Quercetin nedir? Faydaları nelerdir?

0
1074
Quercetin nedir?
Quercetin nedir?

Sağlığımızı korumak için bir çok besin kaynağına ihtiyaç duyarız. Hastalıklara karşı koruyuculuğu yüksek olanlara dikkat ederiz. Quercetin de dikkat etmemiz etmemiz gereken besin kaynaklarının içinde yer alan mücizevi bir özelliktir. Peki Quercetin ile ilgili ne kadar bilgi sahibisiniz? Quercetin sağlığa faydaları nelerdir? Hangi hastalıklardan korunma önem taşır? Quercetin’in Covid 19’dan korur mu? Alerjik reaksiyon gösterir mi? Diyetisyen Fatih Bıçaklar Quercetin ile ilgili merak edilenleri Anne Bebek Kulübü okuyucuları için yazdı.

Quecetin: Bir mucize olabilir mi?

Neredeyse bütün bitkilerde bulunarak bitkiyi doğal etkenlere karşı korur. Türkiye’de quercetinin en fazla miktarda bulunduğu bitkiler arasında kapari ve selam otu vardır.

Ayrıca soğanda (kırmızı soğanlarda özellikle soğanın dış halkalarında), sarımsakta, elmada, üzümde, çilekte, brokolide, sarı renkli biberlerde, dut türlerinde, domateste, fındıkta, kakao tozu, çay ve yeşil çay yapraklarında yüksek miktarlarda bulunur.

Aslında bütün meyvelerde quercetin mevcuttur ama miktarı çok düşüktür. Bitkiler dışında çeşitli ballarda da bulunur.

Quercetin nelerde bulunur?
Quercetin nelerde bulunur?

Peki günlük ihtiyacımız olan quercetin ne kadardır?

Diyetle günlük quersetin alımı yaklaşık olarak 5-40 mg’dır. Elma, kırmızı soğan, domates tüketimi fazla olan kişilerde günlük quersetin alımı 200-500 mg’a kadar çıkabilir. Dengeli bir beslenme sağlanarak vücuda yeterli miktarda alınabilir. Biyoyararlılığı oldukça yüksektir.

Sağlığımız için ne gibi yararları vardır?

Faydaları arasında hücre ölümünü engellemesi vardır. İltihabi reaksiyonları önleyicidirler. Beslenme yoluyla bol miktarda alınabilen güçlü antioksidanlardan biridir. Kronik hastalıkları, iltihabı, alerji belirtilerini ve kan basıncını azaltmaya yardımcı olur.

Mevsim ve gıda alerjilerinin etkilerini, astım ve cilt reaksiyonlarını düşürmek için etkili çalışır. Öksürük, sulanmış göz, burun akıntısı, şişkin dudak, dilde şişme ve hazımsızlık gibi semptomların azalmasına yardımcı olabilir.

Kalp ve damarlarla ilgili bozuklukları olan insanlar için yararlıdır. Quercetin takviyeleri; artrit ile ilişkili ağrıları, prostat ve solunum yolları gibi enfeksiyonları azaltabilir. Virüs enfeksiyonlarına karşı koruyucudurlar.

Quercetin ve kanser

Kanser ve quercetin arasındaki ilişkinin araştırıldığı çalışmaların sonuçları çelişkilidir. Yapılan pek çok çalışmada; diyetle alınan quercetin alımının, akciğer, mide, kolerektal, meme, endometrium, over kanserleri riskini azalttığı gösterilmiştir.

Kanser hücrelerinin büyüme ve çoğalmasını baskıladığı görülmüştür. Ancak yapılan bazı çalışmalarda özellikle akciğer, kolerektal, prostat kanseri için karşıt sonuçlar bulunmuştur. Diğer çalışmalarda ise kanser riski arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır.

Kullandığımız hangi ilaçlarla etkileşir?

İlaçlarda bulunabilmekte veya takviye gıdalar ile de alınabilmektedir. Quercetinin bulunduğu ahududu midazolamla, elma feksofenadinle, greyfurt antiaritmikler ve antibiyotiklerle, kızılcık varfarinle, mandalina nifedipinle besin-ilaç etkileşimi yapabilir.

Quercetin sağlığa faydaları nelerdir?
Quercetin sağlığa faydaları nelerdir?

Allerjik reaksiyonlarda etkisi var mıdır?

Allerjik etkisiyle ilgili çok fazla çalışma yapılmıştır. Bu araştırmaların sonuçlarına göre cilt ve solunum yolları alerjilerinde oldukça etkilidir.

Okumalısınız: Allerji ve Allerjen Madde Nedir?

Peki quercetin COVID-19’a karşı koruyucu mudur?

Son zamanlarda sıkça sorulan bir soru COVİD-19’dan korunmak için hangi besinleri tüketebiliriz sorusudur. 2020 yılında yapılan bir çalışmaya göre COVID-19’a karşı korunmada quercetin etkilidir.

Yapılan bir anket çalışmasında quercetin takviyesini düzenli kullananlar COVID-19’a yakalanmazken, doz atlayarak kullanan kişiler arasındaki COVID-19’u geçirenler hafif geçirmişlerdir. Quersetinin bağırsaktan emilimi azdır.

C vitamini ve Bromelainle alındığında emilimi artmaktadır. Bromelain taze ananasta bol miktarda bulunan, en çok sap kısmından elde edilen, protein sindirimi yapan enzimlerin bir karışımıdır.

Kısacası quercetin içeren gıdaların tüketilmesi veya gıda takviyesi olarak alınması, COVID-19’a karşı bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olabilir.

Quercetin ve resveratrol arasında ne gibi bir ilişki vardır?

Quercetin ve resveratrol kombinasyonu biyokimyasal parametrelerde koruyucu etki göstermiştir. Resveratrolün doğadaki en önemli kaynağı üzüm ve şaraptır. Yapılan bir çalışmada resveratrol, quercetin veya birlikte uygulanmaları akut pankreatitin şiddetini azaltmıştır.

Biyokimyasal olarak quercetin, resveratrole oranla daha fazla koruyucudur. Quercetinin resveratrol ile uygulanması, tek başına verilmesine kıyasla biyokimyasal olarak daha fazla iyileşme sağlamamaktadır.

Okumalısınız: Zeytin yaprağı çayı ve faydaları nelerdir?

Okumalısınız: Tam bağışıklık için sarımsak

Quercetin içeren besinler ile ilgili annelerden destek alabilirsiniz! Siz de aklınıza takılanları, merak ettiklerinizi veya öğrenmek istediklerinizi bize Forum Anne Bebek Kulübü üzerinden yazabilirsiniz. Kadınlar olarak birlikte güçlüyüz!

Önceki İçerikDiş çıkarma dönemi damak kaşıma yağı yapımı
Sonraki İçerik2 yaş sendromu nedir?
Diyetisyen Fatih Bıçaklar
Diyetisyen Fatih BIÇAKLAR 1996 yılında Bursa’nın Karacabey ilçesinde doğmuştur. İlk, orta ve lise eğitimini Karacabey’de tamamlamıştır. Stajlarını 2014 yılında Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nde, 2017 yılında Özel Medicabil Hastanesi’nde, ve son olarak Özel Romatem Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi’nde tamamlamıştır. Dönem içinde Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Muğla Toplum Sağlığı Merkezi ve çeşitli Aile Sağlık Merkezleri’nde bire bir hastalarla ilgilenerek tıbbi beslenme tedavileri uygulamıştır. 2018 yılında Sporcu Beslenmesi eğitimi almış olup 2018 yılında mezun olmuştur. 2019 yılı içerisinde hastalarını daha iyi anlayabilmek ve daha sağlıklı bir şekilde çözüme kavuşturmak için İstanbul NLP Akademi’de uzun bir süre eğitim görüp Yaşam Koçluğu mesleğini de Diyetisyenlik mesleğinin yanına eklemiştir. Şu anda Bursa, Diyetisyen Fatih Bıçaklar Kliniği'nde Hastalıklarda Beslenme, Gebelik-Emzirme Döneminde Beslenme, Çocukluk-Ergenlik Döneminde Beslenme, İşçi Beslenmesi, Menopozda Beslenme, Sporcu Beslenmesi alanlarında çalışmalarına devam etmektedir. Ek olarak sağlıklı beslenmenin her alanda yayılmasına ve bunu anlatmayı da hedef olarak kendisine adayan Fatih Bıçaklar, Bursa Büyükşehir Belediyesi ve BESAŞ A.Ş kapsamında düzenlenen ''Diyetisyen Annem'' projesinde 2019 Aralık-2020 Haziran arası eğitmen diyetisyen olarak görev yapmıştır. Ayrıca 16haber.com, annebebekkulubu.com ve sinirbilim.org gibi medya kanalları ve bilim sitelerinde yazarlık yapmaktadır.

Bir Cevap Yazın