Yazı İçeriği
Emzirme dönemi, hem anne hem de bebek sağlığı için büyük önem taşır. Anne sütü, bebeğin sağlığı için şüphesiz mucizevi bir besindir ve dünya sağlık örgütü tarafından ilk 6 ay boyunca, hatta 2 yıla kadar önerilmektedir. Ancak 6 ay sonrasında, anne sütünün ek gıdalarla desteklenmesi gerekmektedir. Peki ek gıdaya başlangıç nasıl olmalı? Uzman Diyetisyen Deniz Zünbülcan Adıtatar, ek gıdaya başlangıç sürecinde annelerin merak ettiği soruları yanıtladı!..
Ek gıdaya ne zaman başlayalım?
Emzirme dönemi hem anne hem de bebeğin sağlığı için çok faydalıdır. Ve anne sütü bebeğin sağlığı için şüphesiz çok önemli mucizevi bir besindir. İlk 6 ay anne sütünün alınması hatta 2 yıla kadar bebeğin emmesi dünya sağlık örgütü tarafından da önerilmektedir. Tabii 6 ay sonrasında anne sütünün ek gıdalar ile desteklenmesi gerekmektedir. Bizim doktorumuz 5 ay itibari ile besinlerle tanışabileceğimizi söylemişti ancak ben 6 ay itibari ile başlamak istediğimi söyledim. Ve kendisi de açıklama olarak anne sütü alırken ek gıdaya başlanması alerji riskini azaltır bu nedenle ne olur ne olmaz biraz erken başlatabiliyoruz dedi ve ortak karar olarak 5.5 ayda ek gıdaya başlamış olduk. Yaz şu an 8 aylık ve hala anne sütünü almaya da devam ediyor. Bu noktada her bebeğin beslenmeye başlama yolculuğu farklı olabilir. Bu nedenle mutlaka kendi uzmanınızın desteğinizi alarak ilerlemeye çalışın.
Ek gıdaya başlangıç nasıl olmalı?
Öncelikli olarak blw yöntemini mi uygulayacaksınız geleneksel yöntemlerle mi ilerleyeceksiniz buna karar vermelisiniz. Blw yöntemini kısaca açıklayacak olursak bebeğinizin istekleri doğrultusunda beslenme diyebiliriz. Daha ayrıntılı olarak önümüzdeki haftanın yazısında bundan bahsedebiliriz. Ancak şimdilik bilmelisiniz ki bebeğiniz dik oturmadan blw yapmamalısınız. Geleneksel yöntem ile bir beslenme uygulayacaksanız da sizin bebeğinizi beslemeniz ile ilerleyeceğinizi söyleyebilirim. Ben 5.5 aylıkken başladığımız için blw ile başlayamadım ancak devamında kızım ne zaman kendi yemek istese kaşığı kendisine uzattım. Doygunluğunu hissettiği zaman yedirmeyi kestim. Eğer ki yemek istemediyse mola vererek bazen yemeği sonlandırarak sonrasında teklif ederek ilerledim. Yani geleneksel başlayıp blw ve geleneksel yöntemlerle devam ettim diyebilirim. Bu noktada bebeğinizi izlemek çok önemli olacaktır.
Okuma önerisi: Ek gıdaya geçiş rehberi – Bebeklerde ek gıdaya geçiş ne zaman olmalı?
Anne sütü mü ? Formül Mama mı ? Ek gıda mı?
Tabii ki önceliğimiz anne sütü ancak eğer ki anne sütünde sorun varsa formül mama ve ek gıda şeklinde ilerleyebiliyoruz. Yaklaşık 9 ay itibari ile ek gıdaların artık daha fazla ön plana çıkmasını bekliyoruz. Tabii doktor kontrolleri ve büyüme eğrileri bize yol gösterici oluyor.
Okuma önerisi: Bebekler için ek gıda alışverişi nasıl yapılır?
Gıda denemeleri nasıl olmalıdır?
Tek besin ile başlamanızı ve 3 gün o besini vermenizi öneririm. Bebeğiniz hem besinleri daha iyi tanıyacak hem de her hangi bir alerji durumu yaşarsa bunu fark edebileceksiniz. Her yeni yiyecekten sonra ishal, döküntü, kusma gibi tepkiler var mı yok mu izleyin. Böyle bir sorun yaşıyorsanız o besine ara verin. Önceden denediğiniz ve güvenilir olan besinlerle ilk tanışmadan sonra kombinleyerek ilerleyebilirsiniz.
Okuma önerisi: Bebekler için sabah kahvaltısı
Bebeğimin doyduğunu nasıl anlarım?
Bebeğinizle inatlaşmamanız sağlıklı bir süreç için çok önemlidir. Sadece ek gıda dönemi için değil hayatı boyunca besinlere bakışını etkileyebileceğinizi unutmayın.
Bebeğiniz doyduysa:
- Sandalyesinde kendini geriye yaslar
- Başını çevirir
- Kaşıkla oynar
- Ağzını açmaz
Eğer ki bu tepkileri veriyorsa konuşmayı ve ortamın enerjisini değiştirmeyi deneyin. Onunla yemek yiyerek ona örnek olun. İşin içinden çıkamıyorsanız da inatlaşmak yerine yemeğe son verin ancak alternatif olarak anne sütü veya formül mama vermeyin. Bir süre sonra tekrar deneyin. Böylece yemek yemediği zaman başka bir seçeceğin varlığını düşünmesini engelleyin.
Yeni anneler tecrübelerini paylaşıyor! Bebeklerde ek gıdaya geçiş nasıl olmalı? Ek gıdaya başlangıç listesinde hangi yiyecekler olmalı? Ek gıdaya başlangıç menüsünde hangi besinler yer almalı? Ekgıda reddine çözüm nasıl olmalı? Bebeğinizin seveceği en güzel ek gıda tarifleri ve daha fazlasını öğrenmek için Anne Bebek Kulübü Forum‘u ziyaret edebilirsiniz. Kadınlar olarak birlikte güçlüyüz!
Ek gıdaya geçiş ile ilgili faydalanabileceğiniz bilimsel kaynaklar: