İlk 1000 gün neden çok önemli?

0
1172
ilk 1000 gün bebek beslenmesi
ilk 1000 gün bebek beslenmesi

Bebekler anne karnında oldukları andan itibaren hem anne sağlığı hem de bebeğin sağlığı büyük önem taşır. Doğumdan sonraki süreçte ise bilinmesi gereken önemli ayrıntılar vardır. İlk 1000 gün de bu ayrıntılardan biridir. İlk 1000 gün ne demek? Bebeğin ilk 1000 günü neden önemli? Hayatı şekillendiren ilk 1000 gün boyunca en çok nelere dikkat edilmeli? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Latife Ceylan, ilk 1000 günün önemi hakkında bilgileri Anne Bebek Kulübü okuyucuları için yazdı.

İlk 1000 gün nedir?

Hamileliğin öğrenildiği ilk gün başlayıp (9 ay = 270 gün), bebeğin 2. yaş gününe kadar (2 x 365=730 gün) geçen süre (270 + 730 = 1000) ilk 1000 gün olarak tanımlanır. Bu süre bebeğin yaşamına sağlıklı bir birey olarak devam etmesi için temellerin atıldığı bir dönemdir.

Sağlıklı bir toplum için sağlıklı çocuklar yetiştirilmelidir. Bebeğin beslenmesi olmak üzere yaşadığı çevre ve bakım veren kişilerin yaklaşımı da bu dönemde özellikle bebeğin beyin gelişimi için oldukça önemlidir. Bu süreçte bebeğin tüm organ sistemleri, bağışıklık sistemi gelişir.

Beynimizi besleyen maddeler bağırsakta üretildiği için bağırsaklar ikinci beynimizdir. Vücudumuzda bir denge içinde bulunan yararlı ve zararlı mikroorganizmalar topluluğuna mikrobiyata denir. Mikrobiyata da artık bir organımız olarak kabul edilmektedir ve 100 trilyon kadar mikroorganizmadan oluşmaktadır.

ilk 1000 gün bebek beslenmesi
ilk 1000 gün bebek beslenmesi

İlk 1000 gün bebek beslenmesi nasıl olmalı? 

Hamilelik süresince ve bebek dünyaya geldikten sonra ilk 2 yıl yeterli ve dengeli beslenme hem büyüme ve gelişme için hem de ileri yaşlarda obezite, diyabet, alerjik hastalıklar, kalp hastalığı, kanser, hatta otizm, depresyon gibi kronik hastalıkları önlemede önemli rol oynamaktadır.

Hayatımızın geri kalanında hangi hastalıkları yaşayacağımızın temelleri ilk 1000 günde atılmaktadır.

Anne karnında başlayan ilk 1000 gün süresince beyin hücreleri her saniyede 1000 yeni bağlantı kurar ve bu hız insan yaşamında yalnızca bir kez bu dönemde gerçekleşebilir.

Bu bağlantılar beyin işlevlerine ve öğrenmeye katkıda bulunur. Yeterli beslenme, yeterli uyaran, strese karşı korumayı içeren özenli bakımın olmayışı bu kritik bağlantıların gelişimini engelleyebilir.

Bebek sahibi olmayı planlamaya başladığı andan itibaren annenin yaşam tarzında önemli değişiklikler yapması gerekmektedir.

Annenin stres hormonları melatonin, insülin vb. hormon düzeyleri hamilelik süresince bebeği doğrudan etkilemektedir.

Annenin uyku ritmi, kaliteli ve yeterli beslenmesi, ihtiyacı olan vitamin mineral desteğinin sağlanması, annenin vücut kitle indeksi, antibiyotik kullanımı, doğum şekli, annenin ve/veya bebeğin mikrobiyota kompozisyonunu etkilemektedir.

Normal doğum, sezaryen doğuma göre mikrobiyota sağlığı için daha avantajlıdır. Doğum kanalından geçerken alınan mikroorganizmalar bebeğin ilk aşısıdır ve mikrobiyotanın temelini oluşturur. Ayrıca genetik faktörler de mikrobiyota gelişmesinde etkilidir.

Dünya Sağlık Örgütü, ilk 6 ay sadece anne sütü, en az 2 yaşa kadar da anne sütünün devamını önermektedir. Anne adayları mümkünse gebelik döneminden itibaren emzirme konusunda bilgilendirilmeli, emzirmeye teşvik edilmelidir.

Obezite, ilk 1000 gün yanlış beslenme sonucu oluşur ve yetişkinlikte düzeltmek oldukça zordur.

Tamamlayıcı beslenmeye 180 günden önce başlanmamalıdır çünkü bebeklerin sindirim sistemi 6. ayda hazır hale gelir. Hangi ay, hangi miktarda verileceği, içerik olarak hangi gıdaların hangi sırayla başlanacağı oldukça önemlidir.

Doğal ürünler ile beslenmeli, paketli gıdalardan uzak durulmalıdır. Gereksiz antibiyotik kullanımı mikrobiyota gelişimini olumsuz etkilemekte, faydalı mikroorganizmaları da öldürmektedir.

Daha sağlıklı bir toplum için erken dönem çocukluğa yönelik yatırımları artırmalı, küçük çocuklara yönelik sağlık hizmetleriyle sosyal hizmetlerin kapsamını genişletmeli, ebeveynler ve çocuklara bakan kişilere yönelik destek hizmetlerini güçlendirmeliyiz.

OKUMALISINIZ: Bebeklerde beyin gelişimi nasıl desteklenir?

Anneler burada buluşuyor! Siz de aklınıza takılanları, merak ettiklerinizi veya öğrenmek istediklerinizi bize Forum Anne Bebek Kulübü üzerinden yazabilirsiniz. Kadınlar olarak birlikte güçlüyüz

Önceki İçerikBebeklerde pişik nasıl geçer, pişiğe ne iyi gelir?
Sonraki İçerikPandeminin yükü annelerin omuzlarında
Uzm. Dr. Latife Ceylan
Tıp Fakültesi 4. Sınıfta karar verdiğim ve uzmanlık eğitimine başladığımdan bu yana çok severek, özveri ile yaptığım çocuk doktorluğunda 15. yılımı doldurdum. Mesleğimi ve hastalarımı çok seviyorum, sık sık kendimi “iyi ki çocuk doktoruyum” derken buluyorum. Şu ana kadar devlet hastanelerinde hizmet verdim ve çok hasta görmenin avantajı ile ciddi klinik tecrübe edindim. Bundan sonra deneyimlerimi annelik tecrübelerim ile taçlandırarak hastalarıma daha uygun koşullarda, daha çok vakit ayırıp, kaliteli hizmet verebileceğim bir ortamda çalışmalarıma devam etmek istiyorum. Bunun yanında online olarak ya da sosyal medya aracılığı ile daha çok aileye ulaşmayı hedefliyorum. Kendi kliniğimi açmayı planladığım bu günlerde Antalya’da faydalı olabileceğim hastalarım ve aileleri ile buluşmak üzere…

Bir Cevap Yazın