Yazı İçeriği
Gebelikte beslenme nasıl olmalı? Gebelikte beslenmeye bağlı görülen sağlık sorunları nelerdir? Gebelik sırasında beslenme konusunda nelere dikkat etmeliyiz? Diyetisyen Gönül Tuba Ciğerli, anne adaylarına gebelikte beslenme ile ilgili merak edilenleri anlattı…
Gebelikte doğru beslenme nasıl olmalıdır?
Gebelikte beslenme hem anne adayının sağlığı, hem de bebeğin sağlıklı gelişimi açısından çok önemlidir. Beslenmeye dikkat edilmediğinde anne adayları sonraki yıllarda da sürecek sağlık sorunları ile karşılaşabilmektedirler. Gebelik boyunca düzensiz beslenme, bebeklerde ciddi gelişim sorunları yaratabilir. Bu hafta sizler için gebelikte dengeli beslenme konusunda merak edilenleri yazdım…
Gebelikte 3 ana öğünü atlamadan düzenli beslenmeye özen göstermelisiniz. Eğer mide bulantısı, aşerme, kusma, mide ekşimesi gibi problemleriniz varsa öğünlerinizin sayısını arttırıp, yediğiniz miktarı azaltmanız gerekir. Çünkü açlık gebelik bulantınızın artmasına neden olabilir. Gebelikte bebeğin gelişiminde temel yapı taşı olan protein, kemik yapımı için gerekli olan demir, mineral ve vitaminlere olan ihtiyaç artar.
Gebelikte ortalama kaç kilo almak gereklidir?
Annenin tüm gebelik boyunca 10 – 14 kilo alması gerekmektedir. Gebe kaldığınızda kilonuz normal ise her ay 1 – 1,5 kg ağırlık kazanacak şekilde bir beslenme planı, çok zayıf yada şişmansanız diyetle belirli düzenlemeler yoluna gidilmelidir.
Gebelik döneminde beslenmenizi yemek miktarı arttırmadan çeşitli gıdalardan farklı vitamin ve mineral alacak şekilde düzenleyebilirsiniz. Çok zayıflık gibi, çok şişmanlıkta gebeliğinizi tehlikeye sokabilir.
Gebelikte beslenme önerileri
- Artan protein ihtiyacınızı; et, tavuk, balık, süt, yumurta, peynir, yoğurt ve baklagillerden( nohut, fasulye, mercimek ) sağlayabilirsiniz.
- Süt, yoğurt gibi kaynaklardan artan kalsiyum ihtiyacınızı karşılayın.
- Et, pekmez, Ispanak, kuru meyveler gibi kaynaklardan artan demir ihtiyacınızı karşılayın. Artan demir ihtayınızı sadece besinlerden karşılayamayacağınız durumlarda doktorunuzun vereceği demir haplarını kullanınız.
- Gebelik boyunca yağlı gıdaları azaltın. Yağ ihtiyacınızı bitkilerden sağlayın.
- Hamur işi gıdalar yerine posalı besinler tüketiniz.
- Tuz tansiyon yükselmesine ve su tutulmasına neden olacağından azaltınız.
- Şeker, fazla kilo alımına neden olacağından azaltınız.
- Katkı maddesi içeren besinleri tüketmemeye özen gösteriniz.
- Bebeğiniz ve kendi sağlığınız içinsigara kullanmayınız.
- Günde en az 2 Litre su tüketin.
Gebelikte sağlıklı kilo alımı nasıl gerçekleşir?
Günlük 300 Kkal fazla enerji alarak gebelik boyunca bir gebe 10 – 14 kg alır. Kilo alımı yaş, bebek sayısı ve beden kitle indeksi (BKI) ile ilişkilidir. Gebelikte kilo alımı; BKI, toplam kilo alımı, haftalık kilo alımı şeklinde aşağıda gösterilmiştir.
Zayıf; < 20kg/m2, 12 – 18 kg, 0.5 kg
Normal; 20-25kg/m2, 11 – 15kg, 0.4 kg
Şişman; 26-29kg/m2, 7- 12 kg, 0.3 kg
Gebelikte alınan kilolar ve vücut yapısındaki değişikliklere bağlı olarak çeşitli kas gurupları aşırı yüklenme ile gerilir ve zayıflar. Bu nedenle rahat bir gebelik geçirmek, doğuma yardım ve doğum sonrası forma kavuşmak için bazı temel egzersizler yapılmadır.
Anneler tecrübelerini paylaşıyor! Gebelikte beslenme ile ilgili anneler ne konuşuyor? Öğrenmek için Anne Bebek Kulübü Forum‘u ziyaret edebilirsiniz.
ANNE BEBEK KULÜBÜ FORUM: Gebelikte beslenme nasıl olmalı? Tıklayın, sohbete katılın!