Kendine güvenen çocuklar yetiştirmek

0
1151

Güven, 0-1 yaşta anne ile iletişimle oluşan bir duygudur. Bu süreçte çocuk çevresine güven ve kendine güven duygusunu oluşturur. Yetişkin dönemde kendine güvensiz olanlar, hatta CEO düzeyine gelip, işinde başarılı olan, ama çocuk tepkilerini gördüklerimiz anne ile iletişimde sorun yaşayanlardır. Bebekte güven duygusunun oluşmasına engel olan anne tipi “kaygılı anne” tipidir. Bu tür anneler çocuklarını kendi varoluş nedeni olarak ortaya koyarak kendilerini rahatlatır. Ancak çocuğa güven vermekten uzaklardır.

Koşulsuz sevgi veren anne çocuğa güven verir
Şartlı sevgi değil, koşulsuz sevgi önemlidir. Yaramazlık yapmazsan, dersini çalışırsan, okumayı en çabuk öğrenirsen, sınıf birincisi olursan severim diyen anne, çocuğa değer vermeyen, sevgisi koşullu olan annedir. Bezini değiştirirken, yemeğini yedirirken onunla baş başa olan, anda olan annenin çocuğuna değerli hissettirdiği zaman çok önemlidir. Kendisi için yapılanları hisseden çocuk kendine güvenen çocuk olacaktır.

Genelde küçüğe sevgi, büyüğe saygı duyulması öğütlenir bizlere. Ancak çocuğa duyulan saygı, teşekkür etmek, özür dilemek kendisine değer verildiğini hissettirir. Çocuksun yapamazsın, çocuklar yapamaz gibi sözler bilinçaltında oluşturacağı kalıplar nedeniyle kabul edilemez. Anne ve babanın isteyerek dünyaya getirdiği, topluma kazandırdığı birey için yapılması gerekenleri günümüzde bilmemesi mümkün değil.

Çocukların duygularını paylaşmaları çok önemli
Kuzey Caroline Üniversitesi’nin yaptığı araştırmaya göre çocuklar olaylara tepkilerini ebeveynlerinin kendilerine yaklaşımına göre ayarlıyor. Çocukların duygularını paylaşmalarını sağlamak çok önemli, bunun için de reaksiyonlara karşı duyarlı olmak gerekiyor. Çocuğun hiçbir reaksiyonuna negatif bir dönüş yapmamak anne babanın görevidir. Önemli olan onu anlamaktır.

Bir başka önemli husus ebeveynin kendine olan güvenidir. Yaşamla barışık olan, kendisine değer veren, kendine güvenen ebeveynin çocukları, herhangi bir konuda eleştiri, aşağılama olmadığı taktirde kendine güvenen olacaktır. Kendi çocukluğundaki başarısı, iletişim yeteneği, zeka seviyesi konusunda örnekler vererek çocuğu geri plana itmek yapılacak en büyük hatadır.

Güvenli bir gelecek için…
Çocuğumuzun başarılı olduğu konularda övgü dolu sözler güven kazandırır. Güven duyduğunuza dair sözler çocuğunuzun güvenini destekleyecektir. Kardeşi, ablası, abisi, arkadaşı ile karşılaştırma ise güveni zedeler. Geleceğimizin güvenli çocukların elinde olması dileğiyle…

 

Bir Cevap Yazın