Anne sütünü arttırmak için ‘Beslenme Uzmanı’ndan öneriler

0
1556

Emziren her anne, bebeğinin yeterince beslenip beslenemediği ve sütünün yeterli olup olmadığı konusunda endişe duyar. Gebelik döneminde beslenme bebeğinizin sağlıklı olarak dünyaya gelmesi için ne kadar önemliyse, emziklilik dönemindeki beslenme bebeğin büyüme ve gelişmesi için o kadar önemlidir. Mucizevi bir içeriğe sahiptir anne sütü! Her annenin sütü bebeğine özel olarak, bebeğin değişen ihtiyaçlarına göre değişim gösterir. İçeriğindeki korucu maddeler sayesinde bazı hastalıklara ve enfeksiyona karşı koruyucu olan anne sütü, hazırlama gerektirmez ve her zaman temiz ve uygun sıcaklıktadır. Sadece bebek için değil anne içinde faydaları saymakla bitmez. Anne sütünün en önemli özelliği ise bebek ile anne arasındaki bağı kuvvetlendirmesidir. Peki bu kadar önemli olan anne sütünü artırmak ve devamlılığını sağlamak için ne yapmak gerekir? 

Anne sütünü artırmanın ilk kuralı bebeğinizi sık sık emzirmenizdir. Sütünüzün bol gelebilmesi için bebeğiniz her istediğinde sık sık emzirmeniz gerekir ve her iki göğüsünüzü de her emzirmede kullanmalısınız. Bu sayede memenin boşalması yeni süt üretimini tetikleyerek süt salgınızı artıracaktır.

İkinci altın kuralımız ise bol miktarda su tüketmenizdir. Tüketebildiğiniz maksimum miktarda sıvı tüketin, 3-4 litre sıvı tüketimine ulaşmaya çalışın. Hep su, hep su olunca tüketemiyorum diyorsanız suyunuzun içeriğini zenginleştirerek, sütünüzü de artırabilirsiniz.

İşte sütünüzü çoşturacak sıvı tarifimiz ;
2 lt. sıcak su, 2 çorba kaşığı ısırgan otu, 1 çorba kaşığı rezene, 2 kaşık melissa çayı, 1 tatlı kaşığı kimyon çayı, taze zencefil, zerdeçal, tarçın ile lezzetlendirmek için 1 adet portakal, 1 adet elma, 2 adet incir. Bütün malzemeleri sıcak suyun içerisinde 15 dakika demleyin, gün boyunca tüketin:)Annelerin yaptığı en büyük hata ufaklıkların koşuşturmasından kendilerini ihmal etmeleridir. Düzenli öğün tüketmek dengeli süt salgılamak açısından oldukça önemlidir. Düzenli bir kahvaltı ile güne başladıktan sonra dengeli öğle ve akşam öğünleri ile ara öğünleri tüketmeniz gerekir. Hiç bir besin tek başına fazla süt artırmaz, her besin öğesinden dengeli tüketmek süt salgılamanızı destekleyecektir. Kepeği ayrılmış tahıllar yerine tam tahıl ürünlerini tercih etmeniz sütünüzü artıracaktır, ancak onlarında enerji içerdiğini unutmayın. Fazla tüketiminiz sütünüzü artırmak yerine sadece size fazladan gelen kilo olarak dönecektir.

Yüksek miktarda yağ ve şeker içeren tatlılar süt artırmaz!
Yine komposto içerisinde kullandığınız sofra şekeri de sütünüzü artırmayacaktır. İlave şekersiz sadece meyveler ile hazırladığınız kompostolar hem sıvı alımınızı artıracak, hem içeriğindeki meyvelerin doğal şeker içeriği sayesinde tatlı isteğinizi bastıracak, hem de barsak hareketlerinizin düzenlenmesine yardımcı olacaktır.

Her öğününüze salata ekleyin!
Sütünüzü artırmaya yardımcı olmakla kalmayacak, aynı zamanda tokluk hissinizi artırarak doğum sonrası kilo kayıplarınıza da yardımcı olacaktır. Dereotu, nane, fesleğen en iyi bilinen süt artırıcılardandır, salatalarınıza eklemeyi unutmayın!

Aralarda hurma ve badem!
Hurma zengin içeriği sayesinde sütünüzü artırmaya yardımcı olacaktır. Tokluk hissinizi artıracak badem ile beraber gece ara öğünü olarak tüketebilirsiniz.

Yulaf yüksek miktarda lif içeriği sayesinde tok tutmaya yardımcı olurken aynı zamanda sütünüzün artmasına da yarımcı olacaktır. 2 kaşık yulaf ezmesi, 1 kaşık buğday ruşeymi, 1 orta boy muz, 1 çay kaşığı toz tarçın ve 1 bardak süt veya yoğurt karışımını özellikle uzun bir süreyi kapsayan öğle ile akşam öğünü arasındaki ara öğünde tüketebilirsiniz.

Kısmi olarak da olsa biberonla beslenmeye geçilmesi emzirmeyi olumsuz etkileyebilir,  bu nedenle özellikle ilk 6 ay emzirme oldukça önemlidir.

Süt sadece beslenmeden etkilenmez, sakinlik, stresin az olması, yeterince dinlenmek sütün artması için diğer temel faktörlerdir. Stres gibi bir çok nedene bağlı olarak da sütünüz azalabilir, bu durumda yemiyorum ondan deyip, fazla fazla öğünler tüketmek yerine rahatlamak oldukça önemlidir. Sütünüzün azaldığını hissediyorsanız bebeğinizi sık sık ve uzun uzun emzirin, emzirmek için memenizin dolu olduğunu hissetmeyi beklemeyin. Bu sayede sütünüzün arttığını göreceksiniz. Bebeğiniz ile mutlu geçireceğiniz bir ömür dileğiyle…

Bir Cevap Yazın