Yumuşatıcı kullanıyor musunuz?

0
475
Yumuşatıcı alırken etkilerini hiç düşündünüz mü?

Yumuşatıcı kullanıyor musunuz? Kullandığınız yumuşatıcının hem sağlığınızı hem de çevreyi nasıl etkilediği hakkında bilginiz var mı? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doktor Engin Arı yumuşatıcılar ile ilgili bilmeniz gerekenleri Anne Bebek Kulübü okuyucuları için yazdı.

Evimizdeki Güzel Kokulu Zehir: Yumuşatıcılar

Hem sağlığınız hem de gezegenimiz için büyük tehlike

Çamaşır yumuşatıcıları vücudumuza etki eden çok

yoğun toksik madde içerirler. Güzel ve uzun süre kalan kokuları, kullanımını cazip hale getirse de evdeki gizli sağlık bozucuların arasında önemli bir yere sahiptir.

1900’lerin başında deterjanlar, tekstil boyaları ve kurutucular kıyafetleri çok sert hale getirdiği için çözüm olarak yumuşatıcılar üretilmişti. Günümüzün makinelerinde ve tekstil ürünlerinde ise böyle bir ihtiyaç kalmadığı halde yaygın olarak kullanımı devam etmektedir.

Yumuşatıcıların çamaşırda kırışıklık için kolaylaştırıcı olması, hoş kokusu ve kumaşın daha yumuşak hale gelmesi gibi etkileri vardır.

png 20220607 134433 0000
Yumuşatıcı kullanımı çevreyi nasıl etkiliyor?

Peki bu etkileri nasıl yaparlar?

Bu ürünler kumaşı ince kimyasal bir yağ tabakasıyla kaplayarak kalıcı koku ve yumuşatmayı sağlamaktadırlar. Böylece giysiler üzerindeki mumsu tabaka, yıkama esnasında oluşan statik yüke engel olur ve kumaşı nötr hale getirir.

İçerikleri neler?

Çamaşır yumuşatıcıları içeriklerindeki yüksek toksik kimyasallar yoluyla kumaşınıza yerleşirler. Bu maddelerden Alfa-Terpineol, Kuaterner amonyum bileşikleri, Glutaral, Benzil asetat, Benzil alkol, Kloroform, Linalool ise özellikle tehlikelidir. Bunların dışında da içerikte belirtilen Parfüm adı altında detayı verilmeyen birçok gizlenmiş zararlı madde yer almaktadır. Maalesef bu ürünlerin dünya genelindeki en büyük sorunlarından biri de bilgilendirmede şeffaf olmamalarıdır.

Vücudumuza nasıl etki ediyor?

Giydiğiniz kıyafetler, iç çamaşırları, çarşaf, yastık kılıfı ve havlularınız yumuşatıcıların ince yağ tabakası ile kaplandıklarında soluma yoluyla sizin vücudunuza giriş yaparlar. Kalıcılığı çok uzun olan bu sentetik kokular vücudunuz için kanser ve astım başta olmak üzere uzun bir hastalık listesinin de sebebi olurlar. Vücuttan kolayca da atılamazlar.

Cildinizle temasta ise vücut ısınızla birlikte daha da verimli çalışma olanağı bulunan bu yağ tabakası gözenekler yoluyla vücuda giriş yapar. Ayrıca kıyafetinizi mumsu bir tabaka ile kapladığından hava almayan kumaşınızın içerisinde cildiniz bu yağ tabakasına yoğun şekilde maruz kalır.

Tüm bunların yanında yapılan çalışmalar yumuşatıcı kullanılan ürünlerin çok daha yanıcı olduklarını tespit etmiştir.

Hangi sağlık sorunlarına sebep olurlar?

Gerek cilde temas gerekse soluma yoluyla yumuşatıcılardaki kimyasallar vücuda girerek birikirler. Bu toksin yükü vücudumuz için çok tehlikelidir.

İşte sebep oldukları sorunlar:

  • Baş dönmesi, baş ağrısı, hafıza kaybı, bilinç kaybı
  • Üreme sorunları
  • Otoimmün hastalıkların tetiklenmesi
  • Kas koordinasyon zayıflığı, eklem- kas ağrıları, sırt ve bel ağrıları
  • En belirgini pankreas kanseri olmak üzere pek çok kanser türü,
  • Astım, alerjiler, geniz akıntısı,
  • Egzama, cilt kaşıntıları, tahrişler,
  • Görme sorunları
  • Mide bulantısı, kusma
  • Yoğun sindirim sorunları
  • Nörolojik problemler, asabiyet, dikkat eksiklikleri

Çevre için etkileri nelerdir?

Yumuşatıcıların içeriğindeki yüksek zehirli kimyasallar maalesef kolaylıkla çözünmezler ve doğada yok olmazlar. Özellikle su yaşamındaki bitki ve hayvanlar için öldürücü etkisi vardır.

Çamaşır makinesi kullanımı ile su kanallarına dahil olan bu kimyasallar her gün belki yüzlerce ve hatta binlerce bitki ve canlının ölümüne sebep olabilmektedirler. İçeriklerindeki petrol hammaddeler çocuklarımıza bırakacağımız doğanın önemli ölçüde ve istikrarlı şekilde zarar görmesine ortam oluşturmaya devam etmektedir.

Alternatifleri nelerdir?

Bu kimyasalların yoğun zararlarını yaşamaktansa ihtiyaç halinde doğal yollardan kumaşlarınızı yumuşatabilirsiniz. Bunun için beyaz sirke ve karbonat kullanımıyla statik etkiyi yok edebilir ve yumuşak bir doku elde edebilirsiniz.

Ayrıca pamuklular ve polyester içerikli kumaşları ayrı yıkamak da bu etkiyi gidermede oldukça başarılıdır.

png 20220607 134507 0000
Doğal yumuşatıcı tarifi

Doğal yumuşatıcı tarifi

  • 1 çay bardağı beyaz sirke
  • İsteğe bağlı olarak birkaç damla uçucu yağ (örneğin lavanta)
  • Sirkenin 6’da 1’i oranında karbonat – 1 çay kaşığı

Not: Ağartıcı kullanıyorsanız sirke ve karbonat ile etkileşime gireceğinden bu karışımı eklememelisiniz.

Tüm bu nedenlerden dolayı yumuşatıcı kullanımından uzak durulması gerekir. Özellikle çocuk ve bebeklerin ciltlerindeki hassasiyet nedeniyle yumuşatıcıları kesinlikle kullanılmamalıdır.

Sağlıkla kalın.

 

 

Bir Cevap Yazın