Diş eti hastalığı nedir, nasıl tedavi edilir?

0
1698
diş eti hastalıkları nelerdir? diş eti hastalıklarına kim bakar?
diş eti hastalıkları nelerdir? diş eti hastalıklarına kim bakar?

Diş eti hastalığı nedir, nasıl tedavi edilir? Diş eti hastalığına kim bakar? Diş eti hastalığı sebepleri nelerdir? Diş eti hastalığı ağız kokusu yapar mı? Diş eti hastalığı bulaşıcı mıdır? Diş eti hastalığı baş ağrısı yapar mı? Diş Eti Hastalıkları ve Cerrahisi Uzmanı Dr. Dt. Çağdaş Çağlar Laçin, diş eti hastalığı tedavisi ile ilgili merak edilenleri yazdı!.. 

Diş eti hastalıkları nedir? Diş eti hastalığına kim bakar? 

Periodontal tedavi ya da diğer ismiyle diş eti hastalıklarının tedavisi, dişi destekleyen kemik ve yumuşak dokularda meydana gelen kaybı durdurmak ya da kaybedilen yapıları yeniden kazanmak amacıyla yerine getirilen işlemlerdir.

Periodontitis, dünyada en yaygın görülen hastalıklardan bir tanesidir. Diş kaybına kadar varan ciddi sonuçları olabilmektedir. Bununla beraber zamanında müdahale edildiğinde tedavi edilebilen, bazı durumlarda kaybedilen dokuların tamamen eski haline getirilebildiği bir hastalıktır.

Periodontal tedavi ya da diğer ismiyle diş eti hastalıklarının tedavileri 3 aşama içermektedir. Her diş eti hastalığı tedavisinde bu aşamaların hepsini yapmak gerekmemektedir. Ancak iyileşmeyen ya da yeterli derecede iyileşmeyen doku varlığında bir sonraki aşamaya geçmek gerekmektedir.

diş eti hastalıkları tedavisi nasıl yapılır?
diş eti hastalıkları tedavisi nasıl yapılır?

Diş eti tedavisi aşamaları nelerdir? 

1. Aşama 

Periodontitis tespit edilen bireylerde, tedavi planı yapıldıktan sonra ilk aşamada bireyin ağız hijyeninin optimum seviyeye çıkarılması hedeflenir. Çünkü bireyin yeterli derecede ağız hijyeni sağlayamadığı durumlarda yapılacak tedavilerin etkileri çok kısa olmaktadır.

Bireye 1. aşama periodontal tedavide öncelikli olarak diş yüzeyi temizliği (diş taşı temizliği) ve gerekli bölgelere kök yüzeyi düzleştirilmesi (küretaj) işlemleri uygulanır. Bu işlemlerde dişlerin yüzeylerinde ve kemik kaybı nedeniyle kök yüzeylerinde de biriken plak, diş taşı ve diğer tüm artıklar uzaklaştırılır. Bu alanların iyileşmeleri ve yeniden birikimin olmaması için doğru fırça seçimi, doğru fırçalama tekniği, doğru ara yüz bakımı ürünleri ile hijyenik tutulmaları gerekmektedir.

Bu aşama sonrasında idame faz dediğimiz, “periodontal tedavinin kontrollü bakımı” aşamasına geçilir

2. Aşama

1.aşama sonrasında iyileşmeyen ya da geri döndürülebilmesi mümkün olan defektler için cerrahi işlem planlandığı ve uygulandığı süreçtir. Bu süreç için bireyin ağız hijyenini istenilen şekilde yapması ve ağız hijyeninin yapılan kontrollerde yeterli düzeyde olmasına rağmen diş etlerinin iyileşmediğinin saptanması halinde yapılabilmektedir. Ağız hijyeni iyi olmayan bir bireyde bu aşamayı doğru bir şekilde yapabilmek mümkün olmamaktadır. Bu aşamada yapılan çeşitli cerrahi işlemler vardır. Bunlar; Flap operasyonu, Gingivektomi-Gingivoplasti, mukogingival operasyonlardır. Bu işlemler ile ilk aşamada yeterince temizlenemeyen ya da yeterince temizlenmesine rağmen iyileşmeyen alanların kürete edilmesi, şişliği geçmeyen dokuların anatomik forma uygun şekle getirilmesi ya da diş eti çekilmesinin durdurulması-mümkünse geri kazanılması amaçlarıyla yapılmaktadır. Ve çok hassas işlemlerdir. Operasyonu yapan diş eti doktoru (peirodontolog) kadar bireyin de dikkat etmesi gereken sorumlulukları vardır. 

3. Aşama

Peirodontal tedavide, tedavinin kendisi kadar önemli olan bir diğer nokta bireyin kontrollerinin yapılmasıdır. Bu aşamaya “Periodontal Tedavinin Kontrollü Bakımı” ya da “İdame Faz” denmektedir. Bu aşamada, bireye özgü olarak diş eti uzmanı (periodontolog) tarafından belirlenen düzenli aralıklarla kontrol ve bazı diş yüzeyi temizliği, küretaj işlemlerir yapılabilmektedir. Bu kontrollerin takibi önemlidir. Doktor tarafından belirlenen zamanlara uyarak şikayetler olmasa da kısa bir muayeneden geçmek oldukça önemli bir aşamadır.

Önceki İçerikGülüş tasarımı nedir, nasıl yapılır?
Sonraki İçerikAlerjik bebekler nasıl beslenmeli?
Dr. Dt. Çağdaş Çağlar Laçin
1988, Eskişehir doğumlu Dr. Dt. Çağdaş Çağlar Laçin, 1992 yılından beri İstanbul’da yaşamaktadır. İlk ve ortaokul eğitimlerini Nişantaşı Nilüfer Hatun İlköğretim Okulu’nda, Lise eğitimini ise Şişli Kurtuluş Lisesi’nde tamamlamıştır. Dr. Laçin, İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden mezun ve İstanbul Üniversitesi Periodontoloji Anabilim Dalı’nda doktora yapmıştır. Doktora eğitimi sırasında diş eti hastalıkları, diş eti hastalıklarının cerrahi olmayan tedavisi ve cerrahi gereken diş eti tedavileri, implant operasyonları, greft, membran, mine matris proteini vb materyallerin uygulamaları gibi ileri düzeydeki diş eti ve alveol kemiği yıkımları ile ilgili hastalıkların tedavilerini yürütmüştür. Özellikle odaklandığı durumlar, bütün ağzın beraber ele alınarak tedavi edilmesi üzerinedir. Cerrahi ve rekonstrüktif diş hekimliği ile kaybedilen yumuşak ve sert dokuların(diş eti - kemik) yerine getirilmesi, ileri implant cerrahileri ile ileri düzeyde kemik kaybı durumlarında da implant uygulamaları, All-on-Four uygulamaları sayesinde kısa sürede ve az sayıda implant ile sabit diş yapılması konuları üzerine özellikle çalışmaktadır. Diş Hekimliği eğitimi sırasında fotoğrafçılık eğitimi alan Dr. Dt. Çağdaş Çağlar Laçin, mezuniyet sonrasında dental fotoğrafçılığa yönelmiş ve özellikle yaptığı spesifik işlemleri fotoğraflayarak kayıt altında tutmaya özen göstermektedir. Aynı zamanda İstanbul Ayvansaray Üniversitesi Ağız ve Diş Sağlığı Programı’nda öğretim üyesi olarak ders veren Dr. Laçin klinik çalışmalarını Bakırköy, İncirli’de bulunan muayenehanesinde sürdürmektedir. Bilginin güncelliğini oldukça önemseyen Dr.Laçin, Avrupa Periodontoloji Federasyonu (EFP), Türk Periodontoloji Birliği (TPD) başta olmak üzere bir çok ulusal ve uluslararası meslek birliğine üyedir.

Bir Cevap Yazın