Genital siğillerden korunma yolları nelerdir?

0
743

Genital siğil çoğunlukla cinsel yolla bulaşan bir hastalıktır. Çoğunlukla HPV ( Human Papillama Virüs) adı verilen bir tür virüsle oluşur. Bu virüsün doğada 300’ den fazla tipi vardır.100’den fazla tipi  insanda hastalığa yol açar. Bu hastalık genital bölge de siğillere neden olabileceği gibi rahim ağzı kanseri, baş boyun kanseri, anogenital kanserler ve nadir de olsa penis kanseri gibi rahatsızlıklardır.

Genital siğil nedir, nasıl anlaşılır? 
Çoğu lezyon kondok adı verilen HPV’nin yaptığı siğillere benzeyebilir aslında. Ancak condylomlar genellikle set , sivri dikensi, karnabahar görünümünde olan ağrısız lezyonlardır.Virüs daha çok sıcak ve nemli bölgeleri sevdiği için vajina girişi, küçük dudaklar ve araları, makat çevresi ve kasıkları tercih eder. Aktif kondilomu olup da normal doğum yapan kadınlarda bebeğin doğum kanalından geçip dış genital bölge ile teması sonucu boğaz ve ağız bölgesinde siğiller olabilmektedir.

HPV ‘nin neden olduğu siğiller genellikle kabarıklık olarak hissedilmese de bazen çok küçük olup fark edilmeyebilir. Belirtileri belli belirsiz kaşıntı, nadiren acıma, batma hissi, cinsel ilişki sonrası kanamalar, ele gelen sert lezyonlar olarak tanımlayabiliriz.

Tanı için jinekolojik muayene, HPV DNA taraması ve tiplendirme ve gerekli  durumlarda lezyonların patoloji tanısı gereklidir. HPV virüsü cinsel ilişki esnasında salgılardan ve cilt temasından bulaşır. Bulaşması için tam bir cinsel ilişki şart değildir. Yarım temaslar da bulaşma nedenidir. Bazen kişi HPV virüsünü vücuduna alır ve yıllar boyu virüs vücutta sessiz olarak kalabilir. Bu nedenle virüsün ne zaman, kimden alındığını net olarak söylemek mümkün değildir.

Nasıl korunabilirim? 

HPV 2’den korunmanın en etkin yolu HPV aşılarıdır. Yaklaşık son 10 -12 yıldır tüm dünyada yaygın olarak kullanılan bir aşıdır bu. 4’lü aşı hem genital siğillere hem de kadınlarda rahim ağzı kanserine karşı koruma sağlamaktadır. Aşı sonrası 10 yıl boyunca koruma devam eder. Ayrıca erkek ve kadınlarda siğillere neden olan HPV tipleri yanında kansere neden olan ek 7 HPV tipine karşı koruması olan 9’lu aşı uygulanmaya başlamıştır. 9’lu aşı henüz Türkiye‘de kullanıma geçmemiştir.Ancak yakın  zamanda girmesi beklenmektedir. HPV aşısının hem kız hem erkek çocuklara yapılmasını öneriyoruz. 9-26 yaş aralığı aşı için çok uygun ancak 45 yaşına kadar uygulanması endikasyon dahilindedir.

Genital siğillerden korunmanın diğer bir yolu (koruma çok yüksek olmasa da ) şüpheli ilişkilerde kondom kullanımı ve tek eşliliktir.

Bir Cevap Yazın