Diş eti hastalıkları düşük doğum ağırlığına neden olabilir!

0
2074
Diş eti hastalıkları düşük doğum ağırlığına neden olabilir!
Diş eti hastalıkları düşük doğum ağırlığına neden olabilir!

Diş eti hastalıkları hamilelikte hangi sıkıntılara neden oluyor? Düşük doğum ağırlığı nedenleri nelerdir? Diş Eti Hastalıkları ve Cerrahisi Uzmanı Dr. Dt. Çağdaş Çağlar Laçin, diş eti hastalıklarının hamilelikte oluşturabileceği sıkıntıları yazdı!…

Diş eti hastalıkları en yaygın hastalıklar arasında yer alıyor! 

Periodontal hastalıklar (diş eti hastalıkları)  FDI’ın 2018 verilerine göre dünya popülasyonunun %50’sini etkileyen, en yaygın görülen hastalıklardandır. Periodontal hastalıkların diş kaybı gibi ciddi sonuçları olabilmektedir. Bunlarla beraber periodontal hastalıklar, önlenebilir hastalıklardır ve zamanında fark edildiğinde tedavileri mümkündür.

İltihabi periodontal hastalıklar, diş ve destek dokularında meydana gelen lokalize enfeksiyonlar olsalar da yıkıcı etkileri başka alanlarda da görülebilmektedir. Bazı sistemik hastalıklarla ilişkileri pek çok araştırma ile gösterilmektedir. Özellikle son 30 yılda giderek artan miktarda periodontal hastalıklar ile sistemik hastalıklar, sistemik etkileri üzerine bilimsel araştırmalar yapılmaktadır. Bu sistemik hastalıkların bazıları; diyabet, kalp damar hastalıkları, solunum sistemi hastalıkları, hamilelikte oluşan olumsuzluklar (düşük doğum ağırlığı, erken doğum ve preeklampsi)dır.

Düşük doğum ağırlığı nedir?

Düşük doğum ağırlığı, 2500 gramdan daha az ağırlıkta doğan bebekler için kullanılan bir terimdir. 1500 gram altında olan bebekler çok düşük doğum ağırlığı olarak sınıflandırılırken 2500 gram altında doğan bebekler ise orta düşük doğum ağırlığı olarak sınıflandırılmaktadırlar.

Bir hipoteze göre periodontal hastalıklar, vücutta enfeksiyon ve enflamasyon kaynağı olarak etki gösterebilirler. Gebelik sürecinde de periodontal hastalık varlığı bu sistemik etki ile beraber gebeliği de etkileyebilmektedir. İlk olarak 1996 yılında yayınlanan bir makalede çalışmaya dahil edilen 124 anneden 93’ünün 37. Hafta öncesinde 2500gram altında kalan bebek dünyaya getirdiği saptanmıştır. Pek çok faktörün değerlendirildiği bu çalışmada düşük doğum ağırlığı saptanan annelerde ataşman kaybı (periodontal hastalık belirtilerinden en önemlisi) açısından çok az fark görülmüş olsa da istatistiksel olarak anlamlı olarak bildirilmiştir. O yıllardan şimdiye kadar yapılan çok çeşitli araştırmalar bulunmaktadır. Son yıllarda yapılan çalışmalarda da benzer sonuçlar görülmektedir.

Diş eti hastalıkları erken doğum ve düşük doğum ağırlığına neden oluyor!

Bu sonuçlar henüz kesinleştirilmiş değildir ve hala daha fazla çalışma yürütülmektedir. Ancak yine de dünyada çeşitli otoriteler tarafından erken doğum ve düşük doğum ağırlığı için bir risk faktörü olarak periodontal hastalıklar bildirilmektedir.

Yani her erken doğum ya da düşük doğum ağırlığı periodontal hastalıklarla ilişkili değildir ancak mümkünse gebelik öncesinde periodontal hastalıklar açısından muayene olmak önemli olabilmektedir. Eğer varsa bir periodontal hastalığın tedavisi, riskleri azaltabilir.

Önceki İçerikOtizmli bireylerde uygulanan terapi çeşitleri nelerdir?
Sonraki İçerikAnne adayları için tatil rehberi!
Dr. Dt. Çağdaş Çağlar Laçin
1988, Eskişehir doğumlu Dr. Dt. Çağdaş Çağlar Laçin, 1992 yılından beri İstanbul’da yaşamaktadır. İlk ve ortaokul eğitimlerini Nişantaşı Nilüfer Hatun İlköğretim Okulu’nda, Lise eğitimini ise Şişli Kurtuluş Lisesi’nde tamamlamıştır. Dr. Laçin, İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden mezun ve İstanbul Üniversitesi Periodontoloji Anabilim Dalı’nda doktora yapmıştır. Doktora eğitimi sırasında diş eti hastalıkları, diş eti hastalıklarının cerrahi olmayan tedavisi ve cerrahi gereken diş eti tedavileri, implant operasyonları, greft, membran, mine matris proteini vb materyallerin uygulamaları gibi ileri düzeydeki diş eti ve alveol kemiği yıkımları ile ilgili hastalıkların tedavilerini yürütmüştür. Özellikle odaklandığı durumlar, bütün ağzın beraber ele alınarak tedavi edilmesi üzerinedir. Cerrahi ve rekonstrüktif diş hekimliği ile kaybedilen yumuşak ve sert dokuların(diş eti - kemik) yerine getirilmesi, ileri implant cerrahileri ile ileri düzeyde kemik kaybı durumlarında da implant uygulamaları, All-on-Four uygulamaları sayesinde kısa sürede ve az sayıda implant ile sabit diş yapılması konuları üzerine özellikle çalışmaktadır. Diş Hekimliği eğitimi sırasında fotoğrafçılık eğitimi alan Dr. Dt. Çağdaş Çağlar Laçin, mezuniyet sonrasında dental fotoğrafçılığa yönelmiş ve özellikle yaptığı spesifik işlemleri fotoğraflayarak kayıt altında tutmaya özen göstermektedir. Aynı zamanda İstanbul Ayvansaray Üniversitesi Ağız ve Diş Sağlığı Programı’nda öğretim üyesi olarak ders veren Dr. Laçin klinik çalışmalarını Bakırköy, İncirli’de bulunan muayenehanesinde sürdürmektedir. Bilginin güncelliğini oldukça önemseyen Dr.Laçin, Avrupa Periodontoloji Federasyonu (EFP), Türk Periodontoloji Birliği (TPD) başta olmak üzere bir çok ulusal ve uluslararası meslek birliğine üyedir.

Bir Cevap Yazın