Gebelikte hangi durumlarda acil doktora başvurulmalı?

0
1272
Gebelikte doktora başvurulması gereken acil durumlar
Gebelikte doktora başvurulması gereken acil durumlar

Gebelikte hangi durumlarda acil doktora başvurulmalı? Hamilelikte risk faktörleri nelerdir? Anne ve bebek sağlığı açısından acil ve doktora başvurulması gereken durumlar nasıl anlaşılır? Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı-Perinatolog Prof.Dr.Sevtap Hamdemir Kılıç, gebelikte sigara içmenin zararlarını yazdı!…

Kaza sonrası travmalar; düşük, erken doğum, bebeğin ölümü, ender vakalarda bebeğin yaralanması organ yaralanması veya iç kanama gibi sonuçlara neden olabiliyor.

Hamilenin başına gelen ister küçük ister büyük bir kaza (düşme, yanma, yaralanma vb.) olsun, anne adayının bir şikâyeti olmasa bile mutlaka hemen uzmana veya hastaneye başvurması gerekiyor.

Gebelikte acile başvurulması gereken durumlar nelerdir?

Gebelik döneminde anne-bebek sağlığı için annenin düzenli doktor kontrollerine gitmesi ve gebelik takibini yapan doktoru ile her zaman iletişim halinde olması gerekiyor. Keza, hamilelik döneminde hesapta olmayan kanama, kaza, yaralanma ve travmalar görülebiliyor. Bu durumlar hem anne hem de bebekte ciddi sağlık problemlerine neden olabiliyor.

Hamilelikte hesapta olmayan kaza, travma gibi durumlar erken doğuma, bebeğin ölümüne, düşük riskine ve organ yaralanmalarına sebep olabiliyor. Bu nedenle hamile annelerin başına küçük bir kaza ya da travma gelse bile konu ile ilgili gebelik takibini yapan doktora bilgi vermeleri ve acilen doktora başvurulması gerekiyor. Peki trafik kazası, düşme, bayılma, fenalaşma hissi gibi durumların dışında acilen doktora başvurmak gerekiyor?

Kanama durumunda mutlaka doktorunuzu arayın

Rutin gebelik muayeneleri dışında gebeliğin hangi haftasında olur ise olsun kanama durumunda mutlaka doktorunuza başvurmanız gerekmektedir. Her kanama hakkında doktorunuzu mutlaka bilgilendirmelisiniz. 

Karında sertlik oluşması durumunda doktora başvurun 

Karında sertlik oluşması halinde ancak bu sertlik düzenli aralıklarla kasılma şeklinde meydana geliyorsa. Örneğin bir anda toplanıp beşer dakika ara ile yeniden meydana gelen ve düzenli periyotlarla devam eden bir kasılma söz konusu ise ya da rutin dışında herhangi bir sertlik hissettiğiniz zaman doktorunuza başvurmalısınız.

Vajinal su gelmesi durumunda doktorunuzu bilgilendirin  

Gebeliğin 12. Haftası veya 36.haftası hiç fark etmeksizin herhangi bir haftasında vajinal su gelmesi az veya çok olması durumunda mutlaka hekiminizi bilgilendirmelisiniz.

Ani tansiyon değişimlerine dikkat! 

Ani tansiyon değişimleri veya 130-90 üzerinde düzenli yükselerek seyreden tansiyonlar da herhangi bir belirti hissetmeseniz bile sizi rahatsız etmese bile tansiyon yüksekliğinde doktorunuza başvurmalısınız.

Kaşıntıyı dikkate alın!

Hamilelik döneminde vücudunuzun verdiği her sinyali dikkatle takip etmeli, hem kendi sağlığınız hem de bebeğinizin sağlığı için en ufak şikayetleri göz ardı etmemelisiniz. Vücudun tümünde oluşan kaşıntılarda doktorunuza haber vermelisiniz. 

Yüksek ateş ve gribal enfeksiyon durumlarında yapmanız gerekenler 

Ateşli hastalık ya da gribal enfeksiyon durumlarında doktorunuza başvurmalısınız. Yüksek ateşten mutlaka haberdar etmelisiniz.

Şişlik ve görmede bulanıklık yaşıyorsanız 

Yüz de el de veya ayaklarda şişme ile meydana gelen yüzde uyuşukluk veya aniden görmede bulanıklık durumunda doktorunuzu bilgilendirmelisiniz.

Önceki İçerikHamilelikte gaz sancıları ile nasıl başa çıkabiliriz?
Sonraki İçerikYeni normalde tatil nasıl olacak? 2020 tatil sezonu için öneriler…
Prof. Dr. Sevtap Hamdemir Kılıç
1970 kayseri doğumluyum.İlk,orta ve lise eğitimimi Ankara’da tamamladım. 1986-1992 Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinde tıp eğitimi tamamladım.Hemen ardından 1997 yılında Dr.Zekai Tahir Burak Kadın Hastalıkları ve Doğum hastanesinde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanlık Eğitimimi tamamlayarak, uzman hekim olarak göreve başladım. 2004 yılında Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Histoloji Embriyoloji Anabilim Dalında Embriyoloji alanında doktora eğitimimi tamamladım.Bu yolla tüp bebek uygulamaları ve gelişimi konusunda binlerce hastaya faydalı olabilme şansım oldu.Sağlık Bakanlığı Yardımcı Üreme Teknikleri Sertikasyon Programlarını hem kadın hastalıkları ve doğum hemde tüp bebek laboratuvar (Embriyoloji -Androloji) uygulamalarında her iki eğitim programını da tamamladım ve bu nedenle ZTB tüp bebek laboratuvarı eğitim sorumluluğu görevinde bulundum. Ardından Zekai Tahir Burak Kadın Hastalıkları ve Doğum Hastanesinde infertilite-tüp bebek kliniklerinde çeşitli görevlerde çalıştım. 2010 yılında Kadın Hastalıkları ve Doğum alanında Doçent ünvanını kazandım.2011 yılında Perinatoloji alanında yapmış olduğum çalışmalar nedeniyle Yüksek Riskli Gebelikler Uzmanı olarak atandım. 2015 yılında Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalında Profesör olarak akademik kadroya katıldım. Çalıştığım her kurumda sayısız hastaya tüp bebek uygulamaları ve riskli gebelikler alanında fayda sağlamaya çalıştım. Meslek hayatım boyunca sayısız gebe takibi,binlerce tüp bebek uygulaması,aşılama,amniosentez , jinekolojik ameliyatlar yaptım. Günümüzde teknolojik imkanlardaki artışlar nedeniyle robotik ve laporoskopik cerrahi teknkleri hastalarımla buluşturdum. İnfertilite ve perinatoloji alanında yurt içi ve yurtdışı yüzlerce bildiri ve sözlü sunumlarda bulundum beraberinde pek çok toplantıda görev aldım . Çeşitli yurtdışı dergilerde yayınlanmış ve kabul görmüş 100 den fazla uluslararası makalem mevcuttur. Ayrıca şu anda Atılım Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyeliği yapmakta olup, Medicana International Ankara Hastanesi’nde ise Tüp Bebek Ünite Sorumlu Hekimi olarak görev yapmaktayım.

Bir Cevap Yazın