Annelik panik halidir ama biraz sabır, bu da geçer 

0
837

Anneleri, babaları panikleten; evde kalan başkaları varsa onları ayağa kaldıran bebek maceralarını hepimiz yaşadık, eminim hepiniz de yaşıyorsunuzdur. Çığlık çığlıya ağlayabilirler, ilk doğduklarında sarılık olabilirler, aşırı salyaları olabilir, kusabilirler, kabızlık yaşayabilirler… Bu liste uzar gider. Paniklemeyin, sakin olun ki bebeğiniz de korkmasın.

Uykusuz bebek olabilir
Mustafa Kemal doğduğu günden beri uykusuz, geceleri sürekli ağlayan ağlamasa bile mıkırdanan bir çocuktu. İlk 15 günümüzde ağlamaktan morardığı için panikleyip, evde kim var kim yoksa acil serviste bulduğumuzda kendimizi, “Daha yeni başlıyor, daha neler göreceğiz?” demiştim içimden ki gerçekten de öyle oldu. “Bu da böyleymiş”, “Bu da böyle tatlı bir evlat” diyerek yoluma devam ettim. Ağlama krizi bizim oğlanın oburluğundan çıksa da o ağlamalar hiç bitmedi, 3 yaşına kadar. İlk aylardaki açlık ağlamaları, kendisini uyku terörüne bıraktı ve her gece saat 03.00 ile 05.00 mesaisine başladık. Dört yaşına girdiğinde, Niloya olmadan uyumama ve ağlama takıntısı geldi. Beş yaşında ise kendi kendine uyuyan, tuvaleti gelmediği sürece uyanmayan, kedi gibi minnoş bir erkek çocuğu ortaya çıktı. Yani ağlamalar çok normal. Seattle Çocuk Hastanesi Odessa Brown Çocuk Kliniği Tıbbi Direktörü Benjamin Danielson da, “Çocukların ağlamaları ilk iki ay içinde başlar, sonrasında artış gösterir ve en sonunda biter. Gün içinde yorulup yorulmadığını; enerjisini atıp atamadığına bakın ve çocuğunuza göre yöntemler geliştirin” diyor. Türkçesi ise “Biraz sabır, geçecek”.

Bebeğiniz de kusabilir
Bebekler de kusar. Ancak kusma durumu ailelerde korkuya sebep olur. Kusmada miktar önemlidir. Yani bebeğiniz fazla beslendiği için kusabilir. Ancak eşlik eden durumları iyi gözlemek gerekir. Kusma sonrası ağlama, solunum sorunları, kilo alımının olmaması varsa o zaman endişelenebilirsiniz. Ama bebeğiniz kustuktan sonra mutlu görünüyorsa endişelenmeyin. Bu da bir süreçtir. Yani Türkçesi, “Biraz sabır, geçecek.”

Kabız olabilir
Yenidoğan bir bebeğiniz varsa ilk haftalarınız sürekli bez değiştirmekle geçer. Günde 4-6 kez kaka yapabilir. Kakası siyah renkte olabilir. Ama birinci ay ve sonrasında bu düzen değişebilir. Bazen 3 günde bir kaka yapar. Çoğu bebek birinci ay sonunda bu tür sorunları yaşar. Doktorunuzla bu kaygınızı paylaşın. Emin olun ki mükemmel önerileri olacaktır. Bu da bir süreçtir, Türkçesi, “Biraz sabır, geçecek.”

Emzirmeyi görev gibi yapmayın
“3 saatte bir emzireceğim” telaşını yaşamayın. İlk zamanlar sık sık emzirmeye çalışmalısınız ki, aranızda bir bağ kurulabilsin. Emzirmeyi saate bağlamak sizi daha çok panik haline sokar. Onun size ne demek istediğini emzirirken verdiği sinyallere göre çözebilirsiniz. Böylece sözsüz iletişiminiz başlamış olur. “Kucağa alışır” sözlerine de kanmayın. Yürümeye başladıklarında bağımsızlıklarını ilan ediyorlar ve kucağınıza kendiliğinden gelmiyorlar. Buna önerim, “Doya doya sarılın ve onu koklayın. Bir daha bugünler gelmeyecek.”

Sarılık olması normal
Bebeğiniz ilk günlerinde sarılık olabilir. Bu doğal bir süreçtir. Doğumdan önce bebeğin bilirubinini annenin karaciğeri temizler, doğumdan sonra ise bebeğin karaciğerinin bilirubini temizleyebilecek kapasiteye erişmesi birkaç gün alır. Bu arada karaciğer tarafından yeterince atılamayan bilirubin artarak sarılığa neden olur. Korkmanıza gerek yok. Benim çocuklarımda hiç olmadığı için panikleyip doktora, “Sarılık olmaması normal mi?” demiştim. Doktorumuz neşe içinde gülerek, “Şükretmelisiniz bebeğiniz çok sağlıklı” diye yanıt vermişti. Yani Türkçesi, “Biraz sabır, geçecek”.

Bazı bebekler gaz çıkarırken zorlanabilir
Bebeğinizde gaz sancıları olabilir. “Neden benimkinde var, Neriman’ın bebeğinde yok” tavrına girmeyin. Gaz çıkarmakta zorlanabilirler. Bu çok normal. 3 aylıktan küçük bebeklerin yüzde 20’si kadarında görülen kolik, 3 aydan sonra geçiyor. Gaz için masajlar yapabilirsiniz, doktorunuza danışabilirsiniz. Türkçesi, “Biraz sabır, geçecek.”

Konak mı? Geçer
Konak da görülen bir durumdur. Korkmayın, paniklemeyin, neden bebeğinizde var diye de düşünmeyin. Uzmanınızla birlikte bu derdi de aşabilirsiniz. Zaten kısa sürede geçiyor. Sabredin, bunun bebeğinizi tanımanın en güzel yollarından biri olduğunu da unutmayın.

Göz salgısına dikkat
Bazen bebeklerin gözlerinden gelen salgıyla birlikte çapak da oluşabilir. Doktorunuza danışmanızda fayda var. Benim Ela’da olmuştu. Doktorumuz bize göz masajı vermişti. Ve doğru uygulamayla bu sorunu aşmıştık. Bu da olağan, normal durumlardan biridir. Korkmayın yeter ki.

Önceki İçerikOkul alışverişinde dikkat edilecek hususlar
Sonraki İçerikÇocuklarda uyku sorunları
Begüm Çelikkol
1983 yılında İstanbul’da doğdum. İlkokul, ortaokul ve liseyi yine İstanbul’da bitirdim. 2001 yılında Ege Üniversitesi’nde Radyo, TV ve Sinema eğitimi aldım. Okul sürecinde staj yaptığım ATV’deyken hemen yan binası Habertürk’e bakıp, “Okul bittiği zaman buraya işe girsem keşke” diyordum. Okul bitti ve ben sektörel dergiler yapan Trixi Medya Grubu’nda 3 derginin içerik editörlüğünü 6 ay üstlendim. Ama hayalim çok gecikmedi ve 1,5 sene rötarla bir tesadüf eseri Habertürk’te buldum kendimi. Habertürk’ün Web sitesinde tam 6 sene çalıştım. Sağlık, ekonomi, gezi alanlarına baktıktan sonra Yeni Şafak Gazetesi’ne geçtim. Burada da hem gazetenin sağlık editörlüğünü yaptım hem de kurumun web sitesinde haber editörlüğü yaptım. Burada ayrıca gazetenin Pazar ekine sağlık haberleri yaptım. Ayrıca kuruma ait olan SkyRoad dergisinde sağlık haberleri yazdım. Kurumun internet sitesinde yayınlanan Dönüm Noktası isimli programı sundum ve web sitesine yönelik haberlerde perfore okudum. Sağlık branşıyla tanışmam ise Ege Üniversitesi’nde oldu. Okulun haber ajansında çalıştığım süreçte, okulun tıp fakültesindeki pek çok vaka haberine imzamı attım. O süreçte organ bağışı kampanyasını yürüttük çalıştığımız ekiple. Sonrasında da sağlık branşını sevdim ve bu alanda devam ettim. Daha fazla insana dokunmam gerektiğini düşündüğümden gazetecilik hayatımı sonlandırıp özel bir hastanenin medya departmanında geçtiğimiz sene Haziran ayında işe başladım. Bu süreçte iki kez anne oldum. Mustafa Kemal adında bir oğlum, Ela adında bir kızım var. Yani hem iş hem annelik kariyerime devam etmekteyim. Sizlere de pek de beceremediğim annelik kariyerimden bahsedeceğim.

Bir Cevap Yazın