Tiroid hastaları nasıl beslenmeli?

0
1601
Tiroid hastaları nasıl beslenmeli?
Tiroid hastaları nasıl beslenmeli?

Tiroid hastaları nasıl beslenmeli? Hipotiroidinin beslenme tedavisi nasıl yapılır?  Diyetisyen Betül Ova, tiroid ve beslenme ilişkisini yazdı!…

Tiroid ve beslenme ilişkisi 

Tiroid hormonları büyüme, gelişme, bazal metabolizma ve birçok fizyolojik aktivitenin düzenlenmesinde rol alır. Tiroid fonksiyonundaki bozukluklar enerji dengesini ve vücut kompozisyonunu etkilemektedir. Hormon sentezi için iyoda gereksinim duyan tek endokrin bez tiroittir. En sık görülen tiroid fonksiyon bozukluğu hipotiroiddir.

Hipotiroid  vücutta tiroid hormonlarının  yeterince üretilememesi sonucu metabolizma yavaşlaması ile karakterize kronik bir durumdur. 

Hipertiroid, tiroid bezinin aşırı çalışmasıdır. İyot içeren besinlerden, iyotlu tuzlardan ve deniz ürünlerinden uzak durulmalıdır. Deniz tuzu kullanılmamalı, deiyodinize tuz kullanılmalıdır. 

Hipotiroidinin beslenme tedavisi

Yeterli ve dengeli bir beslenme planı ile selenyum, çinko, demir, iyot gibi minerallerin ve A,C ve D vitaminlerinin diyete eklenmesi önerilir.

Protein 

İyot kaynaklarının protein ile beraber alınması biyoyaralılığı arttırmaktadır. Bu nedenle  tiroid hastalarının yeterli ve kaliteli protein almaları önemlidir.

İyot

İyot, tiroid hormonlarının üretimi için gereklidir, normal tiroid fonksiyonları için gerekli en önemli besin öğesidir.  İyot yetersizliği dünya çapında hipotiroidizmin başlıca nedenidir. İyot yetersizliğini önlemek için iyotlu tuz kullanılmalı ve günlük beslenmeye süt ve süt ürünleri, yumurta, deniz balıkları eklenmelidir. İyot yetersizliği sıklıkla demir eksikliği ile beraber görülmektedir. Diyete demirden zengin besinler eklenmelidir. 

Guatrojen besinlere dikkat!

Guatrojenik besinler iyodun biyoyararlılığını azaltır. Bu yüzden hipotiroidizmi olan hastalar guatrojen açısından zengin besinlerden uzak durmalı veya sınırlandırmalıdır. Kara lahana, beyaz lahana, Brüksel lahanası, brokoli, turp, karnabahar, yer fıstığı, mısır, tatlı patates gibi guatrojen içeriği yüksek besinler az miktarlarda ve pişirerek dikkatli bir şekilde kullanılabilir.

Selenyum

 Selenyumden zengin bir beslenme tiroid hastalıklarına karşı koruyucudur. Selenyum içeriği yüksek besinler; mantar, ayçiçeği çekirdeği, ton balığı, somon, beyaz ve kırmızı et, tam buğday ekmeği, kuruyemişler, yağlı tohumlardır.

Çinko

Tiroid bozukluklarında çinko eksikliği de görülebilmektedir. Bu nedenle günlük beslenmede et, tavuk, yumurta, süt ve süt ürünleri, badem, kurubaklagiller gibi besinler bulunmalıdır.

Su

Sağlıklı yaşam için gerekli olan su alımı hipotiroidi hastalarında genellikle ödem görüldüğünden dolayı daha da önem kazanır. Günde en az 2,5 litre su tüketilmesi önerilir.

 

Önceki İçerikBalık yağı ne işe yarar? Balık yağının faydaları nelerdir?
Sonraki İçerikDuygusal açlıkla nasıl başa çıkılır?
Diyetisyen Betül Ova
Bursa doğumluyum. Marmara Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nden mezun olarak Diyetisyen ünvanını aldım. Marmara Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde, Dr. Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde, Yakacık Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi’nde Özel Maltepe Bölge Hastanesi’nde stajyer Diyetisyen olarak görevlerde bulundum. Lisans bitirme tezimi sporcu beslenmesi üzerine yaptım. Ocak 2018-Ekim 2020 tarihleri arasında Sofra Yemek ve Üretim Hizmetleri A.Ş. şirketi bünyesinde Medicana Hastanesi projesinde bulunarak yatan hastaların diyetlerine uygun menü planlamalarını yaptım, bölgedeki birçok projeye sağlıklı beslenme eğitimleri ile ilgili destekte bulundum. Şu an Prof. Dr. Sedat Demir Kliniği’nde danışan kabul etmekteyim. Burada bir iç hastalıkları uzmanı, bir psikolog ve bir diyetisyen olarak ekip halinde çalışmaktayız. Danışanlarıma sağlıklı beslenmeyi veya hastalıklarda tıbbi beslenme tedavisini yaşamlarına adapte edebilecekleri şekilde; kişinin yaşam tarzını göz önünde bulundurarak, danışan ile beraber karar vererek uyguluyorum.

Bir Cevap Yazın