Geniz eti nedir? Geniz eti büyümesi ne gibi sorunlara yol açar?

0
932

Geniz eti (adenoidler ) burunun gerisinde, geniz (nazofarenks) denilen bölgede yer alan bir lenf dokusu kümesidir. Geniz eti, bademcikler ile birlikte bir koruyucu lenf halkası meydana getirir.

Geniz eti problemleri okul başarısını etkileyebilir
Geniz eti ( adenoid doku ) hava yolu ile ulaşan antijenlere maruz kalır ve üst solunum yolu ve sindirim yolunun patojenlere karşı korunmasına aracılık eder. Bu sırada viral ve bakteriyel ajanlar yanı sıra, alerjenlere de sürekli maruz kalır. Alerjinin adenoid hipertrofi oluşumunda risk faktörü olduğu düşünülmektedir. Tonsil (bademcik ) ve adenoid hastalıklarının tanısında en iyi yöntem iyi bir hikaye ve fizik muayenedir. Hastada sık ateşlenme, burun tıkanıklığı, uyku bozukluğu, ağzı açık uyuma, horlama, kronik ağız kokusu varlığı, aşırı uyuma ya da hiperaktivite hali, gündüzleri kendini yorgun hissetme, genizden konuşma, idrar kaçırma, yutma güçlüğü ve düşük okul başarısı olabilir. Adenotonsiller hipertrofisi olan çocuklarda ağızdan solunum nedeniyle diş gelişiminde bozukluk gibi ek bulgular eşlik edebilir.

Geniz eti,  bademcikler alınmalı mı?
Adenoid ve tonsiller hipertrofisi (büyüklüğü) olan hastalar genellikle eş zamanlı olarak farklı üst solunum yolu rahatsızlıklarından da şikâyetçidirler. Bunlar arasında allerji, tekrarlayan otitis media (orta kulak iltihabı ) rinosinüzit, uyku apnesi hastalığı, burun tıkanıklığı ve yüz şeklinde gelişim bozukluğu sayılabilir. Alerjik hastalıklar adenoid dokuyu etkileyen inflamatuar süreçleri başlatabilir ve bu durumda adenoid dokunun alerjik adenoidit (adenoid doku iltihabı) tablosunun oluşmasına yol açabilir. Adenotonsiller hipertrofili pediatrik hastalarla yapılan bir çalışmada, cilt prick testi ( alerjik cilt testi ) IgE pozitifliği ile adenotonsiller hipertrofi arasında pozitif bir ilişki ve hava yolu alerjenlerine %70 oranında duyarlılık saptanmıştır. Bu sebeple de adenotonsillektomi ameliyatı (geniz eti ve bademciklerin alınması ) endikasyonu konulurken genellikle birden çok neden bir arada bulunmaktadır. Sonuç olarak yukarıda saydığımız şikayetleri olan hastaların çocuk doktoru ve kulak burun boğaz hekimi tarafından değerlendirilmesi gerekir.

Bir Cevap Yazın