Yağmurlu havalarda bebeklerin güvenliğine dikkat!

0
818
Çocuk yağmurluk modelleri
Çocuk yağmurluk modelleri

Çocuklar genellikle yağmurlu havaları severler. Öyle ya kirlenmek güzeldir! Hem hatırlasanıza, yağmurda koşup oynamanın ve deli gibi zıplamanın sevincini kim unutabilir ki? Yeterince yağmur romantizmi yaptıysak, bebekler ve çocuklar için yağmurlu havaların tehlikelerini konuşabiliriz! Peki yağmurlu havada bebeklerin güvenliği için almamız gereken önlemler nelerdir?

Çocuk yağmurlukları
Çocuk yağmurlukları

Yağmurda oynamak felakete dönüşmesin! 

Küresel ısınma ile birlikte artık neredeyse yaza hasret kaldık. Havalar bir gün iyiyse, 5 gün yağmurlu! Büyük şehirlerde ise alt yapı problemleri nedeniyle sel ve doğal afetler görülüyor. AFAD’da dün telefonlara göndermiş olduğu acil durum mesajı ile bizleri taşkın, sel ve heyelan gibi doğal afetlere karşı uyardı.

Yağmurlu havalarda hem kendi güvenliğiniz, hem de çocuğunuzun güvenliği için en iyisi evde kalmak ve zorunlu olmadıkça dışarı çıkmamak. Keza yağmur demek sadece çamurlu su birikintilerini aklınıza getirmesin. Hastalıklar, sel ve nadiren yıldırım düşmesi gibi durumlar yağmurların gizli tehlikeleri. Bu yüzden çocuğunuzun şiddetli yağmurlarda sokağa çıkarmanızı tavsiye etmiyorum.

Yağmurlu havalarda bebeklerin güvenliği
Yağmurlu havalarda bebeklerin güvenliği

Yağmurlu günlerde bebekli ve çocuklu ailelerin alabileceği önlemler

Sığınacak bir yer bulun

Dışardayken yağmura yakalandıysanız eğer, yağmurun şiddetini arttırması riskine karşı hemen sığınacak bir yer bulun ve yağmur dininceye kadar yerinizden ayrılmayın.

Yağmura göre giyinin

Dışarı çıkarken yağmurluk, bot ve şemsiyelerinizi almayı unutmayın. Dışarı çıkarken şemsiyenin yanı sıra, kapüşonlu bir yağmurluk ve su geçirmez ayakkabılar veya botlar ihtiyacınız olan en önemli ekipmanlar. Çocuklar için dışarıda olmak ve yağmurlu günlerde eğlenmek eğlenceli görünse de, ıslanma şanslarını azaltmak da aynı derecede önemlidir.

Çocuklar da dahil olmak üzere bağışıklığı baskılanmış gruplardakiler, genellikle yağmura eşlik eden serin esintiye maruz kaldıktan sonra üşütebilirler. Yağmura hazırlıksız yakalanırsanız, en yakın süpermarkete veya mini markete adım atıp bir poşet ya da şemsiye edinebilirsiniz. Her ihtimale karşı çantanızda yağmurluk da taşıyabilirsiniz.

Sırıl sıklam olduktan sonra ılık bir duş alabilirsiniz

Yağmura yakalandıktan sonra, çocuklar çeşitli öksürükler, soğuk algınlığı ve hatta gripten daha kolay hastalanabilirler. Sağanak yağışa yakalandığında, çocuklarınızın kıyafetlerini hemen değiştirdiğinizden ve onlara sıcak bir duş veya banyo aldırabilirsiniz. Bu, yağmurların getirdiği soğuk sıcaklığın dengelenmesine yardımcı olur ve vücudun kuruduktan ve giyindikten sonra normal sıcaklığına dönmesine yardımcı olur.

Ayrıca çocuklarınızın saçlarını hemen kurutmayı ve ıslak saçlarla oturtmamaya dikkat edin. Sıcak bir içecek ikram ederek çocuğunuzun ısınmasına da yardımcı olabilirsiniz.

Gök gürültüsü ve yıldırıma dikkat edin

Malum havaların bir türlü düzeleceği yok. Yağmurlu günler ve büyükşehirlerdeki seller hayatımızı olumsuz yönde etkiliyor. Böyle havalarda çocuklar için gök gürültüsü ve yıldırım oldukça korkutucu olabilir. Bu nedenle çocuklarınıza gök gürültüsü ve şimşek hakkında bilmesi gerekenleri öğretin. Temel kuralımız; gök gürültüsünü duyabiliyorlarsa, özellikle yüzüyorlarsa ve yağmur başlamamış olsa bile, içeriye girme zamanıdır.

Ayrıca, oyun alanları gibi açık alanlardan, ağaçlar ve aydınlatma direkleri gibi izole uzun nesnelerden ve çitler ve çamaşır ipleri gibi metal nesnelerden kaçının. Açık hava etkinliklerine devam etmek için en son gözlenen yıldırım çarpması veya gök gürültüsünden sonra en az 30 dakika bekleyin.

Sel sularında yürümekten kaçının 

Son yağışlarla birlikte Meteoroloji başta Ankara, İstanbul , Amasya, Trabzon, Edirne, Kırklareli, Tekirdağ, Yalova, Kocaeli, Sakarya olmak üzere 37 il için uyarıda bulundu. Sel ve aşırı yağan yağmurlar nedeniyle belki de çoğu evi su basacak ve kanalizasyonların taşmasına neden olacak. Dışarıda kaldıysanız eve ulaşmak için bulanık sularda yürümek zorunda kalmaktan başka seçenek de görünmüyor. Köpekler ve kemirgenler de dahil olmak üzere enfekte hayvanların idrar ve diğer vücut sıvılarını içeren sel yoluyla yayılan bakteriyel hastalıkları da unutmamak gerekiyor.

Çocukların bahçede çıplak ayakla su birikintisine atlamasına izin vermek eğlenceli olsa da, çocuklarınızın su basmış sokaklarda çıplak ayakla yürümelerine asla izin vermeyin. Ayrıca, evinizi su basması durumunda, çocukların onlarla oynamaya devam etmesine izin vermeden önce sel suyuyla kirlenmiş oyuncakları temizlediğinizden veya dezenfekte ettiğinizden emin olun.

Evde kalmayı tercih edin

Evden tam çıkmak üzereyken yağmur yağmaya başladıysa eğer dışarıya çıkma planınızı erteleyin.

Yağmurlu havalarda bebek sağlığı
Yağmurlu havalarda bebek sağlığı

Yenidoğan bebekler için enfeksiyon riski

Yenidoğan bebekler dünya ile henüz yeni tanıştıkları için mevsimlere aşina değiller ve yağışlı mevsimde kolayca hastalanıyorlar. Değişen sıcaklıklar ve sinsi mikroplar ile bakteriler küçük bebeğinizi hedef alabileceğinden, ilk kez anne baba olan ebeveynlerimizin bu süre zarfında çok dikkatli olmaları gerekiyor. Bebekler, yağmurlu mevsimlerde öksürük, soğuk algınlığı, ateş, alerji, mantar enfeksiyonları vb. yakalanmaya karşı oldukça savunmasız ve sizin korumanıza ihtiyaçları var.

Yenidoğanların yağmurlu günlerde hastalanma olasılığı daha yüksek olduğundan, bebeklerimizi enfeksiyonlardan korumak için gerekli önlemleri almamız gerekiyor. Yakın zamanda ebeveyn olduysanız ve bu yağışlı mevsimde çocuğunuzu enfeksiyonlardan ve alerjilerden nasıl koruyacağınız konusunda endişeliyseniz sizler için birkaç önerim olacak:

Bebeğinizi kuru tutun

Kızarıklıkları önlemek için yeni doğan bebeğinizin bezini periyodik olarak değiştirin. Bebeğinizin bezini kısa bir süre kontrol etmeye devam edin. Bakteriler idrara çıktıktan veya tuvalete çıktıktan kısa bir süre sonra aktif hale gelir ve bebeğin hassas cildine saldırabilir. Çocuğunuzun her zaman kuru olduğundan emin olun ve yalnızca kuru giysiler giyin, çünkü genellikle yıkandıktan sonra soğuk ve nemli kalabilir, bu da ateşe veya titremeye neden olabilir.

Alerji riskine karşı dikkat!

Alerji riski yağışlı mevsimlerde en yüksektir. Bu nedenle çocukların vücudunda oluşan küçük kızarıklıklar, saçkıran, kaşıntı vb. hızla yayılabileceği için göz ardı etmeyin. Alerji durumunda, bebeğinizin cildi yetişkinlerden çok farklı ve hassas olduğundan, kendiniz için veya eczaneden rastgele bir tavsiye ile kullandığınız herhangi bir kremi uygulamayın. Doktor tarafından onaylanmamış herhangi bir ürün kullanmak bebeğiniz için zararlı olabilir. Çocuğun vücudunda herhangi bir kızarıklık, kızarıklık veya başka belirtiler fark ederseniz, derhal doktorunuza danışın.

Önceki İçerikYumuşatıcı kullanıyor musunuz?
Sonraki İçerikBebeklerde sindirim sorunları
Nurhan Demirel
1983 yılı Ordu doğumlu olan Nurhan Demirel, Ortaköy Zübeyde Hanım Anadolu Kız Meslek Lisesi Grafik Tasarım Bölümü’nün ardından, Marmara Üniversitesi Matbaa Öğretmenliği Bölümü’nü bitirmiştir. Nurhan Demirel, 15 yılı aşkın süredir bilişim sektöründe iletişim danışmanı olarak hizmeti vermiş ve farklı platformlar için içerik üretmiştir. TRT 1’de yayınlanan kara mizah programı RADAR’ın, Kanal 1 Televizyonu’nda yayınlanan Bravoo isimli şaka programının senaryo yazarıdır. Nurhan Demirel’in; Turkcell Blog, Media Markt’ın teknoloji bloğu Media Trend, Kadinmag.net, Uçuş Noktası, PCkoloji ve Macline dergilerinde, sürekli olarak yazıları yayınlanmaktadır. AnneBebekKulubu.com'un Kurucu Ortağı ve Genel Yayın Yönetmeni'dir. LOCARD Global Cyber Security Summit adıyla Türkiye’nin ilk global siber güvenlik konferansını düzenleyen Demirel, “İlişkisi yok” isimli kitabıyla, sosyal medyanın ilişkileri nasıl etkilediği konusunda araştırmalar yapmıştır. Çocuklar için alternatif teknoloji okulu PlayLab Türkiye’yi hayata geçiren Demirel, Bilişim Muhabirleri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi olarak STK’ların çalışmalarına destek olmaktadır.

Bir Cevap Yazın