Gebelikte tarama testleri nelerdir

0
651
Gebelikte tarama testleri
Gebelikte tarama testleri

Sağlıklı bir gebelik geçirmek için düzenli kontroller yaptırmak gerekir. Gebelik takibinin başladığı ilk andan sonlanana kadar geçen süre içerisinde yapılan tarama testlerini Ebe İrem Doğru, Anne Bebek Kulübü okuyucuları için yazdı.

Gebelikte tarama testleri nelerdir

Genetik hastalıklar, dünyada olduğu kadar ülkemizde de önemli bir sağlık sorunudur. Gebelikte yapılan testlerin amacı genetik hastalıklar için yüksek riskli gebelikleri saptayıp, invaziv girişimlerin kullanımını en aza indirgemektedir.

İkili Tarama Testi

Gebeliğin 11-14. Haftalarında yapılır. Bu test Down sendromu ve Trizomi 18 adı verilen kromozomal anomaliye sahip bebekleri gebeliğin çok erken dönemlerinde saptamaya yönelik bir tarama testidir.

Bu testte bebeğin ölçüleri ve ense kalınlığı değerlendirilerek, anne adayından alınan kan örneğinde Beta HCG (hamilelikte salgılanan hormon) ve PAPP-A (gebeliğe özgü plazma proteini-A) değerlerine bakılır.

Gebelikte tarama testleri nelerdir?
Gebelikte tarama testleri nelerdir?

Üçlü- Dörtlü Tarama Testi

Gebeliğin 16-20. Haftalarında yapılır. Üçlü test taramasında, down sendromu (trizomi 21), nöral tüp defekti ve trizomi 18 adı verilen genetik hastalığın anne karnındaki bebekte olma olasılığını saptayan bir kan incelemesidir.

Ayrıca üçlü test yardımı ile diğer bazı anomalileri de saptamak olasıdır. Bebeğin karın duvarı anomalilerinde (gastroşizis, omfalosel), böbrek anomalilerinde de test sonuçları yüksek çıkabilir. 11-14 hafta arası yaptığımız ikili testin saptama oranı, %90, 16-18 hafta arası yaptığımız üçlü test %60, dörtlü test %80 lerdedir.

Kimler İkili-Üçlü-Dörtlü Tarama Testi Yaptırmalı

Testlerin herkese yapılması önerilse de özellikle 35 yaş üstü hamilelere, genetik hastalığı olan kişilere, akraba evliliği yapan kadınlara, daha önce anomalili bebek doğuran annelere, tüp bebek gibi üremeye yardımcı yöntemlerle gebe kalan kadınlara, daha önce düşük yapanlara ve ailesinde anomali öyküsü olanlara ikili test yapılması önerilmektedir.

Ayrıntılı ultrason: 18- 23. gebelik haftaları arasında yapılması gereken anatomi taramasıdır. Bu tarama ile bebeğin anatomisi ayrıntılı olarak değerlendirilir. Bu tarama; bir sorunla karşılaşıldığında aileye gebeliği sonlandırma şansı verilebilmek veya bazı rahatsızlıklarda, çocuk doğar doğmaz ameliyat edilmesi gerekiyorsa, buna hazırlıklı olmak gibi olanaklar sağlaması açısından çok önemlidir.

Gebelikte tarama testleri nelerdir?
Gebelikte tarama testleri nelerdir?

Şeker Yükleme Testi

Gebeliğin 24-28. Haftalarında yapılır. Gebelik şekeri, diyabet hastalığının ilk defa gebelik sırasında ortaya çıkmasıdır. Gebelik sırasında, kadının insülin hormonuna verdiği cevabın değişmesi sonucu, gebelik şekeri meydana gelir. Gebelik şekeri olan annelerden doğan bebekler 4 kilo üzeri (iri bebek) doğarlar. Yenidoğan döneminde, solunum güçlükleri, düşük kan şekeri, kan şekerlerinin ayarlanamaması ve sarılık çok daha sık görülür.

Şeker yükleme testi nasıl yapılır

En az 8 saatlik bir açlık olması gerekir. Test sabahı 75 gr glikoz 5 dakika içerisinde içirildikten sonra , önce açlık, sonra 1.saat ve 2. Saat kan şekerine bakılır. Bu sonuçlardan bir tanesi normalin üstünde ise gebelik şekeri tanısı konulur.

Non-Stress Test 32-38 gebelik haftalarında yapılır. NST bebeğin anne karnında iyilik halini gösteren testlerdendir.  Ortalama 10-20 dakika sürer. Herhangi bir yan etkisi yoktur.

Anneler burada buluşuyor! Siz de aklınıza takılanları, merak ettiklerinizi veya öğrenmek istediklerinizi bize Forum Anne Bebek Kulübü üzerinden yazabilirsiniz. Kadınlar olarak birlikte güçlüyüz!

Bir Cevap Yazın