Çocuklarda ilk diş muayenesi ne zaman yapılır?

0
984
Çocuklarda ilk diş muayenesi ne zaman yapılmalıdır?
Çocuklarda ilk diş muayenesi ne zaman yapılmalıdır?

Diş bakımı ve sağlığı küçük yaşta öğretilmesi gereken ilk kişisel temizlik kurallarından biridir. Çocuğun ileriki yaşlarda yaşam kalitesini belirleyen unsurlardandır. Temiz nefes, güzel gülüş ve sağlıklı dişler, hem yaşam kalitesini arttırır hem de yetişkinlik döneminde erken diş kayıpları yaşamasını engeller. Çocukların ilk diş muayenesi ve dikkat edilmesi gerekenleri Diş Hekimi Merve Taşkıran, Anne Bebek Kulübü için yazdı.

Çocuklarda ağız ve diş sağlığı neden önemlidir?

Ağız ve diş sağlığının yerinde olması, sağlıklı bir yaşamı beraberinde getirir. Ağız ve diş sağlığı vücut sağlığı açısından da oldukça büyük bir önem taşır. En önemlisi süt dişleri düzgün beslenmemizi sağlar. Süt dişlerinin yerini daimi dişler alacak diye ebeveynler tarafından genellikle önemsenmiyor. Ancak süt dişlerinde oluşacak problemler gelecekte daimi dişlenmeyi etkileyebilir. Süt dişlerinde oluşan çürükler ağız kokusu, ağrı, çiğneme zorluğu, beslenme bozukluğu ve çirkin bir görüntüye sebep olur. Bunların yanı sıra tedavi edilmediği zaman daimi dişlenmede çarpışıklık, çene ve eklem problemleri, genel sağlık problemlerine sebep olabilir. Bu yüzden süt dişleri mutlaka erken dönemde tedavi edilmelidir.

Okumalısınız: Bebeklerin dişleri nasıl temizlenmeli?

Çocuklarda ilk diş muayenesi ne zaman yapılır?

Çocuklarda dişlenme 6-8 aylıkken başlar. İlk süt dişi çıktıktan sonra 1 yaş civarında ilk diş hekimi ziyaretini gerçekleştirmenizi tavsiye ederim. İlk muayenede hekim, aile bireylerine yapması gerekenleri, bakım önerilerini, normal sürecin nasıl ilerlemesi gerektiğini anlatır. Daha sonra hekim kontrollerinin ne sıklıkla olması gerektiği planlanır. Düzenli kontroller ve takip sonucunda çocuğa travma yaşatmadan sorunların çözümlenmesi önemlidir. Erken ilk muayenelerde ebeveynler bebeğin beslenmesi, diş bakımı, emme alışkanlıkları sonucunda ortaya çıkacak problemler hakkında bilgi edinir. Özellikle biberon çürüğü olarak adlandırılan erken çocukluk çürüklerinin önüne geçilir.

Aileler çocuklarının diş bakımı ile ilgili neler yapabilirler?
Aileler çocuklarının diş bakımı ile ilgili neler yapabilirler?

Okumalısınız: Çocuklarda diş sağlığını ihmal etmeyin!

Çocuklarda ağız ve diş sağlığını korumak için ebeveynler neler yapmalılar?

İlk olarak ilk dört ay bebeğin anne sütüyle beslenmesi ağız çevresindeki yumuşak doku ve kasların gelişmesini sağlayacaktır. Anne sütü yetersiz olduğu noktada uygun biberon seçimiyle bu emme hareketinin devamı sağlanmalıdır. Biberonla beslenme 2 yaşına kadar devam edebilir. Bu yaş civarından sonra parmak emme ve biberon hareketine son verilmelidir. Aksi takdirde solunum problemleri, çene gelişiminde bozukluklar meydana gelebilir.

Okumalısınız: Bebeğiniz diş mi çıkarıyor? İşte belirtileri…

Bebekler 6-8 aylıkken ilk dişleri çıkmaya başlar. Dişler ağızda çıkmaya başladığı anda fırçalanmaya başlanılması gerekir. Kahvaltıdan sonra ve yatmadan önce nemli bir bezle ebeveyn tarafından temizlenmelidir. Sadece çiğneme yüzeyleri temizlense bile başlangıçta yeterli olacaktır. Çocuğun arka dişleri de çıktıktan sonra fırça kullanımına geçilebilir. El ve kol koordinasyonu geliştikçe çocuğun kendi fırçalamasına izin verilebilir ancak 7-8 yaşına kadar ebeveyn kontrolünde uygulanmalıdır. Diş macunu kullanımına 3 yaşından sonra başlanmalıdır. Mercimek büyüklüğü başlangıçta yeterli olacaktır. Macun seçiminde de çocuğun tadını sevecek şekilde ve florlü olması önemlidir.

6 ayda bir diş hekimi kontrolüyle çocuğun çürük insidansına göre koruyucu yöntemler hekim tarafından ebeveynlere anlatılacaktır. Bunlar arasında flor uygulaması, fissür örtüsü gibi tedaviler yer alır. Diş hekiminin gerekli durumlarda uygulamasına izin verilmelidir.

Çocuklar ebeveynlerinin hareketlerini taklit ederler. Bu yüzden ilk olarak diş hekiminden korkulmaması gerektiği çocuklara anlatılmalıdır. Çocuk anne-babasının dişlerini fırçaladığını gördükçe o da heveslenecektir.

Okumalısınız: Çocuklarda diş çürükleri nasıl önlenebilir?

Bebeklik ve çocukluk döneminde diş muayenesi ve diş takibi ile ilgili merak edilenler nelerdir? Dilerseniz forum sayfamızda tecrübeli annelerimizden destek alabilirsiniz! Siz de aklınıza takılanları, merak ettiklerinizi veya öğrenmek istediklerinizi bize Forum Anne Bebek Kulübü üzerinden yazabilirsiniz. Kadınlar olarak birlikte güçlüyüz!

Bir Cevap Yazın