Bebek sahibi olamayan kadınlar kısırlık tedavisi için ne zaman başvurmalı?

0
681
anne baba bebek
anne baba bebek

Haftada 2 ya da 3 kez düzenli ilişkiye girmenize rağmen  bir yıl içerisinde  gebe kalamamışsanız mutlaka bir uzmana görünmenizde fayda var. Bazı durumlarda eğer kadının bir risk faktörü varsa bir yılı beklemeden 4-6 ay arası gibi bir zaman sürecinde mutlaka bir doktora başvurmanızı tavsiye ederiz.

Peki kısırlık nedenleri ne olabilir?

  • Kadının yaşının 35’ten fazla olması
  • geçirilmiş yumurtalık ya da dış gebelik operasyonu
  • Çok sayıda myomların (rahimin kas dokusundan kaynağını alan iyi huylu kitle) olması
  • Kadının ailesinde erken menopoz olması
  • Sigara veya alkolün çok kullanılması
  • Endometriyozis
  • Sık enfeksiyon geçmişi olmak (cinsel veya ağır ateşli hastalıklar,tüberküloz vs.)

olarak sayılabilir. Böyle durumlarda bir yılı beklemeden bir uzmana başvurmak gereklidir. Kadının adetlerinde düzensizlik olması, adet aralıklarının uzun olması, tüylenme, aşırı kilo gibi olgular yumurtlama fonksiyonlarında bozuklukları düşündürür. Böyle durumlarda erken doktor başvurusu önemlidir.

Kadınlarda kısırlık nasıl tedavi edilir?
Kadınlarda eğer basit bir yumurtlama bozukluğu nedeniyle kısırlık söz konusu ise, rahimde basit düzeltilebilecek bir yapısal bozukluk var ise ya da tüplerden biri kapalı ise bunlar normal dediğimiz türden yöntemlerle gebe kalabilirler. Bu durumlarda öncelikle yumurtlama takibi yapıyoruz. Yumurtlama ilaçları veriyoruz. Gerek ağızdan, gerekse iğne şeklinde. Sonrasında ise günü geldiğinde erkeğin spermi iyi ise eşiyle beraber olmasını öneriyoruz. Eğer erkeğin spermlerinde biraz bozukluk var ise aşılama dediğimiz yönteme başvuruyoruz. Yani erkeğin spermini alıp yıkamak ve kadının rahmine yerleştirmek yöntemini kullanıyoruz.

Kadında hormon bozukluğu var ise; Örneğin süt hormonu yüksekliği (Hiperprolaktinemi)  tiroid bezi hastalığı, hiperandrojenizm(erkeklik hormonu yüksekliği,tüylenme) var ise muhakkak bunlarda hormon tedavisi yapıp, bozukluğu düzeltmeye çalışıyoruz.

Kadında rahim içinde şekil bozukluğu, miyom, polip ya da yapışıklık var ise; Operasyonlarla bunları giderip, kadının gebe kalmasına çalışıyoruz.

Kadında çikolata kisti hastalığı var ise; Eğer ağır evre ise bu durumda cerrahi operayona başvuruyoruz. Çikolata kistlerini alıyoruz, endometriozisi düzeltmeye çalışıyoruz. Daha sonra kendi kendine veya yumurtlama takibiyle ya da aşılama yaparak kadının gebe kalmasına çalışıyoruz. Bütün bu yöntemlerle başarıyı elde edemezsek o zamana tüp bebek yöntemine başvuruyoruz.

 

Bir Cevap Yazın