Bebek ve çocuklar için güvenli oyuncak seçimi nasıl yapılır?

0
1067

Oyuncak seçimi çocuğunuzun geleceğini belirliyor. Bu yüzden uzmanlar çocukların geleceği ve güvenliği için oyuncak seçiminde dikkatli olunması gerektiğini belirtiyorlar.

Çocukların yaşam oyununun ilk provalarını oyuncaklar ile yaptıklarını bu nedenle güvenliklerinin ilk sırada gelmesi gerektiğini dile getiren PAGEV Başkanı Yavuz Eroğlu, “Oyuncaklar çocuklarımızın fiziksel ve duygusal gelişimlerinde çok önemli bir role sahip. Dolayısıyla onlara sağlıklı ve güvenli oyuncaklar sunmak zorundayız. İthal ya da yerli önemli olan standartlara uygun üretilmiş olmaları. Geçtiğimiz yıl ülkemizde toplam oyuncak tüketimi yaklaşık 531 milyon dolar olarak gerçekleşti yani oyuncağa 2 milyar TL harcadık. Büyüyen ve teknolojik gelişimle birlikte hızla değişen bu pazarda yerli üretim için ciddi bir potansiyel bulunuyor. Bunu iyi değerlendirmemiz gerekiyor” dedi ve güvenli oyuncak için tavsiyelerde bulundu.

Güvenli oyuncak için nelere dikkat edilmeli?

Oyuncağın üreticinin veya ithalatçının adını veya markasını taşıması gerekir. Çocuğunuzun güvenliği ve sağlığı için markasız oyuncak satın almayın.

Oyuncakların üzerinde Avrupa normlarına uygunluğunu belgeleyen “CE” işareti, ambalajının üzerinde üretici/ithalatçı bilgilerinin olması gerekir.

Oyuncaklarda kullanılan malzemeler özel standartlara göre üretilir. Üretici firmanın bu standartlara uygun üretim yapıp yapmadığını sorgulayın.

Oyuncakların üstünde uyarı metni ve yaş sınırı olması gerekir. Büyük çocuklar için yapılmış oyuncaklar küçük çocuklar için tehlike oluşturabilir. Bu nedenle çocuğunuzun yaşına göre oyıncak seçmelisiniz. 3 yaşından küçük çocuklar için tehlikeli olan özel bir uyarı işareti taşırlar. Bazen tehlike işareti yerine yazılı bir uyarı da olabilir. Uyarı metnini mutlaka okuyun.

Kullanma talimatlarını okumayı ihmal etmeyin ve bu bilgileri çocuğunuza da anlatın. Kontrolü elden bırakmayın.

Oyuncaklarda fitalat denen kimyasalların kullanımı ülkemizde yasaktır ve bakanlıkça da denetlenmektedir. Yerli ya da ithal olsun standartlara uygun olarak üretilmiş oyuncaklar güvenlidir.

Bir Cevap Yazın