojik gelişiminin takibi, hastalıklardan korunma ve hastalıklarının tedavilerinde daha etkin olabilmek için, İstanbul – Maltepe'de bulunan Özel Kardelen Tıp Merkezi’nde çalışmaya başladım, halen devam etmekteyim. Evliyim. Çok güzel ve zarif bir kadının kocası, çok tatlı ve yakışıklı, 8 yaşında, Oğuz Kaan isminde bir beyefendinin babasıyım.

Bir Cevap Yazın