Anne bebek yogası nedir, nasıl yapılır?

0
1070
Anne bebek yogası eğitimi
Anne bebek yogası eğitimi

Anne bebek yogası nedir, nasıl yapılır? Anne bebek yogası ne zaman yapılabilir? Anne bebek yogası eğitimi online yapılıyor mu? Yaşam Koçu ve Yoga Eğitmeni Aslı Karabacak, yeni anneler için anne bebek yogasını yazdı!..

Anne bebek yogası nedir? 

Doğum öncesi başlayan anne ve bebek arasındaki bağı, doğum sonrası da geliştirmek mümkün. Hamilelik sürecini tamamladıktan sonra anneliğin ilk dönemleri yeni hayatınıza adapte olmakla geçer. Hayatınızda pek çok değişim oldu; bedeniniz, öncelikleriniz, sorumluklarınız değişti. Bu durumda yaşanabilen duygusal ve fiziksel dalgalanmalar anneliğin keyfini çıkarmayı zor hale getirebiliyor. Doğumdan sonra annelerin kendilerine zaman ayırabilmesi nerdeyse mucize gibi bir şey! Oysa ki bebekle birlikte yapılan yoga, anne ve bebek için çok değerli bir zaman dilimidir. Anne iyi olacak ki bebeği de iyi olsun, sağlıklı ve mutlu bir şekilde büyüsün. Siz ve bebeğinize fiziksel ve ruhsal olarak iyi gelebilecek bir alternatif olan anne bebek yogası minik bebeğinizin gelişimine yardım ederken sizin de zihinsel ve bedensel olarak toparlanmanıza destek veren bir çalışmadır. Son yıllarda önemi daha iyi anlaşılan anne bebek yogasına doğumdan sonra 6. haftadan itibaren bebeğinizle birlikte aktif olarak emekleyene dek 1. yaşına kadar katılabilirsiniz. Yoganın bebeğinize hiçbir zararının olmadığını belirtmek isterim aksine maksimum fayda sağlamak açısından erken başlamanızda fayda var. Tabi burada anne ve bebek, kendini yoga için hazır hissettikleri an aktivitelere başlamasını öneririm. Sizin ve bebeğiniz için en ideal zamanı öncesinde mutlaka doktorunuza danışmanız daha uygun olacaktır. Doktorunuzdan onay aldıktan sonra bir uzman eşliğinde Covid-19 döneminde dışarı çıkmadan evde bebeğinizle beraber online derslere katılarak yogayı deneyimleyebilirsiniz.

Anne bebek yogası ne zaman yapılır?
Anne bebek yogası ne zaman yapılır?

Anne bebek yogası eğitimi 

Anne bebek yogası; fiziksel hareketler, esneme hareketleri, masajlar, şarkılar, dokunma, kucaklama ve derin gevşeme içerir. Hem bebeğinizle aranızdaki iletişimi geliştiriyor olacaksınız hem de siz doğumdan sonra eski gücünüzü ve formunuzu toparlamaya çalışarak bedeninizi güçlendireceksiniz. Bu dönemde anne ve bebek arasında kurulan bağ bebeğinizin geleceği açısından çok önemlidir. İster yoga ile geçmişte tanışmış olun isterseniz bebeğinizle birlikte bu yolculuğa yeni başlayın hiç fark etmez bir uzman eşliğinde bebeğinizle yeni yaşamınıza uyum sağlarken eğlenceli ve keyifli saatler geçirmiş olacaksınız. Bebeğinizle yoga yapmaya karar verdiğinizde bilinçli bir şekilde hareket etmek çok önemli. Derslerde esneme hareketleriyle beraber karın gücünüzü yeniden kazanmaya başlamanıza yardımcı olacak pozlara odaklanılır. Ayrıca bebeğinizi de bu hareketlerin içerisine dahil ederek sevgi dolu dokunuşlarla bebeğinizin esnemesini ve rahatlamasını sağlamış olursunuz. Anne bebeğini kucağına alırsa bebeği ile göz teması kurarak ona gülümserse bebek sakinleşir kendini güvende hisseder. Rahatlama neticesinde bebek, anneye karşı temel güven duygusu kazanmaktadır. Yavrunuzla temas halinde olmanız aranızdaki bağı kuvvetlendirecektir. Bazı bebekler ilk başta biraz karşı koyabiliyor. Ama hepsi kısa sürede alışıyorlar ve rahatlamış oluyorlar.

Anne bebek yogasının faydaları nedir?

Hem anneler hem bebekler için çok eğlenceli bir aktivitedir. Dersler bebeğinizin ve sizin ihtiyaçlarınız doğrultusunda ilerliyor. Ders sırasında bebeğiniz ağlayabilir, altını değiştirmek, uyutmak, emzirmek ya da gazını çıkarmak zorunda kalabilirsiniz. Problem değil, kaygılanmayın. Size hiçbir zorlamanın olmadığı bir ortam sunuluyor. Derslerde öğrendiğiniz pozları sonrasında günlük rutininize koyarsanız ikiniz için de rahatlatıcı bir etki oluşturur.

Bebekler için;

  • Gaz sorunu olan bebekler için anne bebek yogası oldukça faydalı bir egzersizdir. Kalça, karın bölgesi hareketlerini yaparken bebeğin rahatlamasına yardımcı oluyor. Yani sindirimi kolaylaştırarak gazlı ve kolik bebeklere şifa veriyor.
  • Bağışıklık sistemini güçlendiriyor.
  • Sakinleştirerek uyku gelişimine destek oluyor.
  • Reflekslerini geliştiriyor.
  • Kas gelişimine yardımcı olur.
  • Omurga esnekliğini arttırır.
  • Beyin ve sinir sisteminin gelişmesine katkıda bulunuyor.
  • Tüm duyu organlarını uyarır.
  • Size olan güven duygusunun kuvvetlenmesine yardımcı olur.
  • Bebeğiniz daha mutlu ve huzurlu oluyor.
  • Bebeğinizin daha özgür bir bireye dönüşmesini sağlar.
  • Yoga sayesinde bebeğiniz hayata daha emin adımlarla başlar.

Anneler için;

  • Doğum sonrası sıkılaşmanıza ve forma girmenize fayda sağlar.
  • Vücudunuzu fiziksel olarak güçlendirir.
  • Vücudunuzu esnetir.
  • Lohusa psikolojisinden kurtulmanıza yardımcı olarak stresinizi azaltır.
  • Bebeğiniz ile daha sağlık bir iletişim kurmanızı sağlar.
  • Bebeğinizi doğru ve güvenli bir şekilde tutabilmeyi öğretir.
  • Hem kendinize hem de bebeğinize zaman ayırabileceğiniz güzel bir aktivitedir.
  • Diğer anneler ve bebekler arasında iletişim kurarak, sosyal ilişkilerinizi de güçlendirebilirsiniz.

Kendinizi aşırı yorgun ve mutsuz hissediyorsanız anne bebek yogasını yapmayın. Siz ne kadar rahatsanız bebeğiniz de sizinle uyumlanarak rahatlıyor. Bebeğiniz bunu hisseder ve cesaretini kırılabilirsiniz. Onlara güven vermek için gülümseyin. Her bebek kendine has farklılıklara sahip ve çok özel bebeğinize yeni beceriler kazandırarak ne kadar gurur duyduğunuzu göstermeyi unutmayın.

Önceki İçerikGıda güvenliği nedir, neden önemli?
Sonraki İçerikHamilelikte beslenmeye bağlı görülebilecek sağlık sorunları
Aslı Karabacak
1983 yılında İzmir’de doğdu. Yaşar Üniversitesi Pazarlama mezunu, uzun yıllardır kurumsal firmaların satış ve pazarlama departmanlarında yönetici olarak çalıştı. Kurumsal hayatı sırasında yolunun kesiştiği koçluğun hayatta en önemli tutkusu olan insan hayatına dokunabilmesi için güzel bir fırsat olduğunu anladıktan sonra gelişimini bu yöne doğru çevirdi. 18 yıllık kurumsal hayat tecrübesiyle ICF onaylı koçluk eğitimini ve sürdürebilir marka stratejisi eğitimini tamamladı. Reiki 1. seviye uygulayıcısı aynı zamanda Yoga Alliance onaylı 200 saatlik yoga eğitimi alarak, sertifikalı eğitmen oldu. Daha sonra uzmanlaşarak Yoga Alliance onaylı 40 saatlik hamile yogası eğitmenliği sertifika programını tamamladı. Yoga yolculuğuna profesyonel olarak Hatha yoga ve hamile yogası (doğuma hazırlık egzersizleri) özel ders ve grup dersleri vererek devam etmektedir.

Bir Cevap Yazın