Yazı İçeriği
12-18 Ay bebek beslenmesi nasıl olmalı? Bebek beslenmesinde ana kurallar nelerdir? Ek gıdaya geçen bebekler kaç öğün yemek yemelidir? Bebeklerin öğünleri en az ne kadar olmalıdır? Bebekler ne zamana kadar emzirilmelidir? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehtap Ata, 12-18 ay bebek beslenmesi ile ilgili merak edilenleri yazdı!
12-18 Ay bebek beslenmesinde ana kurallar
Yiyecekleri yengeç gibi kavrama: Bu dönemde bebeğiniz makarna gibi gıdaları baş ve işaret parmağı ile kavrar. Bu şekilde ufak yemek kırıntılarını da toplayabilir.bu kıskaç hareketi önemli bir ince motor beceridir.Önüne konan ufak ekmek parçalarını ağzına götürebilir,sofrada sizin yemeğinizden parçalar alabilir.Kendi kendine yemeyi öğrenen bebek başkasından yardım almayı reddedebilir.Bu da gelişiminin önemli bir parçasıdır.
Kaşığı tutup yoğurt yemesi biraz daha fazla beceri gerektirir. Bundan sonraki aylarda kaşıkla yemeyi de becerecektir. Dolayısı ile kaşık, çatal, bebek bıçağı ile yemeye çalışmasına izin vermelisiniz.
Neden-sonuç ilişkisini çözmeye başlayan bebeğiniz önüne koyduğunuz çatal, kaşık gibi şeyleri yere fırlatmaya bayılacaktır. Onların yere düşerken çıkardıkları sesleri takip edecek hatta mama sandalyesinden sarkıp onların peşine düşecektir.
Dikkat etmeniz gereken yürürken yemek vermemek. Yeni yürümeye başlayan bebek sık sık düşecektir ve ağzında yemek veya elinde çatal, bıçak varken hareketli olması kendisi açısından tehlikelidir.
Bebeklerin iştahı ve senelik kilo alımı zamanla değişir. İlk yılda hızlı büyüyen bebek ilk 1 yılda 7 ila 8 kilo alabilirken 1 yaşından sonra yılda sadece 2-2.5 kilo alır. Hem yedikleri miktar azalır hem de iştah zamanla değişir.İyi yedikleri dönemi değerlendirip yemeyince yas tutmamak gerekir.
Dişler: Alt ve üst damaktaki dörder kesici diş ilk sene içinde çıkar. Bir yaşından sonra ise azı dişleri çıkar. Bu dişler epey ağrıya neden olurlar.Genellikle azı dişlerinin 4 ü de aynı zamanda çıktığından bebekler huzursuzdur.Bu dönemde soğuk meyve ve sebzeler,soğuk yoğurt gibi diş etlerini ferahlatıcı besinler verilmelidir.
Sizin yemeklerinize ilgi duyan bebek kendi yemeğini yedikten sonra sizin sofranızdan da ufak lokmalar isteyecektir. Öğünlerin hepsinde yapamasanız da en az birinde onu da sofraya oturtmalısınız. Tabi kısa süre sizinle kalacak,sonra oyununa dönecektir.Böylece sizden yemek adabını çatal ve kaşık kullanmayı da bu şekilde görüp öğrenecektir.
Bebek beslenmesinde ek gıdaya geçiş nasıl olmalı? Tıklayın, okuyun!
En az ne kadar yemelidir?
Basit bir hesapla yaşı kadar her bir gıdadan yemeli. Yani bir yaşındaysa öğün yemeğindeki her şeyden birer çorba kaşığı kadar.Örneğin tavuklu pilav ,ıspanak püresi ve yoğurt yiyecekse her birinden 1’er çorba kaşığı alması yeterlidir.
Toplam öğün sayısı: 3 ana+2 ara öğün.
Sabah kahvaltısı, ara öğün,öğle yemeği, ara öğün ve akşam yemeği şeklinde öğünleri ayarlamak lazım.1 yaşından sonra bebeklerin kısmen yumuşak pütürlü,kısmen çiğnenebilir besinler yemesi beklenir.Bebeğiniz de artık normal kahvaltı yiyebilir(omlet,krep,peynir,domates,salatalık,zeytin)
Emzirme: Dünya Sağlık Örgütü ve Unicef 2 yaşına kadar anne sütüne devam edilmesini önermektedir. Anne sütüne devam edemeyen bebekler devam sütü ya da normal günlük sütle desteklenmesi lazım.Özellikle süt alerjisi varsa alerjik durum düzeldiyse doktorunuzun önerisi ile danışılarak süt ürününe geçilebilir.Günde 3-5 kez anne sütü alabilen bebeğin ek süt almasına gerek yoktur.Bal bebekler için alerji yoksa başlanabilir.patlıcan hala verilmemelidir.Bakla ve iç bakla yenidoğan döneminde ağır sarılık yaşadıysa ve kansızlık problemi başladıysa verilmemelidir.
Yemeklerde sonra ve uyumadan önce dişlerini temiz bir bezle temizlemeyi unutmayın.