Hafta hafta hamilelik rehberi: 37. Hafta Hamilelik

0
2758

Üçüncü trimesterde 37.haftadaysanız… Artık doğuma 3 hafta olsa da, bebeğiniz zamanını tamamladı. Şu anda doğuma girseniz bebeğinizin akciğerleri dış dünyaya uyum sağlayacak kadar gelişmiş durumda.  İşte 37 hafta hamile olan anne adaylarını ve bebeklerini bekleyen değişiklikler…

Bebeğiniz
…

Tebrikler! Normal doğum zamanına 3 haftanız kaldı. Yalnız bu bebeğiniz gelişimini tamamladı demek değil. Hala kilo almaya devam eder. Bebeğiniz şu an yaklaşık 2 kilo 900gram ve 48 cm. civarındadır. Bu rahiminizi daha kalabalık yapıyor. Esniyor veya dönüyor, yer çok dar olduğundan artık eskisinden daha fazla tekmeliyor olabilir.

Küçük süperstarınız büyük çıkışı için hazırlanıyor, ciğerlerini ilk nefesine hazırlamak için amniyotik sıvıyı nefes alıp veriyor, ilk sütünü emebilmesi için içeride parmağını emiyor, göz kırpıyor ve bir oraya bir buraya dönüyor.

Artık doğuma 3 hafta olsa da, bebeğiniz zamanını tamamladı. Şu anda doğuma girseniz bebeğinizin akciğerleri dış dünyaya uyum sağlayacak kadar gelişmiş durumda. Bazı bebeklerin biraz daha zamana ihtiyacı olabilir, eğer sezeryan düşünüyorsanız bir sağlık sorunu yoksa doktorunuz 39. haftadan önceye sezeryan randevusu vermez.

Bebeklerin genelde doğumda saçı olur. Ama saçları sizinkiyle aynı renk değilse şaşırmayın. Koyu renk saçlı çiftler bebeklerinin sarı saçlı olmasına oldukça şaşırırlar.

Siz…

Bebeğiniz gibi vücudunuzda doğum için hazırlanmaya başlıyor. Doktorunuzun kontrol listesinde olanlar ise; bebeğinizin pelvisle olan pozisyonuna bakacak, Slinme (doğum ağrıları esnasında, fetüs başının tazyiki ile cervix’in yumuşaraka incelmesi) veya genişleme (cervix’in açılması)’nin başlayıp başlamadığına bakacak.

Hekiminiz aynı zamanda doğumun yaklaştığına dair başka bir belirti olan cervix’in yumuşayıp vajina önüne gelip gelmediğini de kontrol edebilir. Unutmayın, bu süreçler kademe kademe ilerler (bazı kadınlarda haftalarla, bazılarında aylarla olabilir) veya bir gecede olabilir. Bunların hepsi sürecin işlediğinin ipucudur ve gerçek doğumun ne zaman başlayacağına dair nokta atışları yapar.

Braxton Hicks kasılmaları artık daha çok oluyor ve sizi rahatsız edecek kadar uzun sürüyor. Ayrıca artan bir vajinal akıntı fark edebilirsiniz. Eğer kanamanız başlamışsa artık doğuma sadece bir iki gün ya da daha az kalmış olabilir.

Geceleri uyumanız hiç olmadığı kadar zor olabilir. Eğer uykuya dalabiliyorsanız  uyuyablidiğiniz kadar uyuyun, çünkü bu günler son sessiz zamanlarınız olabilir. Bebeğinizin hareketlerine dikkat edin, tekmelerinde bir azalma hissederseniz doktorunuza söyleyin.

37.hafta itibariyle 8-15 arasında kilo almanız beklenir. Çok az bir süreniz kaldı bu yüzden sadece birkaç kilo almayı hedeflemelisiniz. Unutmayın ortalama kiloda olan gebelere tavsiye edilen 40 hafta sonunda 11-15 kilo aralığıdır.

Belirtiler…

Fetal aktivitede değişimler: Bebeğinizin kafası pelvisinize dayandığından, bebeğinize dönmesi için daha az yer kalacak. Bu da sizin bazı hareketleri her gün hissetmenize neden olur. Unutmayın, bebeğiniz içeride bir yenidoğan ve derin uyku uyuyormuş gibi davranabilir.

Mide yanması ve hazımsızlık
: Bugünlerde mide yanması daha da kötüleşiyorsa bol bol badem tüketin. Mide yanmanıza evde uygulayabileceğiniz önerimiz ise; bir çay kaşığı balı sıcak süte veya kuru papaya ile tüketin.

Serviks genişlemesi: Doğuma hazırlanmak için, servisiniz açılacak ve incelecek. Bazı kadınlar için bunlar belli bir periyotta kademeli olarak olur. Ama bazılarında ise bir gecede olabilir. Bunları hissetmeyeceksiniz ama hekiminiz muayne sırasında size açıklayacak.

Kan görme
: Pembe veya kahverengi mukoza akıntısı cervix genişledikçe burada bulunan kan damarlarının doğum için genişlemesi sonucu çatlaması demektir.

Varis damarları

Bacaklarınızdaki damarlar harekete geçtiyse, sol tarafınıza dönük uyumaya çalışın, bu dolaşım için en ideal uyuma şeklidir. Ayrıca uzanırken ayaklarınızın altına yastık koyarak yüksekte durmalarını sağlayın. İki pozisyonda kan akışını sağlayacaktır.

Pelvik baskısı ve rahatsızlık
: Bebeğiniz pelvisiniz’e belinize ve idrar kesenize doğru bastırıyorsa, geçen haftalara göre daha fazla baskı hissedeceksiniz. Eğer gerçekten çok rahatsız hissediyorsanız, karın sargısı alın, bu sizin karnınızın ağırlıyını taşımanıza yardımcı olacak, pelvis ve sırtınızdaki baskıyı azaltacak.

Bacak krampları: Eğer geceleri bacak kramplarınız kabusunuz oluyorsa gün içinde daha fazla sıvı tüketmeye ve yeterli derecede kalsiyum ve magnezyum almaya çalışın. Daha öncede belirttiğimiz gibi bu ihtiyacı, yemenizi önerdiğimiz bademlerden sağlayabilirsiniz. Bunlar bacak kramplarına iyi gelecektir.

Çatlaklar
: Karnınız ve göğüsleriniz belki poponuz eskisinden daha büyük olabilir. Korkmayın doğumdan sonra beyaz çizgilere dönüşecekler ve bunu annelik onur nişanı olarak taşıyacaksınız.

Dışa fırlayanlar

Haftalar önce içeride olan her şey dışarı fırlamış olabilir, göbek deliğinizden göğüs uçlarınıza kadar. Unutmayın, bu değişikliklerin hepsi yeni doğanınıza iyi bakabilmeniz için.

Unutkanlık: Doğuma kadar çok şey hazırlamanız lazım fakat unutuyorsunuz, biliyorsunuz ki bunun nedeni daralan beyin hücreleriniz. Bunun üstesinden gelmek için küçük not kağıtlarını evde görebileceğiniz yerlere asın.

Uyumada zorluk çekmek
: Gebelik uykusuzluğu, doğanın anne adayına uykusuz geceleri hazırlamasının en iyi yolu. Ama bebeğiniz doğduktan sonrasını düşünürek gözlerinizi biraz kapatıp uyumayı deneyin. Eğer işe gidiyorsanız, hafta sonları elinizden geldiğince daha fazla uyumaya, uyuyamıyorsanız uzanmaya özen gösterin.

İpucu…

Şaşırtan gerçekler: Doğum işaretleri

Şaşırtan gerçekler: Doğum işaretleri
Doğumun ne zaman başlayacağını önceden kestiremezsiniz. Vücudunuz doğum hazırlıklarına doğumdan tam bir ay önce başlar. Doğuma çok az kaldığında bile bunu hissetmeyebilirsiniz. İşte doğuma son bir kaç hafta ya da gün kala olacaklar bunlardır:

Doğumun ne zaman başlayacağını önceden kestiremezsiniz. Vücudunuz doğum hazırlıklarına doğumdan tam bir ay önce başlar. Doğuma çok az kaldığında bile bunu hissetmeyebilirsiniz.

İşte doğuma son bir kaç hafta ya da gün kala olacaklar: Bebeğiniz aşağıya inmekte. Eğer bu ilk doğumunuzsa bebeğinizin gitgide pelvisinizden aşağıya indiğini bilmelisiniz. Bu olurken pelvis bölgesinde bir ağırlık hissedersiniz. Göğüs kafesiniz ise rahatlamaktadır böylece nefes almanız kolaylaşır.
Brexton Hicks kasılmalarınız daha sık ve yoğunsa bu doğuma işaret edebilir. Mukus plug çıkabilir. Mukus plug vajinal akıntıda ki değişiklik ya da kanamayla dışarıya atılır. Suyunuzun gelmesi genelde kasılmalardan sonra olur. Ama bazı kadınlarda kasılmalardan önce su gelir. Bu gerçekleştiğinde artık doğum başlar.

Yanlış alarm mı gerçekten doğum mu başlıyor?

Bazen gerçek doğum ile basit sancılar birbirlerine karıştırılır. Bunlar daha önceden öngörülemez. Ama gerçek doğumda sancılar ilk başta düzensiz olarak başlasa da daha sonra sistematik bir şekilde olur ve süresi de uzar.

Yanlış alarm durumunda kasılmalarda alt karnınız ağrır. Oysa ki gerçek doğumda acı sırtınızda başlar ve alt karnınızı sarar.

Yanlış alarm da kasılmalar hareketsiz kalınca yada pozisyon değiştirince geçer. Ama gerçek doğum sancısını ne yaparsanız yapın geçiremezsiniz.

Perineal Masaj: Büyük günün gelmesini heyecanla bekliyorsunuz değil mi? Sadece orada oturmayın perineum’unuza masaj yapın. Bu masaj perineum’unuzun esnemesini sağlar, doğum sırasında bebeğinizin kafasının incitmesine engel olur. Episiyotomi ve gözyaşından kaçınmanızada yardımcı olur. Nasıl masaj yapacağım derseniz? İşte önerimiz; Öncelikle ellerinizin ve tırnaklarınızın temiz olduğundan emin olun. Daha sonra baş parmaklarınızı kaygan olması için kremleyin ve onları vajinanıza sokun. Aşağı doğru basıtırın ve  başparmaklarınızı üst kısma ters olacak, perineuma bakacak şekilde vajinanızın alt kısmına doğru kaydırın ve sonra geri çekin. Bu doğum sırasında bebeğinizin kafası çıkarken cildinizin esnemesine yardımcı olur. Bunu doğuma kadar yapabilirsiniz

 

Bir Cevap Yazın