Çocuklarda göğüs ağrısı neden olur?

0
650
Çocuklarda göğüs ağrısı nedenleri nelerdir?
Çocuklarda göğüs ağrısı nedenleri nelerdir?

Çocuklar gelişim çağında pek çok fiziksel ağrı ile karşılaşabilir. Bunlardan biri de yaygın olarak görülen çocuklardaki göğüs ağrısıdır. Çocuklarda göğüs ağrısı neden olur? Nasıl teşhis konulur ve dikkat edilmeleri gerekenler nelerdir? Ailelerin öncelikle dikkat etmesi gerekenler uzmanların sorabileceği sorular öncesinde doğru yanıtları vermesidir. Ebeveynlerin yanıtlaması gereken soruları Çocuk Kardiyolojisi Uzmanı Doç. Dr. Fatih Köksal Binnetoğlu Anne Bebek Kulubü için yazdı.

Çocuklarda göğüs ağrısı acil ve normal polikliniklerde en sık karşılaşılan başvuru nedenlerinden biridir. Çocuklardaki göğüs ağrısı sıklıkla kalp ile ilgili olmamakla birlikte koroner kalp hastalıklarına bağlı kalp krizinin sık görüldüğü toplumlarda  hem çocuk için hem aile için oldukça korkutucu olmaktadır. Bu şikayete sahip çocukların çocuk kardiyoloğuna sevk edilmeleri ailelerin kaygısını daha da artırabilmektedir.

Çocuklarda göğüs ağrısı nedenleri, sıklığı ve ayrıcı tanı nasıl konulur? 

En sık neden göğüs duvarına ait  kas ve kıkırdak yapılarına ait nedenlerdir. (Kostokondrit, travma ve kas ağrısı vb.) Kostokondrit göğüs duvarının kıkırdak ve kas birleşim yerinin iltihabı olup öncesinde bir üst solunumu yolu enfeksiyonu hikayesi ve göğüs kaslarını zorlayan bir egzersiz hikayesi vardır.

Ağrı solunumla artabilir ve aylarca sürebilir. Kaburgaların kıkırdak kas birleşim yerine dokunulduğunda hassasiyet vardır.

Kaza, kavga veya spor nedeniyle göğse alınan darbeler de ağrı yapabilir.

Diğer bir neden ise sık öksürükle birlikte olan solunum yolu hastalıklarıdır. (Akciğer hastalıkları, bronşit, zatürre, astım vb.)

Gastroözafagiyal reflü hastalığı da sık bir göğüs ağrısı nedeni olabilmektedir. Yatar pozisyona geçince artan göğüs ortasında yanma tarzında ağrı reflüyü düşündürür.

Özellikle 12 yaş civarında kız çocuklarında psikojenik nedenli göğüs ağrısı sık görülmektedir.

Göğüs ağrılarının %12-85’inde hiçbir neden bulunmaz.

Kalp kaynaklı göğüs ağrısı nedenleri %0-4 arasındadır. Yani kalp kökenli göğüs ağrıları nadirdir.

Göğüs ağrısı olan bir çocukta üstünde durulması gereken önemli nokta ağrının ağır bir fiziksel aktivite sırasında veya sonrasında mı, dinlenme sırasında mı veya sınıfta otururken mi geliştiğinin öğrenilmesidir.

Kalp nedenli ciddi göğüs ağrıları daha çok efor sonrasında olur. Keskin kısa süreli değildir ve göğüste basınç ve sıkışma hissi yapar.

Çocuklarda göğüs ağrısı varsa yapılması gerekenler nelerdir?
Çocuklarda göğüs ağrısı varsa yapılması gerekenler nelerdir?

Okumalısınız: Çocuk Kardiyolojisi nedir? Çocuk Kardiyoloji hangi hastalıklara bakar?

Çocuklarda göğüs ağrısını araştırırken sorulması gerekenler nelerdir?

  • Ağrı egzersizle mi geliyor, yemek yemekle mi geliyor veya stresle mi tetikleniyor? Egzersiz sırasında veya sonrasında sonrası geliyorsa kalp ile ilgili olabilir.
  • Ağrıya çarpıntı ve bayılma eşlik ediyor mu? Ediyorsa ağrı kalp ile ilgili olabilir.
  • Ağrı nasıl? Bıçak saplanır tarzda kısa süreli nefesini kesiyorsa, nefes almakla artıyorsa ve ağrıyan yer parmakla gösteriliyorsa kaburga, göğüs kası ve akciğer ile ilgili olabilir.

Kalp ile ilgili olanlar geniş bir göğüs bölgesine yayılır, şiddetli basınç, sıkışma hissi yapar, daha uzun sürer, sırta boyuna yayılır, baş dönmesi, göz kararması, soğuk terleme yapar.

  • Oyun oynarken bir yere göğsünü çarptı mı? Arkadaşları ile çarpıştı mı veya fitness salonunda aşırı göğüs germe hareketleri yaptı mı? Bu soruların cevabı evet ise ağrı daha çok kas kaynaklıdır.
  • Ateş, öksürük, hırıltı eşlik ediyor mu? Evet ise bronşit, zatürre, kostokondrit olabilir.
  • Eğer ağrıya çarpıntı, göz karaması ve bayılma eşlik ediyorsa altta yatan neden kalp ritim problemi olabilir.
  • Yasaklı madde kullanım şüphesi var mı? (Kokain ve bonzai kullanımı şiddetli göğüs ağrısı yapabilir.
  • Ailede genç yaşta ani ölüm olan, spor yaparken ölen, kalp krizi geçiren veya ritim hastalığı olması kalp kökenli nedenleri düşündürür.

Eğer şikayetler ve bulgular ağrının kalp ile ilgili olabileceği yönünde ise bir çocuk kardiyoloğu mutlaka çocuğu değerlendirmelidir. Akciğer grafisi EKG, ekokardiyografi, gerekirse efor testi ve ritim holter gibi tetkikler ile ağrının nedeni ortaya konmalıdır.

Okumalısınız: Çocuğunuzun kalp sağlığı için bu belirtilere dikkat!

Çocuklarda göğüs ağrısı nedenleri ve belirtileri nelerdir? Dilerseniz forum sayfamızda tecrübeli annelerimizden destek alabilirsiniz! Siz de aklınıza takılanları, merak ettiklerinizi veya öğrenmek istediklerinizi bize Forum Anne Bebek Kulübü üzerinden yazabilirsiniz. Kadınlar olarak birlikte güçlüyüz!

Önceki İçerikÇocuklarda ilk diş muayenesi ne zaman yapılır?
Sonraki İçerikRahim duvarı kalınlaşması nedir?
Doç. Dr. Fatih Köksal BİNNETOĞLU
1974 Kars doğumluyum. İlk-orta ve lise eğitimimi okul birincisi olarak Kars’ta tamamladım. 1998 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nden mezun oldum. 1998 Eylül Tıpta Uzmanlık Sınavında derece yaparak İstanbul Tıp Fakültesi (Çapa) Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı'nı kazandım. 2002 yılında İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi (Çapa) Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı’nda uzmanlık eğitimimi tamamladım. 2002-2008 yılları arasında İstanbul’da farklı özel hastanelerde pediatri uzmanı ve yenidoğan yoğun bakım sorumlu doktoru olarak çalıştım. 2009-2012 yılları arasında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Kardiyolojisi Bilim Dalı’nda yan dal eğitimi aldım. Kasım 2010- Nisan 2011 tarihleri arasında Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi İstanbul Hastanesinde Girişimsel Kardiyoloji ve Pediatrik Kardiyovasküler Yoğun Bakım alanında eğitim aldım. 2012-2017 yılları arasında Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı Hastalıkları Anabilim Dalı’nda öğretim üyesi olarak çalıştım. Anabilim Dalı Başkanlığı ve Çocuk Kardiyolojisi Bilim Dalı Başkanlığı görevlerini yürüttüm. Eylül 2014’de Doçent oldum. Mayıs 2016'da Boston Children's Hospital, Harvard Medical School Advanced Fetal Care Center (AFCC)'da fetal ekokardiyografi alanında gözlemci olarak çalıştım. Uluslararası ve ulusal dergilerde çok sayıda makalem bulunmaktadır. Evli ve 2 çocuk babasıyım. İngilizce bilmekteyim.

Bir Cevap Yazın