Çocuklarda kalp çarpıntısı nedenleri

0
705
Çocuklarda kalp çarpıntısı nedenleri nelerdir?
Çocuklarda kalp çarpıntısı nedenleri nelerdir?

Kalp çarpıntısı çocuklarda ve yetişkinlerde endişe verici bir sağlık durumudur. Her aile böyle bir şikayet ile karşılaştığında uzmanlardan destek almalı ve nedenini tespit etmelidir. Kalp çarpıntısı nasıl tespit edilir? Hangi testler yapılmalıdır?   Çocuk Kardiyoloji Uzmanı Uzm. Dr. Kaan YILDIZ kalp çarpıntısı ve nedenleri ile ilgili Anne Bebek Kulübü okuyucuları için yazdı.

Çocuklarda Kalp Çarpıntısı Nedir?

Çocuk  poliklinikleri  ve acil servislere aileleri endişe içinde bırakan çarpıntı yakınması ile sık başvurular olmaktadır.

Çarpıntı; kalp hızının çocuğun kendi yaş grubu  için normal değerlerin üzerinde olması ve çocuğun bu düzensiz ya da hızlı atımları hissetmesi olarak tanımlanmaktadır.

Çocuklarda kalp hızının alt sınır ve üst sınırları yaşla değişkenlik gösterir. Yaş arttıkça kalp hızı düşer ve adölesan döneminde erişkine benzer değerler ortaya çıkar.

Her çarpıntının sebebi bir hastalık olabilir mi?

Çocuklarda herhangi bir hastalık olmadan da kalp çarpıntısı fizyolojik  yanıt olarak görülebilir. Bunlar arasında en sık olanlar; ateş, heyecan, üzüntü, stres  ve egzersizdir.

Bu tür durumlarda çarpıntı hissedilmesi kalbin daha güçlü ve hızlı atmasından kaynaklanır patolojik değildir.

Kalp çarpıntısı nedenleri nelerdir ?

Fizyolojik nedenler dışında, kafeinli yiyecek ve içecekler (çay, kahve, çikolata, kola, enerji içecekleri), sigara, alkol,uyuşturucu maddeler(kokain vs.) tiroid bezinin normalden fazla çalışması (hipertiroidi), kansızlık, kan şekeri düşüklüğü,  ilaçlar (tiroid hormonları, astım, hipertansiyon, grip, depresyon) çarpıntı oluşturabilir.

Kalbin normal olarak çalışmasını sağlayan iletim sisteminin hasar görmesi, anormal ileti yollarının bulunması, kalp kası hastalıkları ve genetik sebeplere bağlı ritm bozuklukları önemli çarpıntı nedenlerindendir .

Çocuklarda kalp çarpıntısı nedenleri nelerdir?
Çocuklarda kalp çarpıntısı nedenleri nelerdir?

Çarpıntıya eşlik eden önemli şikayetler nelerdir?

Aniden başlayıp aniden sonlanan; beraberinde göğüs ağrısı, halsizlik, sersemlik hissi, efor kapasitesinde azalma, çabuk yorulma, baş dönmesi, göz kararması ile bayılma şikâyetleri ve özellikle bebeklerde kalp yetersizliği bulguları (hızlı nefes alma, solunum sıkıntısı, emmede azalma ve huzursuzluk) eşlik eden çarpıntıların önemli bir kalp hastalığından kaynaklanması muhtemeldir.

Eforla ortaya çıkan veya yüzerken oluşan çarpıntı ve bayılmalar her zaman önemsenmelidir. Ailesinde 35-40 yaşından önce sebebi bilinmeden ani ölüm öyküsü olanlar, işitme problemi ile görülen çarpıntı ve bayılmalar detaylı değerlendirme gerektirir.

Çocuklarda kalp çarpıntısı şikayetinde hangi testler yapılır?
Çocuklarda kalp çarpıntısı şikayetinde hangi testler yapılır?

Çarpıntısı olan çocukta hangi testler yapılmalı?

Çarpıntı yakınması ile başvuran bir çocukta ilk yapılacak tetkik elektrokardiyografi (EKG)’dir. Çarpıntı anında çekilen EKG olası ritm bozukluğu hakkında çok değerli bilgiler verir. Maalesef bir çok hastada çarpıntı kısa süreli olduğu için hastaneye başvurup EKG çekilene kadar çarpıntı kaybolmaktadır.

Bu tür durumlarda çocuğun bir dakika süreyle nabzı sayılmalı ve imkan varsa tansiyonu ölçülmelidir. Polikliniğe başvurduğu zaman çarpıntı nedeni olabilecek hipertiroidi ve anemi açısından kan tetkikleri istenmelidir.

Çocuk kardiyoloji uzmanının muayenesi sonrasında kalbin yapısal olarak değerlendirilmesi için ekokardiyografi (EKO) yapılmalı ve hekim tarafından gerek görülürse, 24 saatlik Holter EKG izlemi, anlık olay kaydedici cihaz, eforlu EKG, elektrofizyolojik çalışma (EPS)  gibi ileri incelemeler yapılabilir.

Çarpıntı ve Ritm bozuklukları nasıl tedavi edilir?

Çarpıntının nedeni kansızlık, kan şekeri düşüklüğü, tiroid bezinin fazla çalışması gibi kalp dışı nedenlerden kaynaklanıyorsa bunların tedavisi yapılmalıdır. Çarpıntısı olan çocuklar çay, kahve, kola, çikolata, sigara, stres (gerilim) ve uykusuzluktan kaçınmalıdırlar. Tiroid, astım, grip-soğuk algınlığı ve depresyon ilaçları gibi çarpıntı tetikleyebilecek ilaçları hekim kontrolünde kullanmalıdır.

Çarpıntı nedeni  kalp kaynaklı bir ritim bozukluğu ise bu hastaların bir kısmına ilaç tedavisi verilmeksizin izlenirken, bir kısım hastaya ise tekli veya çoklu ritim düzenleyici ilaç başlamak gerekebilir.

Beş yaşın üzerindeki uygun hastaların ritim bozukluğu, tecrübeli bir uzman tarafından yapılan kalp kateterizasyonu ve elektrofizyolojik çalışma sırasında sıcak veya soğuk yakma metotları ile %95 başarı oranıyla kalıcı olarak tedavi edilebilmektedir.

Bayılmaya neden olan ritim bozukluklarının ani ölümle sonuçlanabileceği unutulmamalıdır. Genetik ritim bozukluğu tanısı alan hastaların ömür boyu ritim bozukluğunu önleyici ilaç almaları gerekir.

Kalp kası kalınlaşmasına bağlı ya da genetik bazı ritim bozukluğu olanlarda ani ölümleri engellemek için elektroşok vererek ritmi düzelten ve hayati riski azaltan defibrilatör cihazı takılması gerekebilir.

Genetik ritim bozukluğu saptanan hastaların birinci derece yakınlarının da ritim bozukluğuna yatkınlık açısından değerlendirilmesi önerilir. Tüm bu nedenlere istinaden çarpıntı yakınması olan çocuklar Çocuk Kardiyoloji Uzmanı tarafından değerlendirilmeli ve ritim bozukluğu olup olmadığı tespit edilmelidir.

Yeni anneler burada buluşuyor! Siz de aklınıza takılanları, merak ettiklerinizi veya öğrenmek istediklerinizi bize Forum Anne Bebek Kulübü üzerinden yazabilirsiniz. Kadınlar olarak birlikte güçlüyüz!

Önceki İçerikDoyurucu armutlu gece maması
Sonraki İçerikBebeğimin ilk çorbası
Uzm. Dr. Kaan Yıldız
1983 yılının Mart ayında Aksaray’ın Ortaköy ilçesinde doğdum. Sırasıyla Prof. Dr. Erol Güngör İlk öğretim okulu, Mehmet Akif Ersoy Süper lisesi ve Kırşehir Lise’sinde ortaöğrenim eğitimimi tamamladım. Tıp eğitimi hayatıma Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde 2002 yılında başladım. Pratisyen doktorluğa ilk adımımı ise 2009 yılında Kırşehir’in Mucur ilçesinde başladım. Bir buçuk yıllık mecburi hizmet sonrasında 2011 yılında başladığım Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi’ndeki Çocuk Sağlığı ve Hastalıları ihtisasımı 2015 yılında tamamladım. Çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı olarak mecburi hizmet için Hakkari Yüksekova Devlet Hastanesinde kısa süre görev yaptım. 2016 yılında Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları ABD Neonatoloji Yan Dalı ihtisasına başladım ailevi nedenlerden dolayı neonatoloji ihtisasımı yarım bıraktım. 2017 yılında başladığım Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi’ndeki Çocuk kardiyoloji yan dal uzmanlık eğitimimi Aralık 2020 tamamladım. 2021 yılından itibaren Çocuk Kardiyoloji uzmanı olarak Sağlık Bilimleri Üniversitesi Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Çocuk Kardiyolojisi biriminde görev yapmaktayım. Evli ve bir çocuk babasıyım.

Bir Cevap Yazın