Hafta hafta hamilelik rehberi: 29. Hafta Hamilelik

0
2286

Üçüncü trimesterde 29.haftaysanız… Bebeğiniz şu an da çok aktif bir durumda. Doktorunuz sizden bebeğinizin günde kaç defa ne sıklıkla tekme attığını takip etmenizi isteyebilir. Eğer tekmeleyişinde bir azalma varsa doktorunuzu haberdar edin. İşte 29 hafta hamile olan anne adaylarını ve bebeklerini bekleyen değişiklikler…

Bebeğiniz

Bebeğiniz şu an yaklaşık 1kilo 130gram ve 38 cm, bir balkabağı boyutlarında ve neredeyse doğum uzunluğuna yaklaşıyor. Gerçekte önümüzdeki 11 hafta içerisinde ağırlığı şimdikinin 3 ya da 2 katı olacak. O büyümeye devam ettikçe rahim daha gergin olacak ve o hafif tekmeler yerine bir dirsek veya dizle dürtüleceksiniz. Kasları ve akciğerleri gelişmeye devam ediyor, kafası da büyümekte ve gelişen beyni için bir oda var artık. Bebeğinizin artan besin ihtiyacını karşılamak için daha çok protein, C vitamini, folik asit ve demir almalısınız. Kemikleri iliklerine kadar kalsiyum dolu olduğu için bol bol süt içmelisiniz. ( Süt sevmiyorsanız başka bir kalsiyum kaynağı bulun; peynir, yoğurt yada taze sıkılmış portakal suyu gibi.) Son üç aylık dönemde bebeğinizin bedeninde günde yaklaşık 250 mg. kalsiyum olacaktır.

Siz…

Çirkin fakat zararsız varis damarları, hamileliğin ilk zamanlarında kan damarları şişer ve yüzeyde belli olur, özellikle anne ve büyükannenizde varsa. Bazı kadınlar bunu hafif atlatabilir (küçük ağrılar ve şişme). Bazıları da şanssız olabilir, büyük acıyı hisseder. Yani, şişkin mavi damarlarınız olabilir. Genellikle bilekten başlar, üst kısımlara kadar çıkar. Bu damar durumunu geçirmek için birkaç şey yapabilirsiniz; kilonuza dikkat etmekle beraber, kan akışını sürekli sağlamalı ve ağır kaldırmaktan kaçınmalısınız.

Bebeğiniz şu an da çok aktif bir durumda. Doktorunuz sizden bebeğinizin günde kaç defa ne sıklıkla tekme attığını takip etmenizi isteyebilir. Eğer tekmeleyişinde bir azalma varsa doktorunuzu haberdar edin. NST’ye (non stress test) girmeniz gerekebilir.

Kabızlık ve mide yanması gibi eski dostlarınız geri dönebilir! Protesteron denilen hamilelik hormonu mide kaslarınızı gevşetir ve sindirim sisteminin yavaşlamasına neden olabilir. Sindirim sisteminin yavaşlaması da gaz sorununu ve kabızlığı getirir. Özellikle büyük bir yemek yediyseniz bu kaçınılmazdır.

Rahminizin büyümesi hemoroit’e neden olabilir. Rektumda ki kan damarlarının şişmesi hamilelikte oldukça görülür. Neyse ki bu durum doğumdan sonra geçer.

Canınız çok yanıyorsa, hemeroit olan yere merhem uygulayın ve soğuk kompres yapın. Uzun süre oturmayın ya da ayakta kalmayın. Eğer rektal bir kanamanız varsa doktorunuzu bilgilendirin ve ona sormadan losyon yada herhangi bir ilaç kullanmayın.

Kabızlığı engellemek için de lifli yiyeceklere yönelin, bol miktarda su tüketin ve düzenli olarak egzersiz yapın.

Bazı kadınlar hamileliklerinde “düşük tansiyonlu omurga sendromu” yaşarlar. Bu sırt üstü yattığınızda kalp atışlarınızın ritminin değişmesi ve tansiyonunuzun değişmesinden dolayı pozisyonunuzu değiştirinceye kadar baş dönmesi yaşamanız anlamına gelir. Hızla kalktığınızda da başınızın döndüğünü fark edersiniz. Bunu engellemek için sırt üstü yerine yan yatın ve ayağa kalkarken ya da pozisyon değiştirirken yavaş hareket edin.

29 hafta gebelik ve bu haftadan itibaren hızlı kilo alamaya başlayacaksınız. Bu hafta itibariyle 11 kilo civarında kilo alımı beklenir.

Belirtiler…

Kabızlık: Hamilelik hormonları kaslarınızın gevşemesine neden olabilir bağırsaklarınızdakiler de dahil olmak üzere ama aynı zamanda sistemin gözden gerilmesine de neden olur. Bunun üstesinden gelebilmek için probiyotik asifilodik yoğurt tüketin (canlı aktif kültür içeren yoğurtlardan) bakın bu yararlı bakteri sindirime yardım eder ve bazı şeylerin harekete geçmesini sağlar.

Baş ağrısı: Bir baş ağrısı hatta migren başladığında ağrının üstesinden karanlık ve sessiz bir odada uzanarak boyun ve alnınıza soğuk kompres yaparak gelebilirsiniz.

Hemeroit: Eğer rektumunuzdaki damarlar kabarmış ve fırlamışsa (nedeni pelvik bölgesinde artan basınç ve kan akışıdır), ıslak mendil kullanarak rahatsızlığı ve tahrişi azaltın veya bağırsak hareketlerinden sonra tuvalet kağıdı üzerinde sıcak su ile de halledebilirsiniz ve tabii ki bol bol sıvı tüketmelisiniz.

Unutkanlık: Bu günlerde aklınızın bir karış havada olduğundan şüphemiz yok, hormonlar büyük hasarı önlüyor ve beyin hücre hacmi üçüncü üç aylık dönem boyunca düşüyor. Bu hamilelik sonrası geçecek olan belirtiyi çok ciddiye almayın çünkü stres aklınızı daha da karıştırır.

Karın kaşıntısı: Genişleyen karnınız cildinizin eskisinden daha kuru ve kaşıntılı hale gelmesine neden olur. Nemlendiriciyi sürekli kullanın ve banyonuzun içine kaşıntıyı azaltması için yulaf koymayı unutmayın.

Cilt, saç ve tırnak değişiklikleri: Tırnaklarınız her zamankinden fazla uzamasının ötesinde, hamilelik hormonu onların eskisinden daha kırılgan ve kuru olmasını sağlayabilir. Düzenli olarak törpülemeyi unutmayın.

Uyumada güçlük: Tüm gece mide yanmalarınız devam ediyorsa, çok fazla yemekten ve yatmaya yakın atıştırmaktan kaçının. Aynı zamanda uykudan önce uykunuzu kaçırmaması için özellikle çikolata ve kahve gibi enerji veren şeyler tüketmekten kaçının.

İpucu…

Bebek tekmelerini saymak: Bugüne kadar bebeğinizin tekmelerini saydınız mı? 28.haftayı geçirdikten sonra karnınızda her şeyin yolunda olduğunu anlamak için bebeklerinizin tekmelerini sayın günde iki kere bir sabah bir akşam olmak üzere. Saymanın en iyi yolu ise, uzanmak çünkü bebek genelde anne uzandığı zaman vurmaya başlar. Kötü haber, Bu doğumdan sonrada devam edecek. Eğer uzanamıyorsanız oturun.

Tüm hareketleri 10 olana kadar sayın hışırtı ve yuvarlanmalar da dahil olmak üzere. Eğer bir saat içerisinde 10’a erişmezseniz (küçük roketiniz şu an inzivaya çekilmiş olabilir) bu yüzden hafif bir atıştırmalık alın ve tekrar deneyin kan şekeri sayesinde bebeğiniz tekrar hareket etmeye başlayacaktır. Unutmayın! 2 saat içerisinde 10’dan az hareket gözlemlerseniz hekiminizi arayın. Her şey yolunda olabilir ama güvende olmak üzgün olmaktan iyidir.

Doğum izni hakkında sorular…

İzne çıkma zamanıma nasıl karar vereceğim?
Çalışmayı bırakmak için doğru bir zaman yoktur. Bazı kadınlar 7-8. aylarında işlerini bırakırlar bazıları ise doğuma kadar çalışır. Bu sizin vereceğiniz bir karar. Eğer doktorunuz yatak istirahatı verirse ya da doğumdan önce işinizi bırakmanızı gerektirecek bir komplikasyon varsa en kısa zamanda işi bırakmalısınız.
Doğum izniniz bitince bebeğinizi bırakıp işe gitmek oldukça zor olacak. Buna kendinizi hazırlayın.

Bu konuları patronunuzla nasıl paylaşacaksınız?
Öncelikle ödevinizi yapın. Çalışan kitapçığınızı gözden geçirin ya da işyerinizdeki hamilelik ve hamile izni hakkında prosedür hakkında insan kaynaklarıyla görüşün. Daha önce doğum izni kullanmış olan iş arkadaşlarınızla da bunu konuşabilirsiniz.

Daha sonra planınızı yapın. Ne kadar zaman isteyeceğinizi düşünün. Eğer ücretsiz izin kullanacaksanız, maaşınızı almadan geçinip geçinemeyeceğinizi hesaplayın. İstediğinizi elde etmek için patronunuza sorun değil, çözümler sunun. Siz yokken işlerinizin nasıl yapılacağını düşünün ve patronunuza söyleyin.

Okumalısınız: Hamilelikte bitkisel çay içilir mi?

28. Hafta30. Hafta

Yeni anneler burada buluşuyor! Siz de aklınıza takılanları, merak ettiklerinizi veya öğrenmek istediklerinizi bize Forum Anne Bebek Kulübü üzerinden yazabilirsiniz. Kadınlar olarak birlikte güçlüyüz!

Bir Cevap Yazın