Yazı İçeriği
İmpetigo nedir? Bebeklikten çocukluğa her dönemde çocuklar zararlı mikrop ve bakterilerden uzak tutulmaya çalışılır. Büyümeye başladıklarında ise çevre şartları değişir, sosyal hayata parka, bahçeye, alışveriş merkezlerine ve okula başlar. Nem, yüksek ısı, kötü hijyen ve deri travmaları gibi durumlar bazı cilt hastalıklarına sebep oluyor. Bu cilt hastalıklarından biri de impetigo ve Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Kerem Yıldız, Anne Bebek Kulübü okuyucuları için yazdı.
İmpetigo nedir?
Her yaşta görülebilmekle birlikte sıklıkla 2-5 yaş arasındaki çocuklarda bakterilerin sebep olduğu, burun, ağız, kulak çevresinde, ellerde ve ayaklarda küçük sarı renkli, kabuklu kabarcıklar şeklinde görülen bulaşıcı bir deri enfeksiyonudur.
Nasıl oluşur?
Hastalık staphylococcus aureus veya streptococcus pyogenes bakterileri tarafından meydana gelir. Küçük sıyrıklar gibi deri bütünlüğünün bozulmuş olduğu durumlarda bakteriler kolaylıkla çoğalır. Hastalığın ortaya çıkmasını kolaylaştıran faktörler arasında fazla nem, yüksek ısı, kötü hijyen ve deri travmaları yer alır.
Seyri nasıldır?
İmpetigo genellikle yüzde, ağız, burun çevresinde, ellerde ve ayaklarda kırmızı yaralar şeklinde ortaya çıkar. Eğer stafilokok bakterisi nedeniyle ortaya çıkıyorsa (büllöz impetigo) içi berrak sıvı ile dolu olan kabarcıklara neden olabilir.
Bunlar ise bal rengi kabukları olan ve kolayca açılabilen parlak bir açık yara ortaya çıkarırlar. Eğer streptokok bakterisi nedeni ile ortaya çıkıyorsa (büllöz olmayan) genellikle kabuklanmaların üzerinde ülserleşmeler ve daha büyük yaralar ortaya çıkarabilir.
Kabuklar koyu sarı, altın sarısı renginde ve yapışkan şekildedir. Yaralar kaşıntı ve ağrı yapabilir. Kaşıntı ve ağrılar genellikle hafif seyreder.
Nasıl tedavi edilir?
İmpetigo tedavisi antibiyotikli ilaçlar ve merhemlerle sağlanmaktadır. Kişide ek bir hastalık yok ise genellikle tedaviye iyi yanıt verip kısa sürede geriler. Ancak vücut direncini düşüren bir hastalık varsa uzun sürebilir.
İmpetigonun bulaşıcı ve tekrar edebilen bir hastalık olması nedeni ile dikkat etmek gerekir. Parmaklar, havlu ve kıyafetler ile vücudun diğer bölgelerine de yayılabilir. O nedenle ellerin ve kıyafetlerin temiz olmasına özen göstermek tedaviye yardımcı olacaktır.
Kullanılan havlu gibi özel eşyalar da ayrı tutulmalıdır. İmpetigo tedavisinde bitkisel olarak kullanılan çay çiçeği yağı da alternatif bir tedavi yöntemi olarak uygulanabilmektedir.
Nasıl önlenir?
Etkilenen bölgeleri hafif sabunlu ılık suyla yıkamak, kıyafet çarşaf ve havluları yıkamak, antibiyotikli merhem sürerken eldiven giymek ve ellerinizi sonrasında iyice yıkamak, çizilmeyi önlemek için çocuğunuzun tırnaklarını kısa kesmek hastalığı önlemeye yardımcı olacaktır. Tüm bu bilgiler ışığında sağlıklı günler dilerim…
Yeni anneler burada buluşuyor! Siz de aklınıza takılanları, merak ettiklerinizi veya öğrenmek istediklerinizi bize Forum Anne Bebek Kulübü üzerinden yazabilirsiniz. Kadınlar olarak birlikte güçlüyüz!