Yazı İçeriği
Bebeğinizi doğmadan yapılan hazırlıklar içinde yer alan hastane çantasının içindeki ilklerden olan biberon nasıl seçilir? Biberon seçiminde dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Biberon seçimi yaparken kullanılan malzemede dikkat etmemiz gerekenler nelerdir? Aylara göre biberon seçimi nasıl yapılmalıdır? Ecz. Füsun Tunalıoğlu biberon hakkında merak edilenleri Anne Bebek Kulübü için yazdı.
Biberon nasıl seçilir?
Çok önceden yalancı emzik emmeyen çocuk yoktu sanırım. Doğar doğmaz bebeğin ağzına emzik konurdu. Ağlamasın, huzursuz olmasın diye. Bakkallardan memeler alınıp kullanılırdı. Zamanla bebeklerin sağlığına, ağız yapısına, diş sağlığına uygun biberon ve emzikler üretilmeye başlandı.
Anne göğsünün emzirme sırasında aldığı şekilden esinlenerek yeniden dizayn edildi. İlk ortodontik emzik araştırmaları 1956 yılına yapıldı. Bazı firmalar bu ortodontik özelliğini tüm emzik ve biberon emziklerinde kullanmaktadırlar. Hekimler ve anneler de bu konuya çok özen göstermektedirler.
Kullanılan emzik çocuğun doğumundan gelişim çağına kadar olan her evrede çok önem arz eder. Ağız, çene, diş sağlığı için seçilen memenin şekli, yapısı, kullanım süresi çok önemlidir.
Gazlı bebekler için Anti-Colic Air System özelliğine sahip biberon ve emzikleri tercih edilmelidir.
Bebeğin beslenme sırasında hava yutmasını minimize ederek, bundan kaynaklı gaz sancılarını minimuma indirir. Ayrıca Air System özelliği sayesinde emziklerin içine hava girip çıkması nedeniyle uç kısmı yumuşak kalır ve bebeğe anne memesini emer hissini verir.
Biberon memelerinin aylara göre ayarlanmış delikleri vardır. Alırken bebeğin ayına uygun meme içeren biberonu almak çok önemlidir.
Bebeğe uygun biberon nasıl alınır?
- Bebeğin 0-6 ay aralığında kullanacağınız meme ;akışkan sıvılar, anne sütü, bitkisel çaylar, yenidoğan maması gibi kullanımlara uygun olmalıdır.
- 6-18 ay sonrası devam mamalarına ve meyve sularına uygun biberon memesi kullanılır.
- +18 ay ve sonrasında dilenen akışkan veya koyu kıvamlı sıvılar için uygun biberon ve memesi kullanılır.
- Ayrıca bebeğin aylarına göre tutuşu değişen biberonlar vardır. İlerleyen zamanda bebek biberonu kavramak, tutmak isteyecektir. Bu onun özgüvenine destek olacaktır.
Biberonların ısıya ve darbeye extra dayanıklı olması gerekir.
Dezenfekte edilmesi için ısıya maruz kaldığında, yapısının ve şeklinin değişmemesi gerekmektedir, yapılarında oluşacak değişiklik bebeklerimizin sağlığı için hiç istenen bir durum değildir.
Biberonların, ısıya dayanıklı yüksek kalitede polipropilenden veya borosilikat camdan üretilmesi sağlıklıdır. BPA kesinlikle içermemelidir. Biberon ve memesinin temizliği kolay olmalıdır.
Biberonun başlığında dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?
Biberon başlığı kauçuk veya silikondur. Kauçuk doğal bir maddedir. Daha yumuşak ve esnek olup, ısırmaya karşı daha dayanıklıdır. Tüm kauçuk ürünlerin kendine özgü bir kokusu vardır ve kauçuk ürünler bazen alerjik etki gösterebilmektedir.
Yapısı daha kısa zamanda değişiklik göstermektedir. Bu nedenle tercih edilme oranı düşüktür. Silikon yapılı biberon emziklerdeki silikon maddesi yapaydır.
Sıcaklık ve UV ışınları gibi dış etkenlerden dolayı renk değiştirmektedir. Bu durum hijyen ve sağlık açısından tehdit oluşturmaz. Ama çok bariz bir renk değişikliği olduğu durumda yenilemek doğru olur.
Biberonlar 125 ml-250 ml’dir. Bazı firmalar daha küçük ml biberon üretebilmektedir. Üretilen biberon veya alıştırma bardakları akıtmayan, sıvıyı sızdırmayan kapak sistemi ile güvenle kullanıla bilinir olmalı ve içine konulan sıvının ısısını bir süre muhafaza edebilmelidir.
Çelik yapı ihtiva ediyorsa paslanmaz çelikten üretilmelidir. Ağıza gelecek kısmın mutlaka dış ortam ile temasını kesecek kapak sistemi ile korunur olması gerekmektedir. Biberonun sterilizasyonu ve kullanım talimatlarını çok iyi okunmalıdır.
6 ay ve üzerindeki bebekler için alıştırma bardakları vardır. Bebeklerin yudumlama refleksinin gelişmesine yardımcı olur. Bebeklerin kendi beslenme alışkanlıklarının gelişmesine de destek olur.
Biberon ve emzik üretiminde kullanılacak maddelerin zararlı ve kanserojen etken içermemelidir.
Aşağıdaki maddeler ihtiva etmemelidir.
- BPA
- BPS
- PVC
- MBT
- FİTALAT ..
Ayrıca geri dönüşüme uygun, doğa dostu materyaller kullanılarak üretim yapılmalıdır. Avrupa standartlarına uygun, güvenilirliği sürekli test edilmelidir.
Kullanım zamanına kadar bekleyen bebek ürünlerinin, uygun saklama koşullarında muhafaza edilmesi gerekmektedir. Isı ve nem kontrolü yapılan, rutubet içermeyen, depolanan yerde ilaçlama yapılmamış, havadar olması gerekmektedir.
Yine söyleyeceğim; internetten alınan hiçbir ürünün bu kontrollerini yapmamız mümkün değildir. Marketlerin ürünleri depoladığı yerin özelliklerini görmemiz mümkün değildir.
Sağlınız eczacıya ve eczaneye emanettir.
Bizim eczanelerimizde günde 3 kez ısı ve nem kontrolü otomatik olarak yapılmaktadır. Standartlara her zaman uyulur. Ruhsat şartnamesi olarak eczanelerimiz zaten rutubet içermez. Eczaneler güven ve sağlık evinizdir.
Sağlıcakla kalın güzel ve duyarlı anneler.