Yazı İçeriği
Bebek kanguru markaları hangileri? Bebek kanguru çeşitleri nelerdir? Bebek kanguruda kaç saat taşınır? Bebekler için en iyi kanguru hangisi? Bebek kangurusu erkek bebekler için zararlı mı? Bebek kangurusu hangi aylarda kullanılır? Bebek kanguruları hakkında en çok merak edilenleri bebek kanguru rehberimizde bulabilirsiniz. Doula ve Emzirme Danışmanı İlay Morgan, bebek kanguruları çeşitleri ve sling kullanımı konusunda sık sorulan soruları yanıtladı!
Bebekler için en iyi kanguru hangisi?
Kanguru, bebeğin ana ihtiyaçlarından biridir. Hele ki sürekli ağlayan, uyumayan, kolik veya gaz sancıları çeken bir bebeğiniz varsa tek ihtiyacınız olan şey bir kanguru edinmek olabilir. Günümüzde kanguru modelleri oldukça fazla; fakat ben en çok kullanılan ve uzmanların tavsiye ettiği, ergonomik bir kanguru alırken nelere dikkat etmeniz gerektiğinden bahsedeceğim. Alışveriş listenizde mutlaka bir kanguru olmalı. Olmalı da, nasıl bir kanguru olmalı?
Bebek kangurusu nedir? Nasıl Kullanılır?
Ebeveynlerin bebeklerini vücutlarında taşımak için kullandıkları aparata bebek kangurusu denir. Her kültürde başka başka bebek kanguruları vardır. Her kültüre göre de kanguru kullanımları farklılık gösterir. Afrikalı kadınların tarlada, pazarda bebeklerini kucaklarında şal aracılığıyla taşıdıklarını görmüşsünüzdür. Bebeklerini taşırken annelerin her istediği işi yaptıklarını, bebeklerin de huzur içinde uyuduklarına şahit olmuşsunuzdur. Peki sling ne demek? Günümüzde de güvenli bağlanma ve doğal ebeveynlik (Attachment Parenting) akımıyla bebek taşıma eylemine sling ile bebek taşıma deniliyor. Kimi ülkelerde bebekleri sling ile taşıma işlemine “bebek giyme( baby wearing)” deniliyor ve hatta bebek giyme festivalleri düzenleniyor. Bazı yerlerde bebek taşıma – giyme atölyeleri düzenleniyor.
Bizim ülkemizde de sling kullanımı çok eski zamana dayanıyor. Kırsal yerlerde yaşayan kadınların tarlada çalışırken sırtında tülbente veya şala sarılmış bebekleri taşıdıklarını hatırlarsınız. Hem iş yapmak hem de çocuk bakmak oldukça zor bir iştir. Eskiden sadece kırsal yerlerde kullanılan bebek taşıma aparatları, artık günümüzde her kadının vazgeçilmezi oluyor. Üstelik sürekli bebeğiniz ağlıyorsa, sizden bir saniye bile ayrılamıyorsa, gaz sancıları varsa, uyuma da güçlük çekiyorsa veya büyüme atağı dönemlerindeki huysuzluklarından birini yaşıyorsanız, sling kullanmanız kaçınılmaz oluyor.
Bebek kanguru modelleri
Kanguru en büyük avantajlarından biri bel desteği olmasıdır. Bel destekli ve bebeğinizin ilk doğduğu günden itibaren kullanılan modeli işinizi daha çok kolaylaştırır. Bebeğinizin doğduğu zamanlarda kullanmaktan çekinseniz bile ileriki zamanlarda kangurularla çok daha rahat edeceksiniz. Bütün kanguru modelleri 100% pamuklu ve ergonomik yapıya sahip. Bazı kanguru modellerinde ise organik kumaş kullanılması çok daha iyi. Sizin için kanguru markalarının özellikleriyle tanıtmaya çalışacağım.
Solomombaby
- Solomombaby kangurunun yenidoğandan itibaren kullanabilirsiniz.0-4 yaş kullanımı için uygundur.
- Anne karnındaki duruşu temel alarak üretmişlerdir.
- Bel desteği sayesinde rahat kullanım sağlar.
- 100 % pamuklu bir üründür. Dikiş yerlerinde yüksek coats iplikler kullanılmıştır.
- Hem dışa dönük ve hem de kendinize dönük olarak 2 türlü kullanımı vardır.
Huggy Bear Herringbone
- Huggyberry bebek kangurusu yenidoğandan itibarenden kullanılıyor.
- Bu kangurunun en iyi özelliklerinden biri 100 % organik iplikleriyle jakarlı olarak dokunmuştur.
- 100 % yerli imalattır.
- Bel kemeri ve dol askılarıyla her beden tipine göre ayarlanabilir.
- Bu kanguru “Full buckle” özelliğine uygundur.
Mamadus Baby Kanguru
- Her yöne ve Standart olarak 2 türlü kangurusu vardır. Yenidoğanlar içinde yeni doğan setleri satılmaktadır. Bu yüzden 0- 4 yaşa kadar kullanılıyor. Standart modeli 3 aydan itibaren kullanılıyor.
- %100 pamukludur. Coats iplik kullanılmıştır.
- Azo boyar kullanılmadığı onaylanmıştır.
Sling kullanmanın faydaları nelerdir?
Baby sling’i bir tek anneler kullanmıyor. Bu slinglerin kullanımına babalar da çok istekli. Yürüyüş yaparken, spor yaparken, televizyon seyrederken, köpek gezdirirken; yani her alanda bir yandan bebeğimi sakinleştireyim ve bir yandan işlerimi, hobilerimi yapayım diyorsanız siz de sling kullanmalısınız. Babaların sling kullanması, annelerin kendilerine vakit ayırması için çok önemli. Özellikle yenidoğan bebeğinizin isteklerini karşılamak annenin bütün gününü alıyor. Sürekli meme emen, gazı olan, sürekli kaka yapan ve ağlayan bebeğe bakmak çokta kolay değil. Annenin günlük hayatındaki işlerini yapamaması ve hatta kendi öz ihtiyaçlarını karşılayamaması, kendini sinirli, tükenmiş ve yorgun hissetmesine sebep olabiliyor. O yüzden yaşasın sling kullanan babalar! Babaya kendini yakın hisseden bebek, kendini daha güvende hissediyor. Ağlamıyor, etrafı seyrediyor, huzurlu dakikalar geçiriyor. Bebek bakımında anlamayan bir baba bile bebeğine bakabiliyor. Sadece anneye değil babaya da psikolojik olarak güvenli bağlanıyor. Uzmanlar, ebeveynleriyle güvenli bir bağ kurmuş bir bebeğin öz güveninin daha çok arttığını, daha sağlıklı ilişkiler kurduğunu belirtiyor.
Kolik ve reflülü bebekleri rahatlatmada yardımcı bir sling
Dr. Mustafa Orhan Duyar “ Kolik, tipik olarak bir günde 3 saatten fazla, bir haftada 3 kereden fazla, 3 hafta boyunca tekrarlayan aşırı ağlama ataklarıdır.” olarak tanımlıyor. Kolik ağlamaları sırasında bebeği sakinleştirmek oldukça güçtür. Bu durum anneyi veya bebeğin yanında olan kişileri rahatsız eder ve çaresiz hissettirir. Dr. Mustafa Orhan Duyar, kolik ağlamalarının nedenini henüz tam anlaşılamamış olduğunu da belirtmiştir. Kimilerine göre gaz sancısı, kimi uzman psikologlara göre de psikolojik bir durumdur. Bu süreçte ebeveynler kolik sancılı bir bebeğe bakarken oldukça zorlanırlar. Sling kullanarak kolik ağrısı çeken bebeğinizi daha kolay sakinleştirebilirsiniz. Elinizde saatlerce ağlayan bir bebeği taşımanıza gerek kalmaz. Çünkü sling ile iki eliniz boştadır. Bebeğinizi taşımak daha kolaydır. Bebeğinizle ten tene temas halinde olduğunuz için bebeğinizi sakinleştirmek de daha kolaydır. Sürekli sling ile taşınan bebeklerin ağlama krizlerinin azaldığı gözlemlenmiştir. Üstelik gaz sancısı ve reflüsü varsa, bebeğinizi slinge dik bir şekilde yerleştirirseniz, bebeğiniz daha çok rahatlar. Reflüsü olan bebeğiniz varsa tazyikli kusmalarından da boğulmasını da önleyebilirsiniz.
Bebekler için sling alırken nelere dikkat etmelisiniz?
Sling alırken nelere dikkat edilmeli? Sorusu annelerin en çok merak ettiği konular arasında yer alıyor. Piyasada birbirinden farklı modeller, renkler ve kullanım farklılıkları var. Sling alırken yaşam şartlarınızı gözden geçirmelisiniz. Tek başınıza bir bebek büyütüyorsanız, yanınızda destek veren biri yoksa daha kolay kullanışlı bir sling satın almalısınız. Kullanımı kolay, ergonomik, bebeğinizi rahat edeceğinizi düşündüğünüz ve çok pahalı olmayan bir sling, size evde yardımcı biri varmış gibi hissettirecek. Alışveriş yaparken, sabah uyandığınızda veya rutin doktor kontrollerine giderken hemen kafanızdan geçirip, sürekli bedeninize göre ayarlama yapmayacağınız veya bağlamakla uğraşmayacağınız bir sling almalısınız. Siz ne zaman bebeğinizden uzaklaştığınızda ağlıyorsa, bebek arabasında uzun süre durmuyorsa fazla yer kaplamayan, yanınızda kolaylıkla taşıyabileceğiniz ve gerekli durumlarda çıkartıp kullanabileceğiniz bir sling almalısınız. Bebeğiniz bir yandan ağlarken bir yandan sling takmaya uğraşmamalısınız. O yüzden kullanımı pratik olan sling hayatınızı daha çok kolaylaştırır. Tabi ki %100 pamuklu bir sling de tercih etmelisiniz. Kumaşının yumuşaklığı, dokusu, kumaşta kullanılan boyanın bebeğine zararlı olmaması da önemli.
Kanguru kullanımının zararı var mıdır?
Uzmanlar bebeklerin ayaklarını açılarak oturtulduğu bir kanguruyu önermiyor ve kanguru kullanımının bebeklerde kalça çıkıklığına sebep olabileceğini belirtiyor. Bu yüzden günümüzde anneler, bebeğinin doğal duruşunda durabileceği ve doğduğu ilk günden itibaren kullanabileceği bir baby sling kullanıyorlar.
En iyi bebek kanguru ve sling markaları 2021
Slingin yararları bu kadar fazlayken ve annenin işini kolaylaştırıyorken sling ana ihtiyaç listesinde oluyor. Birbirinden farklı kullanım şekilleri olan slingler var. Peki, bu kadar marka varken hangi slingi tercih etmelisiniz? Sling kullanımı konusunda aşağıda tavsiyelerimi paylaşıyorum. Bebeğiniz için en iyi slingi seçip, kullanabilirsiniz.
Sling çeşitleri nelerdir?
Yandan takılan slingler:
Benimde en çok tercih ettiğim sling türü yandan takılan olanı. İsmi yandan takılan olduğuna bakmayın 5 farklı kullanım şekli var. Kendi oğlumda da 2 yaşına kadar kullandığım bir ürün. Bebeğinizi belli bir süre dik tuttuktan sonra uyuyan bebeğinizi uyandırmadan yan yatırabiliyorsunuz. Biraz büyüyünce, etrafı izlemeye başlayınca dışa döndürebiliyorsunuz. Rahatça emzirebiliyorsunuz.
En çok sevdiğim özelliği kullanım rahatlığı. Her seferinde bağlamaya veya ayar yapmaya uğraşmıyorsunuz. Bir kere ayarladıktan sonra kapının koluna akşamdan asıp sabah kalktığınız gibi kafanızdan geçirip kullanabiliyorsunuz.
Wrap sling
Slinglerin en eski tarzlarından biri. İlk çıkan sling diyebiliriz. Wrap slinglerin doğal ve esnek bir kumaştan yapılması ve hafif olma özelliği çok iyi. Wrap slingler uzun bir kumaştır. Bedeninize sardıktan sonra bebeğinizi içine koyarak taşıyabilirsiniz. Fakat ürünün sarma kısmı biraz uğraştırıcı. Her seferinde sarma işlemi yapılması gerekiyor. Tek pozisyon özelliği vardır.
Halka Sling
Uzun bir kumaş olan sling, ucundaki halka sayesinde bağlanır. Bu slinglerin halkalarının yarım olanları çokta sağlam değil. Halkası tam olan daha sağlam ve güvenilir. Bebeğinizi vücudunuzun önünde veya kalçanızda taşıyabiliyorsunuz. Her seferinde bağlama işlemi yapmak zorundasınız. Bebeğinizi oturttuktan sonra kalan kumaşı biraz çekiştirerek bebeğinizi kendinize sıkıca bağlıyorsunuz.
Mei Tai Sling
Asya kökenli bir slingtir. Bu slingleri yenidoğandan itibaren kullanabiliyorsunuz. Her sling de olduğu gibi pamuklu veya organik kumaşları oluyor. Fakat bu slingleri kullanırken bebeklerin bacaklarını ayırarak kullanmak gerekiyor. O yüzden kullanmadan önce doktorunuzun onayını almalısınız. Avantajlarından biri bebeğiniz büyüdükçe sırtta taşıma için uygun.
The Kiwi Sling
- Bebeğin doğumundan itibaren 15 kilo olana dek kullanabilirsiniz.
- Bebeğin ağırlığı ve yaşına göre pozisyonlarda değişiklik yapabilirsiniz. 5 farklı kullanım pozisyonu vardır.
-
- %100 pamuklu ve terletme yapmaz. Yıkama sonrası çekme ve tüylenme yapmaz.
- Bebeğin bel bölümünde ve annenin omzuna denk gelen yerde ek dolgu desteği var. Acıtma ve sıkma yapmıyor.
- Bağlama yerinde 2 tane güvenlik kemeri vardır.
- Sırt bölgesinde kemerler sayesinde istediğiniz beden ölçüsünde ayarlama yapabiliyorsunuz. Kendi bedeninize göre bir kere ayarlama yapmanız yeterli. Her seferinde ayarlama veya bağlama işlemi yapmıyorsunuz.
- Kullanımı kolay, direkt kafanızdan geçirerek kullanabilirsiniz.
- Bebeğinizle tentene teması destekleyen ve uzun süre bebeğinizi taşıyabileceğiniz bir ürün.
- Açılan kumaş sayesinde bebeğinizin yüzünü gerekli olduğu yerlerden kapatarak tozdan, dumandan vb. koruyabilirsiniz.
- Ürünü aldıktan sonra instagram -thekiwisling sayfasından iletişime geçerek, kullanım ile ilgili görüntülü destek alabiliyorsunuz.
Neko Esnek Wrap Sling
-
- 4,55 cm boyunda ve 58 cm eninde %100 pamuklu interlok kumaştan üretilmiştir.
- Yıkandıkça çekme, tüylenme yapmaz.
- Bebeğinizi yenidoğan döneminden 13- 14 kg a kadar taşıyabilirsiniz.
- Her mevsim kullanıma uygundur.
- Kumaşın boyamasında azo boyar kullanılmamıştır. ÖKO-TEX 100 sertifikalı kumaşın kimyasal ve teknik onayı, uluslararası bağımsız test laboratuvarı SGS tarafından yapılmıştır.
Neko Halka Sling
- 2 metre , %100 pamuklu kumaşı vardır.
- Güvenlik testlerinden geçmiş alüminyum halkası vardır.
- Yaş ve kilo sınırlaması yoktur.
Mycey Sling
- %97 pamuklu, %3 Lycra kumaştan üretilmiştir.
- 0 – 16 kg arası bebekler için uygundur.
- Esnek ve hafif kumaş sayesinde sadece bebeğinizin ağırlığını hissedersiniz.
- Geniş omuz bölümü sayesinde ağırlık eşit olarak dağılır.
- Emzirme için de rahatlıkla kullanabilirsiniz.
Huggyberry Halka Sling
- %100 Organik Pamuktan üretilmiştir.
-
- Yandan kullanım için uygundur.
- Uzun bir kumaştır ve halkayla vücudunuzun ölçüsüne göre ayarlama yapabiliyorsunuz.
- Yenidoğandan itibaren kullanabilirsiniz.
- Genellikle halka slingler vücudunuzun önünde veya kalçada bebek taşımak için kullanılır.
- Jakarlı dikişi sayesinde sağlam ve dayanıklıdır.
- Hafif ve taşıması kolaydır.
Yeni anneler tecrübelerini paylaşıyor! Bebek kanguru markaları ve annelerin tavsiyelerini öğrenmek için Anne Bebek Kulübü Forum‘u ziyaret edebilirsiniz.