Gülüş tasarımı nedir, nasıl yapılır?

0
706
gülüş tasarımı fiyat 2020

Gülüş tasarımı nedir, gülüş tasarımı nasıl yapılır? Gülüş tasarımı ne kadar sürer? Gülüş tasarımı hangi dişlere yapılır, herkese yapılır mı? Gülüş tasarımının ömrü ne kadardır? Diş Eti Hastalıkları ve Cerrahisi Uzmanı Dr. Dt. Çağdaş Çağlar Laçin,‘den gülüş tasarımı yaptırmak isteyenler için doktor tavsiyeleri!…

gülüş tasarımı nedir?
gülüş tasarımı nedir?

Gülüş tasarımı nedir? 

Gülümsemek sosyal hayatta hepimiz için çok önemli bir sessiz iletişim aracıdır. Bu nedenle herkes güzel bir gülümsemeye sahip olmak ister. Diş estetiğiGülüş Tasarımı ile istenmeyen ağız, diş ve diş eti yapısının düzeltilmesi sağlanır. Gülüş estetiği dendiğinde sıklıkla akla sadece çapraşık dişlerin düzeltilmesi, çürük dişlerin uygun renkte dolgu ya da kaplamalar ile tedavi edilmesi vb. işlemler gelmektedir. Fakat gülüşümüz dişler, diş etleri, dudaklar ile beraber düşünülmesi gereken bir mimiktir. Dişlerin şeklinin tek başına düzeltilmesi gülüş tasarımında her zaman yeterli olamamaktadır. Diş etleri ile dişlerin ilişkileri, gülüş sırasında dudakların yükseldiği nokta, çenelerin pozisyonları gibi kriterlerin hepsinin beraber değerlendirilmesi gerekmektedir. Dolayısıyla kişiye özel olmaktadır. Standart olarak herkeste aynı uygulamalar yapılarak gülüş tasarımı yapılmamalıdır.

Gülüş tasarımı aşamaları nelerdir? 

Kişiye özel olarak belirlenen bu süreçte yüz hatları, cinsiyeti ve yaşı da dikkate alınır. Gülüş tasarımı yapılırken doktorun önerileri, tedavi planından önce bireyin şikayetleri, istekleri konuşulur. Yapılabilecekler, yapılamayacaklar ve nedenleri değerlendirilir. Kullanılabilecek materyaller üzerine konuşulur. Diş etine bir müdahale yapılması gerekip gerekmediği belirlenir. Kişiden çeşitli fotoğraflar, ölçü alınır.

Eğer birey konuşulanları görmek isterse ağızdan alınan ölçüye göre laboratuarda bir mock up hazırlanır. Bazen bu mock up doğrudan ağız içerisinde doktor tarafından da yapılabilir. Yapılan mock up ile son durumda yapılabilecek dişlerin genişlikleri, uzunlukları, köşeleri, diş eti ile ilişkileri görülür. Sevilen, istenilmeyen durumlar konuşularak son kararlar verilir.

Gülüş tasarımı nasıl yapılır? Herkese yapılır mı?
Gülüş tasarımı nasıl yapılır? Herkese yapılır mı?

Gülüş tasarımı nasıl yapılır? Herkese yapılır mı?

Gülüş tasarımı yapılacağı kararı verildiğinde ilk olarak diş yüzeyi temizliği, var ise diş eti hastalıkları tedavisi yapılır. Sonrasında ise çürük dişler varsa temizlenerek dolguları yapılır. Sonrasında ise hastanın ihtiyaçlarına göre işlemler sırası belirlenir. Genellikle ilk olarak eğer ihtiyaç var ise diş etinin hizalarının düzenlendiği gingivoplasti ya da gingivektomi ile işlemler başlar. Eksik dişlerin tamamlanması ile devam eder. En son olarak da ortodontik tedavi(tel tedavisi ya da şeffaf plak tedavisi), lamina diş (yaprak diş), zirkon, empress uygulamaları ile son görsel gülüş belirlenir.

Gülüş tasarımı hangi dişlere yapılır? 
Gülüş tasarımı hangi dişlere yapılır?

Gülüş tasarımı hangi dişlere yapılır? 

Gülüş tasarımında değerlendirilen kriterler şunlardır: 

İlk kriter; gülüş sırasında görünen diş sayısıdır. Bu sayı bazen 4 diş ile sınırlı iken bazen alt ve üst çeneden toplam 20 diş görünen bireyler de mevcuttur. Genellikle görünen dişlerin hepsini tasarıma dahil etmek gerekir. Ancak bazen birey tüm dişlerinden memnun iken sadece bir dişinden rahatsız ise ve bu rahatsızlık o tek dişe müdahale ile çözülebilecek gibiyse tek dişe işlem yapılarak da gülüş tasarımı sağlanabilmektedir.

İkinci kriter simetri olmaktadır. Gülüş tasarımında genellikle hedeflenen simetri olmaktadır. Çünkü günümüz estetik kaygıları hemen her şeyde simetriyi öne getirmektedir.

Ve tabi ki gülüş tasarımında dişlerin renklerinin arasındaki geçişlerin en doğal olanı taklit etmesi beklenmektedir.

Gülüş tasarımı avantajları nelerdir? 
Gülüş tasarımı avantajları nelerdir?

 

Gülüş tasarımı avantajları nelerdir? 

-Kapanış sorunları düzeltilir.

-Eksik dişler tamamlanır.

-Renk bozuklukları, lekeler temizlenir.

-Diş eti hastalığı tedavi edilir

-Ayrık dişlerin aralıkları doldurulur.

-Kırık, çürük dişlerin tedavileri yapılır

-Estetik bir görünüş sağlanır.

-İstenilen çekicilikte bir görünüm sağlanır.

Önceki İçerikHafta hafta hamilelik ve bebek gelişimi rehberi
Sonraki İçerikDiş eti hastalığı nedir, nasıl tedavi edilir?
Dr. Dt. Çağdaş Çağlar Laçin
1988, Eskişehir doğumlu Dr. Dt. Çağdaş Çağlar Laçin, 1992 yılından beri İstanbul’da yaşamaktadır. İlk ve ortaokul eğitimlerini Nişantaşı Nilüfer Hatun İlköğretim Okulu’nda, Lise eğitimini ise Şişli Kurtuluş Lisesi’nde tamamlamıştır. Dr. Laçin, İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden mezun ve İstanbul Üniversitesi Periodontoloji Anabilim Dalı’nda doktora yapmıştır. Doktora eğitimi sırasında diş eti hastalıkları, diş eti hastalıklarının cerrahi olmayan tedavisi ve cerrahi gereken diş eti tedavileri, implant operasyonları, greft, membran, mine matris proteini vb materyallerin uygulamaları gibi ileri düzeydeki diş eti ve alveol kemiği yıkımları ile ilgili hastalıkların tedavilerini yürütmüştür. Özellikle odaklandığı durumlar, bütün ağzın beraber ele alınarak tedavi edilmesi üzerinedir. Cerrahi ve rekonstrüktif diş hekimliği ile kaybedilen yumuşak ve sert dokuların(diş eti - kemik) yerine getirilmesi, ileri implant cerrahileri ile ileri düzeyde kemik kaybı durumlarında da implant uygulamaları, All-on-Four uygulamaları sayesinde kısa sürede ve az sayıda implant ile sabit diş yapılması konuları üzerine özellikle çalışmaktadır. Diş Hekimliği eğitimi sırasında fotoğrafçılık eğitimi alan Dr. Dt. Çağdaş Çağlar Laçin, mezuniyet sonrasında dental fotoğrafçılığa yönelmiş ve özellikle yaptığı spesifik işlemleri fotoğraflayarak kayıt altında tutmaya özen göstermektedir. Aynı zamanda İstanbul Ayvansaray Üniversitesi Ağız ve Diş Sağlığı Programı’nda öğretim üyesi olarak ders veren Dr. Laçin klinik çalışmalarını Bakırköy, İncirli’de bulunan muayenehanesinde sürdürmektedir. Bilginin güncelliğini oldukça önemseyen Dr.Laçin, Avrupa Periodontoloji Federasyonu (EFP), Türk Periodontoloji Birliği (TPD) başta olmak üzere bir çok ulusal ve uluslararası meslek birliğine üyedir.

Bir Cevap Yazın