Çocuklarda katılma nöbeti nedir?

0
1155
Çocuklarda katılma nöbeti nedir?
Çocuklarda katılma nöbeti nedir?

Çocukların büyüme evrelerinde tutum ve davranışlarının değiştiği olur. Her çocuk bir olmadığı gibi bazı çocuklarda istediği olmayınca aşırı tepki gösterme, ağlama krizleri olabilir. Fakat öyle durumlar vardır ki çocuğunuzun neyi olduğunu çok iyi gözlemlemelisiniz. Gelişimsel olarak farklı gördüğünüz tepkilerde uzmandan destek almalı ve bilgi sahibi olmalısınız. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Kerem Yıldız, çocuklarda katılma nöbetleri ile ilgili merak edilenleri ve dikkat edilmesi gerekenleri Anne Bebek Kulübü okuyucuları için yazdı.

Katılma nöbeti nedir?

Küçük çocuklarda canı yanma veya ağlama sonrasında nefessiz kalıp kısa süreli kendinden geçme durumuna katılma nöbeti adı verilir. Bir çeşit kendinden geçme ve bayılmadır. Bu duruma ellerde kollarda çırpınma veya kasılma hareketleri nadiren eşlik edebilir.

Uzun sürmesi halinde katılma nöbeti sonucu nefes tutmaya bağlı çocukta hafif bir morarma ve yüzde beyazlaşma görülebilir. Katılma nöbetine tanık olmak aileler için korkutucu olsa da bu nöbetler genelde çocuklara zarar vermeyen hafif seyirli ataklardır ve beyinde kalıcı hasar bırakması beklenmez.

Katılma nöbeti ne kadar sürer?

Ailelere bu süre çok uzun gelse de katılma nöbetleri genellikle 15-20 saniye civarında sürer ve düzelir. Katılma nöbeti bazen günde 1 veya 2 kez görülürken bazen de ayda 1 veya 2 kez görülmektedir.

Katılma nöbetleri sıklıkla ilk 2 yaşta görülmekle birlikte 6 aydan önce de ortaya çıkabilir. Sinir sistemi olgunlaştığında en geç 6 yaşa kadar kendiliğinden kaybolur. Çocukların ileri dönemde sağlık sorunları yaşama riskini artırmaz.

Katılma nöbetinde ne yapmalıdır?
Katılma nöbetinde ne yapmalıdır?

Hangi sebepler katılmayı kolaylaştırır?

Çocuklarda kansızlık katılma nöbetlerini kolaylaştıran faktördür. Katılma nöbetleri geçiren çocuğun demir eksikliği açısından değerlendirilmesi, gerekiyorsa demir desteği yapılması katılma nöbetlerini azaltacaktır.

Katılma nöbeti öfke, hayal kırıklığı, istediklerinin olmaması, azarlanma, üzücü olaylar, ağrı, travma, korku veya telaş durumlarına yanıt olarak da gelişebilir. Bazı durumlarda çocuklar istediklerini elde etmek amacıyla yoğun ağlamanın veya öfkenin katılma nöbetini nasıl tetikleyeceğini öğrenebilir. Eğer bu yolla dikkat çeker ya da istediklerini elde ederse bu nöbetleri tekrarlayabilirler.

Katılma esnasında ne yapmalıyız?

Böyle durumlarda çocukları havaya kaldırmak, sarsmak, suratına üflemek, suya sokmak, masaj yapmak, ağzını açmaya çalışmak sakıncalıdır.

Panik yapmayınız.

  • Çocuklar olası yaralanmalardan korunmalıdırlar.
  • Kol, bacak ve kafa bölgesinin sert veya keskin bir nesneye çarpması önlenmelidir.
  • Çocuklar katılma nöbeti sırasında özellikle yastık ya da yumuşak zemin üstüne yan yatırılmalıdır. Bu manevra beyine giden kan akışını hızlandırır ve kas çekilmelerini azaltır.
  • Yemek yeme anında nöbet gelişirse çocuğun ağızında yiyecek olup olmadığı kontrol edilir. Eğer var ise çıkarılmaya çalışılmadan çocuğun başı yana çevrilir ve böylece yiyecekler kendiliğinden çıkabilir.
  • Çocuklara nazikçe dokunulmalı ve anlayışlı bir şekilde iletişime geçilmelidir.
  • Çocukların katılma nöbetinden 1 dakika içinde kendi çabaları ile çıkmasına müsaade edilir.
  • Çocukların gündüz daha uzun dinlenme süreleri olmalı ve geceleri yeterli uyku alması sağlanmalıdır.
  • Çocuklara öfke ve hayal kırıklığını ifade etmenin ağlama dışında başka şekillerde de olabileceği hakkında yardımcı olunmalıdır.
  • Çocuğun güvende hissetmesine yardımcı olunmalıdır.
  • Bütün bu bilgiler ışığında sağlıklı günler dilerim…

Yeni anneler burada buluşuyor! Siz de aklınıza takılanları, merak ettiklerinizi veya öğrenmek istediklerinizi bize Forum Anne Bebek Kulübü üzerinden yazabilirsiniz. Kadınlar olarak birlikte güçlüyüz!

Önceki İçerikTam bağışıklık için sarımsak
Sonraki İçerikÇocuklarda böbrek taşı olur mu?
Uzm. Dr. Kerem Yıldız
Uzm. Dr. Kerem YILDIZ 1985 yılında Samsun’da doğdu. İlkokul eğitimini Mustafa Kemal İlköğretim okulunda, ortaokul ve lise eğitimini Samsun Anadolu Lisesinde tamamladı. 2003 yılında Erzurum Atatürk Üniversitesinde başladığı tıp fakültesi eğitimini 2009 yılında başarı ile tamamlayarak mezun oldu. 2009-2013 yılları arasında Sinop Durağan Devlet hastanesi ve Sinop Atatürk Devlet Hastanesi acil servis hekimi olarak görev yaptı. 2013 yılında İzmir Tepecek Eğitim Araştırma Hastanesinde başladığı çocuk sağlığı hastalıkları uzmanlık eğitimini 2017 yılında başarı ile tamamladı. 2 yıllık zorunlu hizmet süresi boyunca Kars Harakani Devlet Hastanesinde binlerce çocuğun sağlığına kavuşmasına yardımcı oldu. 2019 yılından itibaren Antalya’da bulunan Memorial grubuna ait Özel Medstar Antalya Hastanesi'ndeki görevine devam etmektedir. Poliklinik hizmetinin yanında doğumda bebeklere ilk müdahale, yenidoğan ve çocukların servis ve yoğun bakımdaki izlemlerini gerçekleştirmektedir. Yurtiçi ve yurtdışı çeşitli yerlerde yayınlanmış bilimsel çalışmaları ve yazıları mevcut olup Antalya Tabip Odası ve Türk Tabipler Birliği üyesidir.

Bir Cevap Yazın