Balık yağı ne işe yarar? Balık yağının faydaları nelerdir?

0
663
Balık yağının faydaları nelerdir?
Balık yağının faydaları nelerdir?

Balık yağı ne işe yarar? Balık yağının faydaları nelerdir? Çocuklarda balık yağı kullanımı nasıl olmalı? Çocuklarda balık yağının faydaları nelerdir? Çocuklar için en iyi balık yağı hangisi? Balık yağı kullanırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Diyetisyen Meltem Yavaş, balık yağının faydalarını yazdı!..

Balık yağı doğumdan ölüme kadar her bireyin düzenli olarak tüketmesi gereken bir besin  maddesidir. Yapılan çalışmalar hamilelik döneminde balık yağı takviyesi alan annelerin  çocuklarının takviye almayan annelerin çocuklarına göre işitsel ve görsel zekalarının,  odaklanma becerilerinin daha iyi geliştiğini , omega-3 yağ asitleri seviyesi düşük olan  çocukların bu becerilerde zorlandıklarını göstermektedir. 

Çocuklarda balık yağının faydaları nelerdir? 

  • Çocuklarda hiperaktivite, dikkat eksikliği gibi sorunların gelişmesini önlüyor
  • Göz sağlığı üzerine koruyucu etkiler gösteriyor. 
  • Çocukların matematiksel zekalarının gelişimine olumlu katkı sağlıyor .
  • Kemik gelişimine yardımcı oluyor. 
  • Kalp rahatsızlığı riskini düşürüyor. 

Balık yağı kullanılırken dikkat edilmesi gerekenler 

  • Balık yağı kullanımında kalp-damar sağlığı üzerine olumlu etkiler amaçlanıyorsa  EPA; beyin sağlığı, konsantrasyon üzerine olumlu etkiler amaçlanıyorsa DHA oranı yüksek  takviyeler tercih edilmelidir. 
  • Çocuklarda daha çok beyin gelişimi üzerine etkiler beklendiği için 250 mg DHA içeren  takviyeler yeterli olacaktır. 

Balık yağı alerji yapar mı? 

  • Kişinin balığa veya kapsülün içindeki vitaminlere alerjisi varsa balık yağı tüketmek de  alerjik reaksiyonlara neden olabilir. 
  • Fakat böyle bir durum söz konusu değilse aksine omega-3 tüketimi alerjik hastalıkların  gelişme riskini düşürüyor.

Balık yağı bağışıklığı güçlendirmede etkili mi ? 

Evet, balık yağı içeriğindeki omega-3 yağ asitleri aracılığıyla bağışıklığı güçlendirir. 

Balık yağının içinde hangi vitaminler bulunur? 

Balık Yağının yaklaşık olarak %30’u omega-3’lerden %70’i ise diğer yağlardan oluşur.A ve  D vitamini ve bozulmayı(oksidasyonu) engellemek için E vitaminiyle zenginleştirilmiş halde  bulunurlar. 

Balık yağı boyu uzatır mı? 

İçeriğindeki D vitamini sebebiyle kemik mineral yoğunluğunu korumaya ve yeterli  beslenmeye katkıda bulunması nedeniyle boy uzamasına yardımcı olabilmektedir. 

Balık yağı kilo aldırır mı? 

Hayır, balık yağı kilo aldırmaz, tam tersine vücutta yağ depolanmasına karşıt etkiler  gösterir. 

İyi bir balık yağında olması gereken özellikler 

  • Bir kapsülde veya birim ölçekte ne kadar Epa+Dha içerdiği kontrol edilmelidir. Yüksek  miktarda içermesi bizim için önemli. 
  • Balık yağının üst düzey kalite standartlarına göre sertifikalandırılmış olmasına dikkat  edilmeli. 
  • Takviyenin fosfolipit veya trigliserit formda olmasına dikkat edilmelidir; etil ester  formunun emilimi düşüktür. 
  • Takviyelerin opak bir şişede olması ve kapsüllerin omega-3 yağ asitlerinin hasara  uğramaması amacıyla hava sızdırmaz özellikte olması gerekmektedir.

Balık yağı nasıl Kullanılır, nasıl saklanır ?

  • Balık yağı takviyeleri yaş aralıklarına göre hekim önerisi doğrultusunda sıvı veya kapsül formunda kullanılabilir. 
  • Omega-3 yağ asitlerinin hasara uğramaması için takviyeler ısı ve güneş ışığına maruz  bırakılmamalıdır ,koku açısından çocukları rahatsız etmemesi için buzdolabında  bekletilebilir.
Önceki İçerikHamilelikte sağlıklı beslenme ve kilo kontrolü
Sonraki İçerikTiroid hastaları nasıl beslenmeli?
Diyetisyen Meltem Yavaş
1997 yılında Bursa-Osmangazi’de doğdu. 2015 yılında Bursa Milli Piyango Anadolu Lisesi'ni bitirdi. Lisans eğitimini 2015-2019 yılları arasında Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü'nden şeref öğrencisi ünvanı ile mezun oldu ve diyetisyen ünvanını aldı. 2018-2019 arasında Hacettepe Üniversitesi Erişkin Hastanesi ve Çocuk Hastanelerinde erişkin ve çocuk beslenmesi stajlarını yaptı.2020 Şubat ayında Aktif Hayat Tıp Merkezi’nde göreve başladı. Eğitim hayatı boyunca ve sonrasında sporcu beslenmesi, diyabet, obezite ,mikrobiyota-beslenme ilişkisi gibi konularda seminer ve sempozyumlara katıldı. Diyabette Beslenme, Gebelik Ve Emziklik Döneminde Beslenme ,Sporcu Beslenmesi, Kalp Damar Hastalıklarında Ve Hipertansiyonda Beslenme, Onkoloji Beslenmesi, Böbrek Hastalıklarında Beslenme, Gut Hastalığında Beslenme,Karaciğer Hastalıklarında Beslenme Nörolojik Hastalıklarda Beslenme, Ketojenik Beslenme, Anoreksia Nevroza,Menopozda Beslenme

Bir Cevap Yazın