Hafta hafta hamilelik rehberi: 25. Hafta Hamilelik

0
2683

İkinci trimesterde 25.haftadaysanız… Bebeğiniz ilk nefesini almaya hazırlanırken, hemeroitler sizi küfürbaz yapabilir, sevgili anne adayları.Çok yorgunsanız, bir yerinizde acı hissediyorsanız, başınız dönüyorsa ya da nefes darlığı çekiyorsanız egzersiz yapmayın.

Bebeğiniz…

Bebeğiniz şu anda yaklaşık 680 gr. ve 34cm. Çok büyük değil ama artık yağlanmaya başladı. Buruşuk derisi de pürüzsüzleşiyor ve yeni doğmuş bir bebeğe benziyor. Ayrıca daha da çok kıl üretmeye başladı. Derisinin altında kılcal damarlar kanla oluşuyor ve doluyor.Haftanın sonunda bu bitecek. Öte yandan da ciğerlerinde hava keseleri ilk nefesini alması için hazırlanıyor.

Hatırlatma: Ciğerler tamamıyla kullanıma hazır değil fakat surfactant gelişiyor, ona doğumdan sonra genişlemesi için yardımcı olacak. Nefes almaktan bebeğinizin bu zamana kadar kurulan küçük burun delikleri açılmaya hazırlanıyor ve ses telleri kükremesi için hazırlanıyor.

Siz…

Artık yüzleşelim, bazı gebelik hastalıkları poponuzda ciddi acılara neden olur, özellikle hemoroidler. Çoğu gebe kadın rektum damarlarında şişme ve kaşıntı hissederler bunun nedenleri ise uterusun büyük baskısı ve o bölgeye olan yoğun kan akışından dolayı. Vücudunuz için çok zararlı değildir ama çok ağrılı olurlar. Bu yüzden doğru beslenmelisiniz (basuru kötüleştiren kabızlıktan kaçınmalısınız), pelvic yer egzersizleri yapmalısınız (Kegel egzersizi) ve gaz çıkarırken zorlamayın. Eğer şanslıysanız doğum sonrası geçerler. Ve evet, biliyoruz bunu duymaktan sıkıldınız.

Daha kıllı olan sadece bebeğiniz değil, siz de! Aslında normalden daha fazla kıl üretmiyorsunuz sadece hormonal değişimlerden dolayı kıllarınız normale göre daha fazla uzuyor. Gür saçlarınızın keyfini çıkarın, doğumdan sonra bu devam etmeyecek. Eskisi kadar kolay hareket edemediğinizi fark etmişsinizdir. Doktorunuz aksini söylemediyse egzersiz yapmaya devam edebilirsiniz. Ama bazı kurallara uymakta fayda var:

Çok yorgunsanız, bir yerinizde acı hissediyorsanız, başınız dönüyorsa ya da nefes darlığı çekiyorsanız egzersiz yapmayın. Dengenizi kaybetmenize yol açacak egzersizler yapmayın. Isınma egzersizlerini atlamayın, ısınmadan spora başlamayın. Yeterince sıvı aldığınızdan emin olun.

24-28 haftaları arasında glukoz testini yaptırırken ayrıca olası bir anemi durumuna karşın kan durumunuz kontrol edilecektir. Böyle bir durum varsa, doktorunuz size demir desteği almanız gerektiğini söyleyecektir.

25.hafta itibarıyla sizden beklenen almanız gereken ağırlık 7 kilodur. Bu zamandan sonra her hafta 400 gr. civarında ağırlık kazanacaksınız.

Belirtiler…

Mide yanması ve hazımsızlık: Midenizdeki asitlerin yanması esophagus’unuza kadar çıkıyor ve tüm göğsünüz ateş içinde gibi mi hissediyorsunuz? Yanınızda sürekli Tums ve Rolaids bulundurun.

Horlama: Horlama hamilelik döneminde artabilir. Bunun nedeni ise; mukoza zarına doğru artan kan akışı tıkanıklık ve şişikliğe neden olur. Ama eğer horuldamanız uykunuzu bölüyorsa bu sizin uyku apnenizin yani oksijen eksikliği yaşarsınız olduğuna işarettir.

Karıncalanan eller (carpal tunnel): Hamilelik sürecinde artan kan hacmi el bileklerindeki sinirlere baskı uygular, sonucunda ise carpal tunnel sendromu ortaya çıkar. Hekiminize el bantı takmanın uygun olup olmadığını sorun ve ağrının ve karıncalanmanın üstesinden gelmek ve hafifletmek için akapunktur deneyin.

Varis damarları: Hamilelik sürecinde artan kan hacmi aynı zamanda kan damarlarınıza da baskı uygular ve onların şişmesine dolayısıyla varis damarlarına neden olur. Bundan kaçınmak için sıkı kıyafetler kullanmayın.

Symphysis pubis dysfunction (SPD): Eğer pelvic bölgenizde ağrı varsa SPD’niz olabiliir. Bunun nedeni ise; rahatlayan ve esneyen ligaments’dir onlarda pelvic bağlantınızı (sypmhysis pubis) aligned tutar. Kegel egzersizleriniz ve pelvic tiltleriniz sırasında tepede durun bu o bölgedeki kaslarınızın güçlenmesine yardımcı olacaktır ve eğer ağrı şiddetlenirse hekiminizden fizyo terapist konusunda yardım isteyin.

Huzursuz ayak sendromu: Tıpkı el karıncalanmasında korkmanıza gerek olmadığı gibi ani ayak oynatmalarında ayaklarınızın karıncalanmasından da korkmayın. Hekiminizden demir eksikliği anemi testi isteyin çünkü bazı uzmanlar bunun RLS ile alakası olduğunu düşünür. Ayrıca bir tane de besin günlüğü tutun, bazı kadınları bunu bazı yiyeceklerin artırdığını iddia etmişlerdir.

Cilt, saç ve tırnak değişiklikleri: Günlük saç dökülmesi hamilelik hormonları tarafından engellendiğinden saçlarınızın eskisinden daha kalın ve parlak olduğunu gözlemleyebilirsiniz. Tadını çıkarın doğumdan sonra hamilelik sırasında dökülmeyen tüm saçlar bir anda dökülecek.

İpucu…

Diş Sağlığı: Dönem sonuna kadar bebeğinizi sağlıklı tutmakmı istiyorsunuz? Araştırmalara göre diş sağlığı ve iç temizliği olanlar daha uzun hamilelik yaşıyorlar. Çılgınca ama doğru. Günde 2 kere dişinizi fırçalamak ve gargara yapmak gibi basit yöntemlerle gingivit riskini azaltırsınız. Gingivit ise; dişetlerinizin tahriş olması, iltihap kapması, kızarması ve kanamasıdır. İyileştirilmeyen gingivitler periyodontit sürecine girer ve daha ciddi enfeksiyonlara neden olur bunlar ise; erken doğum ve pre-eklampsi riskinin artmasıdır. Kısacası, diş sağlığı çok önemli eski masalda ne derler bilirsiniz eğer hamile bir kadın bir dişini kaybederse gerisi gelir. Bu nedenle diş sağlığınıza kendiniz ve bebeğiniz için özen gösterin.

Üçüncü üç aylık dönemde doktor ziyaretleri…

Ne sıklıkta bir doktora gitmeliyim?
28-36. haftalar arası her iki haftada bir doktorunuzu ziyaret edeceksiniz. Doğumdan bir ay öncesinde bu her haftaya yükselecek.

Doktor ziyaretinde neler olacak?
Doktorunuz size fiziksel ve duygusal olarak nasıl hissettiğinizi ve son randevuda ki sıkıntıların devamlılığını takip eder. Bunların dışında anormal bir akıntı yada kanamanızın olup olmadığını , başınızın ağrıyıp ağrımadığını, bunalmış hissedip hissetmediğinizi bilmek isteyecektir. Eğer bunlardan herhangi biri varsa doktorunuza söyleyin.

Bebeğinizin hareketlerini izleyecektir. Size eskisine göre daha az aktif olup olmadığını soracaktır. Bu noktada sizden bebeğinizin hareketlerini saymanızı isteyebilir.

Sizi tartacak ve preeklemsi, protein oranına bakmak için idrar örneğinizi kontrol edecektir. Tansiyonunuzu ölçüp bilek, el ve suratta ki şişmelere bakacaktır.

Bebeğinizin kalp atışlarına, tahmini boyuna ve pozisyonuna bakacaktır. Rahminizin boyunu ölçecektir böylece bebeğinizin büyüme oranlarını kontrol edecektir.

Rahim boynunuza bakabilir. Her ziyaretinizde pelvik muayanesi beklemeyin. Özel bir durum, erken doğum riski yoksa bunu yapmasına gerek yoktur.

Size neye dikkat etmeniz gerektiğini söyler. Erken doğum, preeklemsi yada başka tehlikeli bir durum varsa sizi haberdar eder. Doğum vakti yaklaştıkça doktorunuz doğum belirtilerini sizle paylaşmaya başlayacaktır.

Hangi testler yapılacak?

Hematokrit-hemoglobin: Bu kan testi kansızlık olup olmadığına bakmak için üçüncü üç aylık dönemde yapılır. (Eğer glukoz testinizde kan durumunuz normal çıktıysa yeniden bakılmayabilir)

Diyabet testi: 24-28 haftaları arası glukoz testine girdiyseniz ve sonuçlarınız iyiyse bunu yaptırmaya gerek yok, ama testinizin sonuçları iyi değilse yeniden bu teste girmelisiniz.

RH antikor testi: Eğer RH negatif kan grubundansanız, antikor taramanız tekrarlanacaktır (genelde glukoz testiyle aynı zamanda yapılır). RH immun globin enjekte edilebilir. Bu da sizde gelişen antikorların bebeğinize zarar verme ihtimalini azaltır. Eğer bebeğin babası da RH negatifse, bebeğiniz de RH negatif olacağından bu testi olmanıza gerek yok.

Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar testi: Eğer böyle bir risk varsa doktorunuz size klamidya ve gonore ve frengi testi yapacaktır. Ayrıca HIV testi de yapılabilir.

B grubu strep testi: 35-37. haftaları arası vajina ve rektumdan bu teste girebilirsiniz. Eğer bakteri oluşmuşsa hemen tedavi edilmeyeceksiniz çünkü tedavi edilse bile bakteriler geri dönebilir. Bunun yerine doğum sırasında VI antibiyotiğiyle tedavi edileceksiniz.

Biyofizik profili ve stressiz testi: Eğer hamilelik komplikasyonu varsa yada doğum tarihi gelmesine rağmen doğum gerçekleşmemişse bu testlerle bebeğinize bakılacaktır.

Okumalısınız: Olumlu düşünmek hamileliği ve doğumu nasıl etkiler?

24. Hafta26 Hafta

Yeni anneler burada buluşuyor! Siz de aklınıza takılanları, merak ettiklerinizi veya öğrenmek istediklerinizi bize Forum Anne Bebek Kulübü üzerinden yazabilirsiniz. Kadınlar olarak birlikte güçlüyüz!

Bir Cevap Yazın