Tam bağışıklık için sarımsak

0
1000
Sarımsak ve faydaları nelerdir?
Sarımsak ve faydaları nelerdir?

Son zamanlarda sağlığı korumanın doğal yolları aranmakta ve sağlıklı beslenme ile hastalıkların üstesinden gelme önem kazanmaktadır. Bağışıklık güçlendirmek için nelere dikkat edilmesi konusunda dikkat çekenlerden biri de sarımsak oldu. Türk mutfağının olmazsa olmazlarından olan sarımsağın önemi Beslenme ve diyet uzmanı Deniz ZÜNBÜLCAN, Anne Bebek Kulübü için yazdı.

Bağışıklık kalkanı sarımsak

Sarımsak 25-100 cm, otsu gövde ve kök, yaprak, çiçek, diş ve pembe çiçekli ya da yeşilimsi beyaz çiçek bulunduran kültür bitkisidir. Sarımsağa ait bilgiler M.Ö 2600-2100 Sümer kil tabletlerinde bile bulunmaktadır. Hatta Mısırlıların sarımsağa taptıkları ve Mısır kralı olan Tutankhamen’in mezarına kilden yapılmış olan sarımsakların da koyulduğu bilinmektedir.

Sarımsağın yapısında çok sayıda kimyasal bulunmaktadır. En önemli kimyasal uçucu bir yağ olan allicindir. Sarımsak A vitamini, B1 vitamini, B2 vitamini, niasin, C vitamini ve çeşitli mineralleri içerir.

Ülkemizde yetiştirilen sarımsak çeşitleri Balıkesir sarımsağı, Kara sarımsak, Kastamonu sarımsağı, İspanyol sarımsağı ve İtalyan sarımsağıdır. Beyaz sarımsakta denen Kastamonu sarımsağı tedavide kullanılan sarımsak çeşididir.

Sarımsak ve sağlık üzerindeki etkisi nelerdir?
Sarımsak ve sağlık üzerindeki etkisi nelerdir?

Sarımsak sağlığı ne kadar etkiler

  • Sarımsağa keskin kokusunu eterli ve kükürtlü yağlardan oluşan allil sülfit maddesi vermektedir. Bu maddenin kanserojen maddeleri etkisiz hale getirebileceği bilinmektedir.
    Sarımsak vücudumuzda önemli antioksidan olan glutatyonun üretimini arttırmaktadır.
  • Erkek ICR farelerle yapılan çalışmada sarımsak ilave edilen farelerin doku ve kan örneklerinde diğer gruba göre daha az lipid bulunduğu ve karaciğerlerinde de daha az kolesterol ve trigliserid bulunduğu görülmüştür. Yani sarımsakta bulunan allicin LDL kolesterolü düşürmede ve HDL kolesterolü yükseltmekte etkilidir.
  • Batılı dünyanın Lokman Hekimi Dioscorides sarımsağın atardamarlara iyi geldiğini ve toplardamarları genişlettiğini savunmuştur. Sarımsak tüketenlerde tüketmeyenlere göre daha az kalp ve damar hastalıklarının görüldüğü çalışmalarla kanıtlanmıştır.
  • Sarımsak kan basıncını azaltmaktadır. Çalışmalar yüksek kan basıncı hastalığı olan kişilerin her gün sarımsak tükettiğinde kan basınçlarının dengelendiğini göstermektedir.
  • Sarımsak hem anti-viral hem de anti-bakteriyel özelliğe sahiptir.
  • Sarımsak ve bileşenleri tümör yayılmasını önlemektedir. DNA’da olan değişiklikleri önlemekte ve onarmaktadır.
  • Çiğ sarımsak özütü metal zehirlenmelerine karşı korumaktadır. Sanayi bölgesinde çalışan işçiler için metal zehirlenmesinde tedavide kullanılabilecek bir alternatif olabilir.
  • Sarımsak diyabetik komplikasyonları ve insülin direncini azaltmada etkilidir.
  • Kanda bulunan fibrin ve plak yapılarının oluşumunu azaltır. Bu sayede kalp krizi riskini de azaltmaktadır.
  • Kan pıhtılaşmasını önleyici ajoene maddesini içerir ve bu nedenle kanama şikâyeti olan bireylerin sarımsağı tüketmemeleri gerekmektedir.

Çocuklar sarımsak tüketebilir mi?

Çocuğunuzun sarımsağa alerjisi yoksa yemesinde sakınca yoktur. Bu durum özellikle 2 yaş altındaki çocuklar için daha büyük risk taşımaktadır. Okul çağı çocuklarında hastalık riski çok daha fazla olabileceği için bağışıklık sistemlerini kuvvetlendirebilmek için beslenmelerinde sarımsağa yer verilmesi çok önemlidir.

Yeni anneler burada buluşuyor! Siz de aklınıza takılanları, merak ettiklerinizi veya öğrenmek istediklerinizi bize Forum Anne Bebek Kulübü üzerinden yazabilirsiniz. Kadınlar olarak birlikte güçlüyüz!

Önceki İçerikRöportaj: Hamilelik ve emzirme döneminde Covid 19
Sonraki İçerikÇocuklarda katılma nöbeti nedir?
Uzm. Diyetisyen Deniz Zünbülcan
Uzman Diyetisyen Deniz Zünbülcan, İzmir’de doğdu. Ege üniversitesinden mezun oldu. Üniversite yıllarında İstanbul Medical Park Hastanesi, Manisa Moris Şinasi Uluslararası Çocuk Hastanesi başta olmak üzere birçok özel hastane, merkez, kurum ve devlet hastanesinde stajlarını tamamladı. Aynı zamanda doğru beslenme ve sağlıklı yaşamanın ancak bilimsel bilgilerle olabileceğine inandığı ve doğru bilgilerin ışığının herkesin yaşamına dokunarak daha kaliteli bir yaşama atılan adımlara katkıda bulunabilmek istediği için öğrencilik hayatı boyunca birçok organizasyon, kurs ve sempozyuma katıldı. Mesleğine bilimin ışığında devam etmek istediği, diyetin klasik listelerden oluşmaması gerektiğine inandığı ve tüketilen besinlerin, bitkilerin, baharatların fonksiyonel olarak kullanılmasına önem verdiği için Ege Üniversitesi Farmakognozi Anabilimdalı Fitoterapi bölümünde yüksek lisansını yaptı. Mezun olduğu yıldan itibaren çeşitli merkezlerde birçok kişinin hayatına dokunan Diyetisyen Deniz Zünbülcan, şu an danışanlarına kurucusu olduğu Diyetisyen Deniz Zünbülcan Beslenme Ve Diyet Danışmanlığında kendi geliştirdiği sistemi REBORN diyetin ayrıcalıklarıyla hizmet vermektedir. Diyetisyen Deniz Zünbülcan, TRT, TRT Haber, Kanal D, İHA, Sabah gazetesi, Milliyet Pembenar, Ege Türk Tv, Manisa Medya Tv başta olmak üzere birçok yerel-ulusal yazılı, görsel ve işitsel medyada yer alıyor. Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığına bağlı kurumlarda, düzenlenen festivallerde çeşitli konularda eğitimler veriyor.

Bir Cevap Yazın