Ayva yaprağı çayı ve faydaları

0
899
ayva yaprağının faydaları nelerdir?

Kış mevsiminde ıhlamur, nane limon kadar evlerde bulunan ayva yaprağı çayını denediniz mi? Meyve olarak tüketilen, çekirdeğinden elde edilen jelin cilt bakımında kullanılan ayvanın yaprağının da faydalı olduğunu biliyor muydunuz? Beslenme ve diyet uzmanı Deniz ZÜNBÜLCAN, ayva yaprağı ile ilgili merak edilenleri Anne Bebek Kulübü okuyucuları için yazdı.

Ayva yaprağı 

Milattan önce 650 yılında bile olduğu düşünülen ayvanın Latince adı Cydonia oblonga’dır. Ve Avustralya dışında hemen hemen her ülkede yetiştirilen ayvanın üretiminde Türkiye dünyada birinci sıradadır. 

Ayva, soğuk iklimlerde yetişir, sarı renkli, hoş kokulu ve ağır bir meyvedir. Kabukları ve etli kısımları serttir. İçeriğinde pektin maddesi yoğundur bu sayede kabızlık problemi yaşayan kişiler için değerli bir meyvedir.

Ayva uzun yıllardır bilinen ve özellikle de Romalılar zamanında oldukça fazla önem verilen bir meyvedir. Romalılar, Ayva’nın yapraklarını, çekirdeklerini, meyvesini bir çok alanda kullanmışlardır. 

Ayva yaprağı bitkisinden; ayva yaprağı çayı, ayva yaprağı şurubu ve kremi üretilmektedir. Ayrıca içeriğindeki pektin, tanen, glikoz, sakaroz zenginli sayesinde de bazı ilaçların içeriğinde bulunmaktadır. Yine ayva yaprakları boya ve kozmetik ürünlerinin üretiminde de kullanılmaktadır. 

Ayva yaprağı çayının faydaları 

  • Solunum sistemi hastalıklarına özellikle de bronşite iyi gelmektedir.
  • Bağışıklık sistemini kuvvetlendirmede etkilidir. 
  • Adet dönemi sancılarının dindirilmesinde etkilidir. 
  • Karaciğer detoksifikasyonunda etkilidir. 
  • Sakinleştirici özelliği vardır.
  • Nezle ve gribe karşı koruyucudur. 
Birkac satir govde metni ekle 10
ayva yaprağı çayı nasıl yapılır?

Ayva yaprağı çayı nasıl yapılır?

Malzemeler:

  • 2-3 adet ayva yaprağı
  • 1 bardak kaynamış su

Yapılışı:

  • Aya yaprakları kaynar suda 4-5 dakika demlenmeli.
  • Dilerseniz limon, bal ve zencefil ekleyerek de  hem tadını daha güzelleştirip hem şifasını arttırabilirsiniz.

Afiyet olsun.

Anneler burada buluşuyor! Siz de aklınıza takılanları, merak ettiklerinizi veya öğrenmek istediklerinizi bize Forum Anne Bebek Kulübü üzerinden yazabilirsiniz. Kadınlar olarak birlikte güçlüyüz!

Önceki İçerikKestane hakkında bilinmeyenler
Sonraki İçerikGebelikte son haftalar
Uzman Diyetisyen Deniz Zünbülcan, İzmir’de doğdu. Ege üniversitesinden mezun oldu. Üniversite yıllarında İstanbul Medical Park Hastanesi, Manisa Moris Şinasi Uluslararası Çocuk Hastanesi başta olmak üzere birçok özel hastane, merkez, kurum ve devlet hastanesinde stajlarını tamamladı. Aynı zamanda doğru beslenme ve sağlıklı yaşamanın ancak bilimsel bilgilerle olabileceğine inandığı ve doğru bilgilerin ışığının herkesin yaşamına dokunarak daha kaliteli bir yaşama atılan adımlara katkıda bulunabilmek istediği için öğrencilik hayatı boyunca birçok organizasyon, kurs ve sempozyuma katıldı. Mesleğine bilimin ışığında devam etmek istediği, diyetin klasik listelerden oluşmaması gerektiğine inandığı ve tüketilen besinlerin, bitkilerin, baharatların fonksiyonel olarak kullanılmasına önem verdiği için Ege Üniversitesi Farmakognozi Anabilimdalı Fitoterapi bölümünde yüksek lisansını yaptı. Mezun olduğu yıldan itibaren çeşitli merkezlerde birçok kişinin hayatına dokunan Diyetisyen Deniz Zünbülcan, şu an danışanlarına kurucusu olduğu Diyetisyen Deniz Zünbülcan Beslenme Ve Diyet Danışmanlığında kendi geliştirdiği sistemi REBORN diyetin ayrıcalıklarıyla hizmet vermektedir. Diyetisyen Deniz Zünbülcan, TRT, TRT Haber, Kanal D, İHA, Sabah gazetesi, Milliyet Pembenar, Ege Türk Tv, Manisa Medya Tv başta olmak üzere birçok yerel-ulusal yazılı, görsel ve işitsel medyada yer alıyor. Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığına bağlı kurumlarda, düzenlenen festivallerde çeşitli konularda eğitimler veriyor.

Bir Cevap Yazın