Hamilelikte gaz sancıları ile nasıl başa çıkabiliriz?

0
3531
Gebelikte gaz sancıları nasıl geçer?
Gebelikte gaz sancıları nasıl geçer?

Gebelikte gaz sancısı kaçıncı haftada olur? Gebelikte gaz sancısı nasıl geçer? Hamilelikte gaz sancılarına ne iyi gelir? Gebelikte gaz sancısı kasık ağrısı yapar mı? Gebelikte gaz sancısı nasıl ayırt edilir? Hamilelikte gaz sancısı yapan yiyecekler nelerdir? Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı-Perinatolog Prof.Dr.Sevtap Hamdemir Kılıç, gebelikte sigara içmenin zararlarını yazdı!…

Hamilelikte gaz sancısı çekenler için öneriler

Gaz sancısı herkesin her zaman yaşayabileceği bir durumdur. Gebelerde ise ekstra günlük hayatı etkileyen bir probleme dönüşebilir. Çoğu gebe kadın özelikle ilk gebelik aylarında gaz sancısından yana yakınabilir. Belki gebelik gaz sancısı yapar ritüelini bir kenara bırakıp yediklerimizi incelememiz gerekebilir. Bakalım içinde gaz yapan yiyecekler var mı?

Gebelikte gaz sancısını yaşayanlar için tamamen ortadan kaldırmak söz konusu olmasa da sancıları hafifletmek elbette mümkün.

Hamilelikte gaz yapan yiyecekler hangileri? 

Brüksel lahana brokoli karnabahar soğan fasulye gibi gıdalar karbonhidratlı içecekler ve meyve suları erik armut şeftalı gibi bazı meyveler ve ekstra süt ve st ürünleri gaz yapan yiyecek ve içecekler arasında gelmekedir. Bunlardan uzak durmak başa çıkmak için ilk yol olabilir elbette.

Yukarıda bir genelleme ile gaz yapan besinleri belirttik. Ancak Ayşe Hanım’da gaz yapan yiyecekler belki Fatma Hanım’da yapmayabilir Bu nedenle ne yediklerinizi not ederek hangi yiyeceklerden sonra gaz sıkıntısı çektiğinizi görebilirsiniz.

Hamilelikte gaz sancılarına ne iyi gelir?
Hamilelikte gaz sancılarına ne iyi gelir?

Hamilelikte gaz sancısı ve şişkinlik nasıl giderilir?

Yağlı ve kızarmış yiyeceklerin tüketiminden kaçının bu yiyeceklerin sindirimi zor olduğu için gaz probleminizi tetikleyebilir.

Yapay tatlandırıcıları tüketmeyin.

Öğün sayınızı arttırarak öğün başına tüketilen besin miktarını azaltın.

Yavaş yemek yemeye çalışın ve yiyeceklerinizi çiğneyin.

Yemeklerden sonra yürüyüşe çıkabilirsiniz. Sürekli oturmak ve yatmak da sizi rahatsız edebilir.

Hamilelikte gaz sancısı için ne yapılmalı? 

Peki hamilelikte gaz sancısı hissettiğinizde ne yapmanız gerekiyor? Gaz sancısı hissettiğinizde ayaklarınızı havaya kaldırarak uzanın ve bebeğinizin karnınıza yaptığı baskıyı dağıtın. Böylece vücudunuzun daha rahat sindirim yapmasına yardımcı olmuş olursunuz.

Önceki İçerikÖZEL HABER: Çocukları bekleyen büyük tehlike!
Sonraki İçerikGebelikte hangi durumlarda acil doktora başvurulmalı?
Prof. Dr. Sevtap Hamdemir Kılıç
1970 kayseri doğumluyum.İlk,orta ve lise eğitimimi Ankara’da tamamladım. 1986-1992 Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinde tıp eğitimi tamamladım.Hemen ardından 1997 yılında Dr.Zekai Tahir Burak Kadın Hastalıkları ve Doğum hastanesinde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanlık Eğitimimi tamamlayarak, uzman hekim olarak göreve başladım. 2004 yılında Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Histoloji Embriyoloji Anabilim Dalında Embriyoloji alanında doktora eğitimimi tamamladım.Bu yolla tüp bebek uygulamaları ve gelişimi konusunda binlerce hastaya faydalı olabilme şansım oldu.Sağlık Bakanlığı Yardımcı Üreme Teknikleri Sertikasyon Programlarını hem kadın hastalıkları ve doğum hemde tüp bebek laboratuvar (Embriyoloji -Androloji) uygulamalarında her iki eğitim programını da tamamladım ve bu nedenle ZTB tüp bebek laboratuvarı eğitim sorumluluğu görevinde bulundum. Ardından Zekai Tahir Burak Kadın Hastalıkları ve Doğum Hastanesinde infertilite-tüp bebek kliniklerinde çeşitli görevlerde çalıştım. 2010 yılında Kadın Hastalıkları ve Doğum alanında Doçent ünvanını kazandım.2011 yılında Perinatoloji alanında yapmış olduğum çalışmalar nedeniyle Yüksek Riskli Gebelikler Uzmanı olarak atandım. 2015 yılında Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalında Profesör olarak akademik kadroya katıldım. Çalıştığım her kurumda sayısız hastaya tüp bebek uygulamaları ve riskli gebelikler alanında fayda sağlamaya çalıştım. Meslek hayatım boyunca sayısız gebe takibi,binlerce tüp bebek uygulaması,aşılama,amniosentez , jinekolojik ameliyatlar yaptım. Günümüzde teknolojik imkanlardaki artışlar nedeniyle robotik ve laporoskopik cerrahi teknkleri hastalarımla buluşturdum. İnfertilite ve perinatoloji alanında yurt içi ve yurtdışı yüzlerce bildiri ve sözlü sunumlarda bulundum beraberinde pek çok toplantıda görev aldım . Çeşitli yurtdışı dergilerde yayınlanmış ve kabul görmüş 100 den fazla uluslararası makalem mevcuttur. Ayrıca şu anda Atılım Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyeliği yapmakta olup, Medicana International Ankara Hastanesi’nde ise Tüp Bebek Ünite Sorumlu Hekimi olarak görev yapmaktayım.

Bir Cevap Yazın