Kadınlarda hangi tip kısırlıklar tedavi edilemez?

0
594
yenidoğan bebek
yenidoğan bebek

Kadınlarda doğuştan yumurtalıkları yok veya menopozda ise; yumurtalıklar gelişmemiş ise veya yumurtalık rezervi tükenmiş ve menopoza aday ise bu durumlarda malesef yumurtlama olmadığı için gebelik söz konusu olamaz. Bu durumlarda muhakkak donör dediğimiz başka bir kadının yumurtası alınması lazım. Bu uygulama ülkemizde yasak.

Rahimin olmaması veya çok küçük olması durumunda ise; embriyonun yerleşeceği rahim olmadığı için gebelik gerçekleşmez. Böyle durumlarda taşıyıcı anne yani ikinci bir anne olması gerekir. Bu uygulamada ülkemizde yasak olduğu için gerçekleştiremiyoruz.

Diğer bir durum tüberküloz gibi ya da geçirilmiş çok sayıda kürtaja bağlı rahimde yapışıklık var ise; bu gibi durumlarda gebelik oranı çok düşüktür ya da yoktur. Onun dışında bütün diğer bozukluklar yumurtalıklar var ise çalıyorsa rahim içinde ciddi bir sorun yok ise muhakkak kısırlığın tedavisi mümkündür.

Kadının yaşı ile kısırlık arasında nasıl bir ilişki vardır?

Erkeğin tam tersine kadının yaşı çok önemli bir risk faktörüdür. Eğer kadının yaşı 35’in üstündeyse gerek normal yöntemlerle, gerekse tüp bebek yöntemleriyle gebelik şansı azalmaktadır.  İnfertilite oranları yaşla artar, yaşanılan bölge ve ırkda oranları etkilemektedir. Bu yüzden kadının burada durumunu belirleyen en önemli faktör yumurtalık rezervidir. Rahimden çok yumurtalıkların durumu söz konusudur. Bu yüzden doktoru tarafından mutlaka kadının yumurtalık rezervi belirlenmelidir. Eğer yumurtalık rezervi düşükse kadın uyarılmalı ve daha erken zamanda gebe kalması önerilmelidir. Eğer rezervi iyiyse kadının gebe kalma şansı her zaman vardır. Ama gene de rezervi iyi olan kadınlarda bile 38-40 yaşlarından sonra kendi yumurtaları ile gebe kalma şansı çok düşüktür. O yüzden kadınlarda kısırlığı belirleyen temel faktör yaştır diyebiliriz. Örneğin 20-25 yaş civarında bir kadında kısırlık %10-15 civarında iken, 35-36 yaşındaki bir kadında bu oran %35 ya da 40’lara çıkmaktadır.

Kısırlık, 35 yaş üzerinde olan ailelerde olmus işe, bir yıl beklenilmeden ve hiç zaman kaybetmeden, kısırlığın nedeni araştırılmalıdır. Bu grupta bekleme süresi 3-5 ay olabilir. Çünkü bu dönemde özellikle de yumurtaların kalitesinde bir düşme olacağından vakit kaybedilmeden tetkikler yapılmalı ve tedaviye geçilmelidir.

Nedeni açıklanamayan interfilite nedir?
Kısırlık sebebi ile başvuran çiftlerin yaklaşık % 10 – 15’inde tüm testler normal bulunmaktadır. Çiftlerin bir çoğu kısırlık nedenini ortaya çıkarabilmek amacı ile yoğun testlere maruz kalmışlardır. Ancak bilinen tüm araştırmalara rağmen kısırlığı oluşturan neden bu testler sonucu ortaya çıkarılamamıştır. Buna  açıklanamayan kısırlık diyoruz.

Nedeni Açıklanamayan İnfertilite Nasıl Tedavi Edilir?

Her ne kadar, sebep bilinmese de, açıklanamayan infertilitede  uygulanacak tedavi yöntemleri belli kurallara bağlanmış durumdadır. Merkezden merkeze tedavi protokolleri değişmekle beraber ortalama 3-4 kez aşılama tedavisine rağmen gebelik oluşmamışsa tüp-bebek veya mikroenjeksiyon tedavilerine geçilir.En zor hasta gurubu sebebi bilinmeyen kısırlık (unexplained Infertilite ) gurubunu oluşturan hastalardır.

 

Bir Cevap Yazın