Anne baba modeline göre disiplin yöntemleri

0
1035
aile çocuk yetiştime
aile çocuk

Çocuğunuzu disipline ederken nelere dikkat etmelisiniz? Bazı anne babalar, çocuklarını nasıl disipline edeceklerini bilmiyor. Bu da çocukların ya çok şımarık ya da içine kapanık olmasına neden oluyor…

Çocuğa disiplin nasıl verilmeli, hangi noktada müdahale edilmeli ya da edilmeli mi? Gelin anne babaların tarzına göre çocukları nasıl disipline edeceklerine bir bakalım…

Anne babaların mizaçlarına göre çocuklarını disipline etme önerileri:

– Umutsuz anne baba: Çocuğunun kötü davranışının asla değişmeyeceğine kendini inandırdığı için çabalaktan vazgeçen ailedir.

Yapılması gereken: Aile bu tavırdan vazgeçmeli ve çocuğu kendi haline bırakmamalı.

– Çocuğu ile zıtlaşmaktan kaçınan anne baba: Çocuğuna karşı çıkmaktan kaçınırlar. Şayet çocuklarıyla zıtlaşırlarsa onlardan uzaklaşacaklarını düşünürler.

Yapılması gereken: Çocuklarının onlara ters cevap vermesinden korkmamalı, onlarla iletişim kurmaya çalışmalılar.

– Enerjisi az anne baba: Çocuğunun enerjisini karşılayamayan anne babalardır. Kendilerini sürekli depresyonda hissederler.

Yapılması gereken: Çocuğun hareketine uyum sağlamaya çalışmalı, ona örnek olmalılar.

– Suçluluk duygusuna kapılan anne baba: Çocuğunun sorunlarından kendini sorumlu tutarlar. Bu davranışları çocuklarının her yaptığını göz yumar hale gelmelerine sebep olur.

Yapılması gereken: Anne baba çocuklarının hiçbir davranışından suçluluk duymamalı, çocuklarının kötü davranışlarını düzeltmek için çaba göstermelidirler.

– Öfkeli anne baba: Çocuğuna disiplin uygularken sinirlenen ailedir.

Yapılması gereken: Çocuklarını anlamaya çalışmalılar, neticeden onların henüz çocuk olduğunu unutmalılar.

Bir Cevap Yazın