Vajinal estetik hakkında merak edilen her şey

0
1476

Son yıllarda özellikle de doğum sonrası ve kilo kayıplarının fazla olduğu durumlarda genital bölgede birçok farklı estetik uygulamaları yapılıyor. Doğumda yapısı bozulan genital bölgenin çeşitli yöntemlerle onarılması mümkün. Peki, vajinal estetik nedir? Vajinal estetik uygulamaları nelerdir? Doğumda deforme olan vajina nasıl düzeltilir? Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Jinekolog Miray Sekkin Eser vajinal estetik ile ilgili önemli bilgiler verdi.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Jinekolog Miray Sekkin Eser
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Jinekolog Miray Sekkin Eser

Vajinal estetik nedir? Vajinal estetik uygulamaları nelerdir? Kimler vajinal estetik uygulamaları yaptırabilir?

Genital bölge temizliğinden başlamak istiyorum. Genital bölge nasıl temizlenmeli ve bakımı nasıl yapılmalı? 

Genital bölge temizliğinde uygun Ph değeri olan bir yıkama solüsyonu veya mendilleri kullanılabilir. Uygun olmayan Ph değerleri mesela beyaz sabun gibi temizleyiciler cillte kuruluğa sebep olur ve doğal mikrobik yapıyı olumsuz etkiler. Paraben ve benzeri maddeler içermemesine özen gösterilmelidir. Bol su ile durulamak önemlidir. Cildinizde kuruluk varsa aloe vera içerikli doğal nemlendiriciler kullanılabilir. Bunun dışında sabunlama veya fazla tahriş edici özellikteki maddelerden kaçınmak gerekir. Pamuklu çamaşır tercih edilmesi iyi olur. Vajinal akıntı dönem dönem artabilir bu durumda çamaşırın daha sık değiştirilmesi gerekir. Çamaşırın kuru tutulması önemlidir. Cinsel birliktelik sonrası bol su ile genital bölge yıkanabilir. Ancak vajinaya duş uygulaması önerilmemektedir. Bu duş ile vajinal flora bozulmakta ve enfeksiyonlara yatkınlık artmaktadır.

Genital bölge bakımında önemli olan cilt yapısı ve hormonal durumlardır. Kılların temizliği için kullanılan yöntemler bazı cilt yapılarında bozulmalara ve tahrişlere yol açabilir. Bunun için hangi yöntemin size uygun olduğunu küçük alanlarda deneyebilirsiniz. Cilde uygun olmayan temizlik yöntemleri cildinizde kararmalara yol açabilir. Temizlik sonrası uygun bir nemlendirici kullanılabilir. Bakteriyel yapının korunması önemlidir bunun için beslenmede probiyotiklere yer verilmelidir.

Genital temizlik ürünleri son derece revaçta. Bu konuda ne düşünüyorsunuz? Bazı ürünler fayda yerine zarar veriyor diye biliyorum. 

Çok sayıda temizlik ürünü mevcuttur. Kokusuz, fazla kimyasal içermeyen, alerjik olmayan uygun Ph değerinde olmalıdır. Menapoza girmiş ve adet gören kadınların kullanacağı temizleyicilerin Ph değeri farklıdır. Menapoz öncesi dönemde ph değeri 3.5-4.5 civarı uygun olur, menapoz döneminde  daha bazik kullanılabilir 6-7 arası. Bu şekilde mikrobik doğal yapı korunabilir. Bir diğer önemli konuda bol su ile durulamaktır. Ne kullanırsanız kullanın iyice durulayıp üzerine uygun bir nemlendirici kullanılması daha sağlıklı bir cilt yapınız olabilir. Uygun nemlendirici de yine kokusuz, hipoalerjenik ve su bazlı olması önerilir. Vajinal duş ise kesinlikle önermiyoruz.

Kadınların çok mağdur olduğu bir konu: Vajinismus! Bedenimiz sekse hayır dediğinde ne yapmamız gerekiyor? Vajinismus nasıl anlaşılır ve nedenleri nelerdir? 

Cinsel ilişkiye girememe olarak da bilinen vajinismus, her on kadından birinde görülebilmektedir. Cinsel birliktelik düşüncesi veya davranışları ile kadında panik atak benzeri bir durum ortaya çıkmaktadır. Başlangıçta sadece genital kaslarda kasılma olarak görülse de zamanla tüm bedene yayılabilen bir kasılma oluşur. Kalp atışları hızlanır, nefes yüzeyselleşir ve sıklaşır. Bu tablo kadında bir seri bedensel duyuma yol açar. Korku karşısında bir canlının doğal davranışı kaçmaktır.  Bu durum cinsellikten kaçınma, kimi zaman bayılmalara bile yol açabilir.  Böyle bir durumdan şüphe duyulduğunda bir uzmana danışmak faydalı olur. Kişinin danışmaya ve durumunu anlamaya ihtiyacı vardır. Tedavinin ilk aşaması, bir problem olduğunu kabul etmektir. Bazen çözüm çok basit olabilir. Ama gereksiz vakit kaybı çözümü zorlaştırabilir.

Vajinismus rahatsızlığı daha önceden tahmin edilebilir bir durum değildir. Kişi ilk birliktelikte veya sonrasında bu durumla karşılaşabilir. Pek çok nedeni vardır. Bunların bazıları organik kökenlidir. Yani hymen problemleri veya o bölgedeki vulvar vestibülit gibi bazı ağrılı bozukluklar olabilir, enfeksiyonlar  olabilir, basit bir fizik muayene ile anlaşılabilir. Bazıları ise fiziksel problem olmadan tamamen bilinçaltında kalan endişe, korku, sosyokültürel etkiler, aile veya çevreden edinilmiş olumsuz duyumlarla ilgilidir. Stresli ve endişeli kişilik yapısı, ilk geceye ait olumsuz düşünceler, kanama ve ağrıya olan inanç, cinselliğin kötülendiği veya yok sayıldığı bir ortamda büyümek, özgüven eksikliği, kontrolü kaybetme korkusu ve eşe karşı güven duygusunda yaşanılan problemler gibi nedenler olabilir. Bazı hastalarda ise malesef şiddet, taciz gibi travmatik durumlar, travmatik ilk gece deneyimleri ve olumsuz jinekolojik muayene deneyimleri gözlenebilmektedir.

op dr miray sekkin eser

Vajinusmus tedavisi nasıl yapılır? Tedavi yöntemleri nelerdir? 

Vajinismus tanısı konduktan sonra, çiftin birlikte değerlendirilmesi gerekmektedir. Tedavi süresince eşlerin birlikte uyumlarının artırılması, altta yatan problemlerin açığa çıkartılması ve çözümüne gidilmesi, hastaya uygun tedavi yöntemine birlikte karar verilmesi tedavinin başarısını artırır. Tedavi ile kişinin bedeninin farkına varması, kontrolünü eline alması, korkularının yerine cinsellikten keyif alabilmeyi koyma hedeflenir. Amaç sürdürülebilir ve sağlıklı bir cinsel yaşamdır. Bunu sağlamak için tedavi yöntemi hasta ile birlikte kararlaştırılır. Hastaya uygun hızda ve yöntemle tedavi süreci başlatılır. Hastanın cevabına göre, tedavide düzenlemeler yapılabilir. Gerçek bir ilişki gerçekleştikten sonra kontroller ile herhangi bir problem olup olmadığı sorgulanır. Sağlıklı bir cinsel hayat hedeflenir.

Son zamanlarda vajina güzelleştirme ve gençleştirme operasyonları çok revaçta. Siz bu konuda neler yapıyorsunuz? 

Vajina güzelleştirme ve gençleştirme günümüzde çok talep görmekte. Bunlar arasında cerrahi olan ve cerrahi olmayan uygulamalar bulunmaktadır. Cerrahi olmayan uygulamalardan PRP, cerrahi uygulamalardan gevşemiş ve deforme olmuş vajinanın düzeltildiği vajinoplasti, hem iç dudak hem de dış dudakların düzeltildiği labioplasti ameliyatları, klitoris üzerinde onu kapatan ve sarkık duran fazla dokunun çıkarıldığı klitoral hudoplasti, eski doğum izlerinin düzeltildiği perinoplasti ameliyatı,  sistosel, rektosel ,rahim sarkması gibi vajina içine doğru oluşan sarkmaların tedavisi, varsa idrar kaçırma ameliyatları yapılabilmektedir. Sarkmalar idrar ve büyük abdest yapmada ve cinsel hayatta olumsuzluklara yol açabilir. Dış görünümdeki deformasyonlar, tekrarlayan enfeksiyonlara, cinsel haz almada sıkıntılara ve kişide özgüven problemlerine yol açabilmektedir.

Bu uygulamalarda esas amacımız, kişinin günlük ve cinsel hayatında oluşan rahatsızlıkları gidermek, fonksiyonları normal hale getirmek ve görünüm olarak daha güzel hale getirerek özgüvene katkıda bulunmaktır. Bu ameliyatları planlarken hasta ile birlikte onun sorunlarına ve isteklerine göre birlikte karar verip, uygun hazırlıkları takiben ameliyata almaktayız.

Yanlış iç çamaşırı seçimi vajina kararmasına neden olur mu? 

Genital bölgede kararmaya sebep olan pek çok problem vardır. Anafikir olarak genital bölgede sürtünme, nemli kalma, tekrarlayan enfeksiyon veya pişik gibi problemlere yol açan durumlar renk değişimine sebep olur. Doğal pamuklu iç çamaşırları ile uygun genital hijyen sağlanması ile cilt daha az travmaya uğrar ve enfeksiyon daha az olur. Günlük hayatta buna dikkat edilmesini öneririm.

Vajina kararması nasıl engellenir? Vajina beyazlatma yöntemi nedir, nasıl uygulanır? 

Vajina iç tarafta yer alır ve dışardan yardımsız bir şekilde görülemez. Genellikle iç dudaklarda ve genital bölge kıvrımlarında daha koyu olarak ortaya çıkan renk koyulaşmaları öncelikle doğru önlemlerin alınması ile önlenebilir. Ayrıca  yanlış ve kalitesiz yapılan ağda, jilet kullanımı, yanlış epilasyon aletleri, aşırı terleme bu sorunlara yol açar. Genital hijyen kurallarına uyulması, uygun temizleyici ve gerekiyorsa su bazlı nemlendiricilerin kullanılması, dar pantolon ve naylon içerikli iç çamaşırlarının daha az kullanılması, kızarıklık ve ya kaşıntı olduğu durumda uygun tedavinin alınması ile bu durum minimalize edilebilir. Ayrıca kişinin ten yapısı esmer ise doğal olarak daha koyu renkli bir genital bölge ile karşılaşabiliriz. Fazla kilo, insülin direnci, şeker hastalıkları ve bağışıklık sisteminde olan bazı problemlerde genital bölge kararmaya daha meyilli olur. Öncelikle kilo kontrolü ve kan şekerinin uygun aralıklarda tutulması bu durumda daha faydalı olur.

Genital bölge beyazlatma yöntemleri kişinin tercihine ve yapısına bağlı olarak tercih edilebilir. Bunlar evde yapılabilenler ve sağlık merkezlerinde uygulanabilenler olarak ayrılabilir. Evde bazı doğal içeriklerle yapılan uygulamalar veya eczaneden alınan beyazlatıcı kremler uygulanabilir. Bu kişinin kendi tercihinde olan bir seçimdir. Yine de doktorunuzdan bu konuda tavsiye alabilirsiniz. Diğer bir yöntem de lazer uygulamaları bu uygulamalar lokal anestezili kremler uygulandıktan sonra kişinin ihtiyacına göre 20-25 dk kadar sürebilir. Bu yöntemle ciltte koyu renge yol açan melanini salgılayan hücreler tahrip edilir. İhtiyaca göre bir kaç kez tekrarlanabilir.

Genital PRP uygulamasının adını çok sık duyuyoruz. Genital bölgeye PRP neden ve nasıl uygulanır? 

PRP’nin açılımı “platelet rich plasma”dir. Genital PRP ise genital bölgeye uygulanan kanın pıhtılaşma hücrelerinden zengin plazmanın uygulanmasıdır. PRP ortapedi, fizik tedavi, nöroloji, dermatoloji gibi pek çok bölümde kullanılmaktadır. Tedavinin esasını, kişiden alınan kanın uygun şekilde santrifüj edilmesiyle elde edilen trombositlerden zengin plazmadan ortaya çıkan büyüme faktörlerinin uygulanan bölgede kollajen dediğimiz bağ dokusunu güçlendirmesi ve yeni damar oluşumlarını desteklemesiyle dokunun yenilenmesine ve gençleşmesine destek olması oluşturur. Genital PRP nin genç hastalardan menapoz sonrası hastalara kadar geniş bir hasta grubunda uygulamaları mevcuttur. Cinsel haz alma problemleri, hafif idrar kaçırma ve vajende oluşan deformasyonların giderilmesi, tekrarlayan enfeksiyonlarda, genital bölgede renk koyulaşmalarında kullanılabilir. Cinsel olarak uyarılmanın artırılmasına destek olan ve cinsel istek düzeyini bu şekilde artmasına yardımcı olan g-shot ve o-shot denilen iç ve dış genital organlara yapılan uygulamalar da bulunmaktadır. Lokal anestezi ile poliklinik şartlarında uygulanabilir. Küçük bir iğne yardımı ile gereken bölgeye gerektiği miktarda uygulanır.

İnternet ortamında ve sosyal medyada evde vajina beyazlatma konusunda tarifler ve kürler görüyorum. Bu yöntemlerin zararları var mı? Siz ne önerirsiniz? Vajinaya sürülmemesi gerekenler nelerdir? 

Çok sayıda tarif ve uygulama ile karşılaşıyoruz. Bunların arasında kişi seçim yaparken cilde zarar vermeyen, fazla miktarda asidik veya bazik olmamasına özen gösterilmeli. Kararan bölgelere sürülmesine dikkat edilmeli. Uygulamadan önce az miktarda denenerek alerji olup olmadığına dikkat edilmeli.  Bu şekilde dikkat edilerek denenebilir ama beklenmeyen bir durum oluştuğunda doktora mutlaka başvurmalılar.

Labioplasti nedir? Labioplasti ameliyatı kimlere ve nasıl yapılır, tehlikeleri var mıdır? 

Labioplasti ameliyatı, dış genital bölgede yer alan iç ve dış dudakların şekil bozukluklarının giderilmesi amacıyla uygulanır. İç dudak sarkıkları ya da fazla büyümesi problemlerinde, sadece görsellik olarak değil aynı zamanda tekrarlayan enfeksiyon, pişik, ilişkide zorluk yaşanması, renk koyulaşması, dar kıyafet giymede güçlük gibi problemlere de yol açmaktadır. bu durumlar kişinin günlük hayatını olumsuz etkiler. Labioplasti ameliyatı bu durumlarda faydalı olur. Labioplasti ameliyatı için genellikle ergenlik döneminin bitmesi beklenir. Bekar kızlara da daha ileri yaştaki kadınlara da yapılabilir. Her ameliyatta olduğu gibi, kanama, enfeksiyon, dikişlerde açılma gibi problemler olabilir. Ancak uygun teknik, doğru takip ve gerekli bakım sağlandığında bu problemler daha az karşımıza çıkar. Böyle problemler oluştuğunda uygun tedavi ile düzelme sağlanabilir.

Labioplasti kimlere uygulanır? 

Ergenliği tamamlanmış bakire genç kızlara ihtiyaçları varsa uygulanabilir. Daha ileri yaşta ihtiyacı olan kadınlara da uygulanabilir. Yine de her hastada kişi faktörleri ve labiumların durumuna göre ameliyat kararı verilmektedir.

Kadınlarda idrar kaçırma neden olur? Hangi yöntemlerle idrar kaçırmayı tedavi ediyorsunuz?

İdrar kaçırma; zor doğum, yüksek doğum ağırlıklı bebek doğurmak, ya da sadece yapısal olarak vajen dokusunun esnek olmasına bağlı olarak oluşan sarkmalarda idrar yolunun olması gerektiği gibi duramadığı ve idrarı tutmada yetersiz olması karşımıza çıkabilir. Öksürme, hapşırma, kahkaha atma ya da ağır kaldırma ile anatomik problemlere bağlı idrar kaçırmalarına stres üriner inkontinans denmektedir. Tedavisini planlarken hastanın yaşı, idrar kaçırma derecesi, gebelik istemi gibi bazı durumlar göz önüne alınır. Uygun hastalarda lazer tedavisi, PRP ve kegel egzersizleri ile şikayetlerde gerileme saptanabilir. Bazı hastalarda idrar kaçırma ameliyatları uygulanarak problem giderilebilir.

Bunun dışında, tedavisi medikal olarak ilaçlar ile giderilmeye çalışılan idrar kaçırma tipleri vardır. Bunlar aniden sıkışma ve tutamama şeklinde olduğu gibi, tuvalete yetişememe ya da gece idrar kaçırma şeklinde olabilir. Bu durumlarda yine anatomik olarak idrar torbasında sarkma varsa tedavi edilir. Ancak fiziksel bir problem yoksa altta yatan nedene göre tedavi planlaması yapılır. Kontrolsüz şeker hastalığı, tansiyon hastalığı, sinirsel problemler bu duruma yol açabilir. Gerekli tetkiklerden sonra hastaya uygun olan bazı ilaçlar kullanılabilmektedir.

Ameliyatsız idrar kaçırma tedavileri var mı? Bu tür şikayetleri olanlar ne yapmalı? 

Ameliyatsız idrar kaçırma tedavileri uygun hastalarda kullanılabilir. Kegel egzersizleri, fazla kiloların verilmesi ile birlikte lazer tedavileri, üretra altına PRP uygulamaları yapılabilir. İdrar kaçırma problemi olan insanların öncelikle muayene olarak durumlarını öğrenmeleri, ardından yaşlarına ve yapılarına uygun tedavilere başlamaları önemlidir. Unutulmaması gerek bir nokta da her yaşta kadının mutlaka kegel egzersizlerini yapması faydalı olacaktır.

Vajina dış dudak sarkması nedir, nasıl oluyor? Nasıl geçer?

Dış dudak sarkmaları, zayıf kadınlarda yapısal olabildiği gibi yaşın ilerlemesi, hızlı kilo alıp-verme durumlarında karşımıza çıkar. Ayakta karşıdan bakıldığında dış dudakların sarkık olarak izlenir. Sarkma durumuna göre bazen sadece yağ ve yağ dolgu maddeleri ile dolgu ile düzelebilir. Daha fazla sarkık olması durumunda cerrahi olarak dış dudak düzeltmesi yapılır. Fazla deri ve sarkık kısımlar alınarak daha sıkı bir dış dudak yapısı elde edilir. Bazı hastalara eş zamanlı ve ya daha sonrasında yağ dolgusu da yapılabilmektedir.

Vajina daraltma (Vajinoplasti) ameliyatı nedir? Hangi yöntemlerle yapılır?

Vajinoplasti; doğum sonrası, menapoz ve ya yaşın ilerlemesi ile deforme olmuş vajina dokusunun sıkılaştırılması ve deformasyonlarının giderilmesidir. Lazer ile vajina sıkılaştırma ve gençleştirme yapılabildiği gibi PRP ile de desteklenebilir. Özellikle menapoz sonrası ve henüz doğum sonrası olan hafif deformasyonlarda PRP oldukça etkilidir. Vajina deformasyonlarının düzeltilmesinde altın standart cerrahi olarak vajinoplasti yapılmasıdır. Bazen vajinoplasitiye ek olarak eş zamanlı PRP de uygulanarak vajina dokusu hem sıkılaştırılmakta hem de doku kalitesi artırılmaya çalışılmaktadır.

Kimler vajinoplasti ameliyatı yaptırabilir? 

Öncelikle hangi şikayetlerle hasta başvuruyor ona bakmak lazım. Vajenden ses gelmesi, gaz gelmesi, bolluk hissi, dışkılama ve idrar yapma güçlükleri, tekrarlayan vajinal enfeksiyonu olan hastalar sıklıkla bu konu için başvurmakta. Muayene sonrası deformasyonu ameliyat ile düzeltilebilecek düzeyde olan hastalara ameliyat önerilir.

İdrar kaçırma problemi vajinoplasti ameliyatı ile çözülebilir mi? Bu konuda sıkıntısı olan kadınlara ne tavsiye edersiniz? 

Vajinanın doğal yapısına kavuşması ile idrar torbasındaki sarkma da tedavi edilir. Buna bağlı olan bir idrar kaçırma varsa bu da düzelebilir. Ayrıca dışkılama güçlüğü ya da kabızlık şikayeti olan hastalar da bu tedavi sonrası şikayetlerinde gerileme olduğunu belirtmektedirler. Böyle bir probleminiz varsa doktorunuza muayene olarak şikayetlerinizi paylaşmanızı ve birlikte tedavinize karar vermenizi öneririm.

Vajinoplasti sonrasında normal doğum yapılabilir mi?

Vajinoplasti sonrası normal doğum yapılabilir ancak yapılması önerilmez, tekrar deformasyon oluşabilir. Tekrar tedavi olması gerekebilir.

Vajinoplasti ameliyatı olanların nelere dikkat etmesi lazım?

Vajinoplasti gibi diğer pek çok vajinal ameliyatta önemli olan, ameliyat sonrası gerekli özen, temizlik ve yaşam koşullarına dikkat edilmesidir. Ağır kaldırmamak, zorlayıcı hareketlerde bulunmamak, erken cinsel ilişkiye girmemek, gereken hijyeni ve yara bakımına dikkat etmek önemlidir. Kontrollerin aksatılmaması, aşırı kilo değişimlerinden kaçınılması gerekir.

Vajinoplasti ameliyatı sonrasında ödem olur mu?

Vajinoplasti sonrası dışardan farkedilen bir ödem görülmez. Ancak doğal yara iyileşme sürecine bağlı hafif ödemler olabilir. Ancak fazla şişlik, ağrı ve akıntı olması durumunda mutlaka doktorunuza kontrol ettirmek de fayda vardır. Erken müdahale daha iyi sonuçlar verir.

Kişinin vajinoplasti ameliyatı olduğu belli olur mu?

Vajinoplasti ameliyatı vajen iç kısmında olduğu için dışardan bir gözle görülemez. Muayene ile anlaşılabilir. Kişi ve partneri farkedebilir. Günlük hayattaki ve cinsel hayatta olumlu değişimler olur.

Vajinoplasti sonrası ameliyat izi kalır mı?

Vajinoplasti ile birlikte perinoplasti dediğimiz eski doğum izlerinin düzeltilmesi veya kısalmış ve deforme olmuş alan düzeltilmişse, dikiş hattı belli olabilir. Ama bu sezeryan izlerinden daha belirgin değildir. Ve hızlı iyileşme görülür. Zaman içerisinde iyi bir teknik ve bakım sonucunda iz belli olmayacak kadar azalır.

Adet döneminde vajinoplasti ameliyatı yapılır mı?

Adet döneminde enfeksiyon riski nedeniyle vajinoplasti önerilmemektedir.

Vajinoplasti ameliyatı sonrası ağrı ve kanama olur mu?

Dikişlerin erimesine bağlı olarak az miktarda açık renkli akıntı olabilir. İyi iyileşme sürecinde kanama beklenmez, hafif ağrı olabilir. Eğer fazla ağrı ve belirgin kanama gerçekleşmişse mutlaka doktora görünmek gerekir.

Vajinoplasti sonrası ne zaman cinsel ilişkiye girilebilir?

Genellikle 2 ay sonrasında öneriyoruz, doktor kontrolünde iyileşme iyi, ve hazırsa doktorunuz bu konuda sizi yönlendirir.

Bir Cevap Yazın