Bebeğiniz için artık mama vakti geldi… Peki bebeğinizi nasıl sütten keseceksiniz?

0
865
Bebeği emzirirken nasıl tutmalı? Bebek nasıl emzirilir?
Bebek nasıl emzirilir?

Miniğinizi emzirmek kadar emzirmeden kesmek de çok hassas bir konu. Bir anne olarak bebeğinizi sütten keseceğiniz için sıkıntıya düşebilirsiniz. Ama bu dönemi doğru bilgiler ışığında problemsiz geçirmek istiyorsanız uzmanların tavsiyelerine kulak verin.

O hazırsa siz de hazırsınız

Bebeğinize vereceğiniz en büyük hediyenin anne sütü olduğunu artık bilmeyen yok. Ama hayatının sonuna kadar da anne sütüyle beslenecek hali yok! Büyümesi ile artık memeden kesme dönemi siz anneleri bekleyen bir süreç. Bu noktada iki önemli faktör sizleri bekliyor. Bunlardan ilki hem bebeğinizin hem de sizin bu duruma hazır olmanız.

Bebeğinizi en az 6 ay, dünya örgütlerine (Who, Unicef) göre ise 2 yıl emzirmeniz uygun. Bu dönem tamamlandıktan sonra memeden kesmek için biraz sabır ve zamana ihtiyacınız olacak. Kendinizi bir müddet suçlu hissedebilirsiniz. Ama bu bir anne için çok normal bir durum. Belki verdiğiniz armağanı ondan geri almanız bebeğinizi biraz üzebilir.

• Bu durumda yapmanız gereken ilk önemli hareket aniden bebeğinizi memeden kesmemek. Çünkü bu süreç bir günde uygulanacak bir işlem değil. Yavaş yavaş yapılmalı.

• Memeden kesmeyi bebeğinizin hayatında önemli değişiklikler ya da hastalıklar olduğu dönemlere denk getirmemeniz gerekir. Aksi takdirde hem siz hem de bebeğiniz olumsuz etkilenirsiniz.

• Bir anda sütten kesme ile memeleriniz şişebilir ve ateşiniz çıkabilir. Hatta memelerde dolgunluk ve tıkanıklık gelişerek antibiyotik kullanmak zorunda kalabilirsiniz. Tıkanıklıklarınız açılmazsa ameliyata kadar ilerleyen bir tedavi dönemi başlayabilir.

Bu saydığımız olası problemlerle karşılaşmak istemiyorsanız emzirme seanslarını ve sürelerini kısaltarak bebeğinizi emzirmeden yavaş yavaş kesebilirsiniz. Örneğin işe ilk olarak gündüz seanslarını azaltmakla başlayın ve daha sonra gece seanslarına geçin. Eğer hiç bir şekilde başarılı olamıyorsanız bebeğiniz bu sürece henüz hazır değil demektir.

Emzirme danışmanı istiyorsanız

Emzirme sürecinizi daha sağlıklı geçirmek, bu sürede karşılaşabileceğiniz problemlerle ilgilenilmesi ve emzirme süreçlerini daha zevkli hale getirmeyi istiyorsanız bir emzirme danışmanına başvurabilirsiniz. Emzirmekte zorluk çeken, meme/meme ucu problemi olan, emzirmekle ilgili soru ve endişeleri olan bütün annelere emzirme danışmanları yardımcı olabilir.

Doktor yardımının gerekli olduğu önemli noktalar

• Göğüslerinizde bölgesel kızarıklık, sertlik ve ağrı varsa. Ateş 38 derece ve üstü ise
• Meme uçlarında apse ya da akıntı görülüyorsa
• Meme uçlarında kızarıklık, kaşıntı varsa ve bebeğin ağzının etrafında, dilinde, damağında beyaz lekeler varsa
• Emmesine rağmen idrar ve kaka yapmıyorsa
• Bebeğinizin rengi soluk ve sarıysa
• Uzun bir süre emmiyorsa
• Sürekli uyuyorsa

Bu durumlardan birini yaşıyorsanız, bir an önce sıkıntılarınızı doktorunuzla paylaşın.

Bir Cevap Yazın