Anne adayları dikkat!

0
1548

Hamilelikte yetersiz beslenme, hem annede hem de bebekte belirgin sağlık sorunları ortaya çıkarırken ilerleyen boyutlarda bebeğin ve annenin yaşamını tehlikeye sokabiliyor. Yetersiz beslenme sonucu anne adayları enfeksiyon hastalığına yakalanabiliyor ve hastalıkları çocuklarına kan yoluyla geçebiliyor.  Bu da düşük riski, erken doğum, ölü doğum, zor doğum, annede anemi-kansızlık gelişmesi, gebelik zehirlenmeleri, plasentanın erken ayrılmasına bağlı hayati tehlike oluşturacak kanamaların yaşanmasına sebep oluyor. Gebelikte ve özellikle çok doğum yapan kadınlarda diş çürüklüğü ve kemik yumuşaması (osteomalasia) gibi durumlar da sık görülüyor. Gebelikte düşen kalsiyum, fosfor ve D vitamini alınmazsa gebelerin dişlerinde ve kemiklerinde bozukluk ve zayıflık daha sık görülüyor.

Uzmanlar, anne adaylarının bu süreçte bebeklerini düşünerek hassas davranmalarını ve yaşamsal tehlike oluşturacak yetersiz beslenmeden kaçınmalarını söylüyor.

Anne sütü hayati öneme sahip

Anne sütü bebeğin sağlıklı büyüme ve gelişiminde önemli bir besin kaynağı. Ayrıca bebeğin bağışıklık sistemini destekleyip mikrobik hastalıklara karşı koruyucu bir kalkan görevini de görüyor. Yetersiz beslenen annelerin süt yapımının azaldığını ya da kesildiğini söyleyen Dr. Selman, sütün besleyici değerinin de düştüğünü ve bu durumun bebeklerin beslenmesinde önemli bir sorun oluşturduğunu belirtiyor.

“Yetersiz beslenmeden annelerin sütü kesiliyor”

Araştırmalara göre, her yıl 17 milyon çocuk sadece anneleri yetersiz beslendiği için, normalden az kiloda doğduğunu ve her yıl 6 milyon çocuğun 5 yaşına ulaşamadan ölüyor.

Yetersiz beslenme ve açlıkla ilgili hastalıkların, gelişmekte olan ülkelerde ölümlerin yüzde 60’ına sebep olduğunu vurgulayan uzmanlar, özellikle de anne sütünün bebekler için oldukça önemli olduğunu ve yoksul ülkelerde maalesef yeterli beslenemediğinden sütü kesilen kadınların bebeklerini kaybettiklerinin altını çiziyor.

Buna karşılık gebelerin Demir, folik asit, Ca, D vitamini olmak üzere tüm vitaminlerin olabildiğince takviye olarak alması gerektiğini söylüyorlar. Fakat bugün yüzbinlerce anne ve bebek yetersiz beslenmeden dolayı yaşamını kaybediyor.

Bir Cevap Yazın