Bebekler için sabah kahvaltısı

0
2879
bebek maması markaları

10 aylık aktif bir anne olarak bebeklerin sabah kahvaltılarında çok çeşitlilikten ziyade besin değeri yüksek fakat sindirimlerini zorlamayacak şekilde yani tabiri caiz ise az ama öz gıdalara yer verilmesi taraftarıyım.

Bebeğimizi nasıl besleyelim?
Evet bebeğimiz, içeriğine güvendiğimiz tüm gıdaları elbette tatsın, ama sırf bizler bir takım tariflere hevesleniyoruz diye de gereksiz, faydasız yada düşük faydalı gıdaları bebeğimizin bünyesine boşu boşuna yüklemeyelim.

Sizlere, 7 ay ve üzeri bebeklerinizin güvenle tüketilebilecekleri (3 gün kuralı doğrultusunda, bebeğiniz için antialerjik gıdaları kapsamıyorsa) bir kahvaltı önerisinde bulunacağım. Şahsen bu menü oğlumuz İbrahim Ege’nin favori kahvaltı türü…

7+ Bebekler İçin Besin Değeri Yüksek Sabah Kahvaltı Menüsü

-Lor Peyniri (6+)
-Brokolili Omlet (6+)
-1 Adet Dövülmüş Ceviz (10+)
-Elma veya Armut Rendesi* (6+)

Neden lor Peyniri?

Lor peyniri, protein, kalsiyum, fosfor açısından zengin bir peynir çeşidi. Yapılışı da bir o kadar kolay! Ama öncelikle şunu belirtmek isterim ki, bebeğiniz için yapacağınız lor peynirini en fazla 3-4 öğünde tüketilecek miktarda yapmalısınız. Tek seferde ne kadar çok yaparsanız, bebeğinizin taze peynir tüketme olasılığı o derece düşük olacaktır. Ben oğlumun lor peynirini şöyle yapıyorum. Yarım litre çiğ inek sütünü 10 dk. kadar kaynatıp, içerisine küçük bir limonun yarısının suyunu ilave ederek 1-2 dk. daha kaynatıp ocağın altını ve tencerenin kapağını kapatıyor, 2-3 saat kadar dinlenmeye bırakıyorum. Daha sonra kalıplaşan lor peynirini tahta bir kaşık yardımıyla hafifçe süzerek cam bir saklama kabında buzdolabında muhafaza ediyorum. Suyunu tamamen süzmüyorum çünkü peyniraltı suyu da protein bakımından bir o kadar zengin. Tencere de kalan peyniraltı suyunu da oğlumun özellikle tarhana çorbasında kullanıyorum. Siz de bebeğinizin ayına uygun tüketebileceği bir çok gıdanın içerisinde kullanabilirsiniz.

Neden brokoli ?

Brokoli, A ve C vitaminleri, folik asit, lif, kalsiyum, potasyum ve magnezyum açısından zengin bir sebze türüdür.

Ben yukarıdaki tarif için 1-2 mini ağaç brokolili 6-7 dk boyunca buharda haşlıyor, tahta bir kaşık ile ufak parçalara bölüp içerisine bir yumurta sarısı ilave edip iyice karıştırıyorum.
-Eğer bebeğinizde gaz problemi var ise bu karışıma çay kaşığının ucuyla az bir miktar kimyon eklemenizi öneririm.- Sonrasında ısıtmış olduğum omlet tavasına 1 tatlı kaşığı zeytinyağını döküp hızlıca tavaya yayılmasını sağlıyor ve üzerine bu karışımı döküp omletin iki tarafını da aşırı kızarmayacak şekilde güzelce pişiriyorum. Omlet, sıcağa daha yakın bir ılıklığa ulaştığında Ege’nin mama sehpasına bırakıyorum. Ve sonuç nam nam nam… 🙂

Neden ceviz?

Ceviz, folik asit, E vitamini, Demir, fosfor, magnezyum, potasyum, çinko mineralleri ve Omega 3 yağ asidi açısından zengin bir kaynaktır. İçerdiği Omega 3 yağ asitleri sayesinde özellikle bebeklerin beyin gelişimi ve beyin sağlığının korunmasında çok önemli rol oynar. Ayrıca içerdiği melatonin hormonu da bebeğinizin daha rahat uyumasına yardımcı olur.

Ege de tıpkı benim gibi taze ceviz aşığı bir bebek. Şu aralar taze ceviz mevsiminin bitmesiyle birlikte oğlum için yeni mahsül kabuklu cevizlerden alıp, haftalık tüketim miktarı kadar (6-7 adet) cevizi cam bir kavonoz içerisinde içme suyunda -bir önceki haftadan itibaren- bekletip, kendisine taze ceviz tadında tükettirmeye devam ediyorum. Eee ne de olsa “anayım ben ana” 🙂 İç zarını soyup tahta bir kaşık yardımı ile ezdiğim cevizleri o haliyle yemek oğlum Ege için paha biçilemez. Çoğu zaman peynirine, çoğu zaman da omletine karıştırıp tüketiyoruz. Tabi sadece sabah kahvaltısıyla sınırlanacak bir besin olmadığı için ayımıza uygun tüketebildiğimiz diğer gıdalara da ekliyoruz.

Öğütülmüş ceviz tüketimi bebeklerde Blw’ye göre 10+ aylık olarak tavsiye edilse de ben daha erken ama azar azar tattırım yaptırarak oğluma yedirmeye başlamıştım. Malum taze ceviz mevsiminden faydalandık böylelikle. Alerjik bir durum da oluşmadığı için miktarını abartmadan (8+ itibariyle) yedirdiğimi belirtmek isterim.

* Blw’yi destekleyen bir anne olarak kahvaltıda neden elma/armut rendesini tercih ettiğimi merak ediyorsanız şöyle cevap vereyim; rendelediğim meyvelerden çıkan meyve sularını elbette posalarıyla birlikte oğlumun zaman zaman yemek istemediği gıdaları tatlandırmak amaçlı kullanıyorum. Çok işe yaradığını söyleyebilirim.

Bir sonraki yazımda görüşmek ümidiyle…

Bir Cevap Yazın