Sezaryen doğum hakkında bilmeniz gerekenler

0
3177
Sezaryen doğum ne kadar sürer?
Sezaryen doğum ne kadar sürer?

Sezaryen doğum nedir? Sezaryen ameliyatı nasıl yapılır? Sezaryen hangi durumlarda yapılır? Sezaryen sonrası iyileşme süresi nasıldır? Sezaryen dikişlerinin çabuk iyileşmesi için ne yapmak gerekir?  Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı-Perinatolog Prof. Dr. Sevtap Hamdemir Kılıç, sezaryen doğum hakkında bilmeniz gerekenleri yazdı…

Sezaryen doğum hakkında bilinmesi gerekenler 

Hastanın takipli olduğu hekimi ile miyadı dolduğunda doğum kararı verildiğinde iki farklı seçenek karşımıza çıkmaktadır. Birinci seçenek normal doğum normal doğumun bir alt seçeneği ise epidural ile normal doğum yani prenses doğum olarak da adlandırılmaktadır. Bir diğer seçenek ise sezaryendir. Genel anestezi veya epidural anestezi altında önce karnına ardından rahme yapılan cerrahi kesiler sonrasında bebeğin dış dünyaya merhaba deme şekli sezaryen doğum olarak adlandırılabilir. Hastanın doğum şeklini belirlerken elbette farklı muayene ve kontroller sonrasında karar vermek gerekir. Hastanın hekimini dinlemesi ve hekimini dikkate alması buradaki en önemli maddelerden birisidir. Endikasyonlar, komplikasyonlar her yönüyle değerlendirilerek doğum şekline karar verilmektedir. Normal yani vajinal yolla gerçekleşemeyecek tüm doğumlar sezaryen ile gerçekleştirilir. Buradaki önemli olan nokta hem annenin hem de bebeğin sağlığıdır. Bu nedenle her zaman annelerimize tek sözümüz: “Siz ne isterseniz biz sizin arkanızdayız. Ancak önceliğimiz sağlık, sizin ve bebeğin sağlığıdır.’’ Hem annenin hem de bebeğimizin sağlığını riske atacak herhangi bir girişimde bulunmamak birinci hedefimiz olmaktadır.

Bazen çevresel faktörler sezaryene iterken, bazen de çevresel faktörler normal doğum yönünde anne için ısrarcı bir metod olarak görülebilir. Bunların tümünü hasta doktoruna danışmalı ve doktorunun yönlendirmesini dikkate alarak karar vermelidir Normal doğum da tarif edilen ağrı için artık bir çözüm olduğunu epidural anestezi hakkında yeterli bilgi sahibi olmalıdır. Ayrıca bunun yanı sıra da sezaryenin de cerrahi bir operasyon olduğu konusunda tekrar hatırlatma yapılmalıdır.

Sezaryen esnasında ameliyathanede kimler olur? 

Sezaryen, ameliyathane ortamında yapılan bir cerrahi operasyondur. Sezaryen esnasında, ameliyathane odasında kadın doğum doktorunuz, ameliyathane hemşireniz,  anestezi için anestezi doktorumuz, anestezi teknisyenimiz, sağlık personelimiz, yenidoğan doktorumuz ve yenidoğan hemşiremizin bulunduğu bir cerrahi operasyondur. 

Eğer epidural veya spinal tercih edilmiş ise hekiminizin ve hastanenin koşullarının uygunluğuna göre eşiniz de doğum esnasında yanınızda olabilmektedir.

Öncelikle hastaneye yatışınız yapılır, yatan hasta servisine alınarak damar yolunuz açılır. Aynı zaman da anemnez bilginiz de kat hemşiresi tarafından alınarak alışık olduğumuz bir cihaz ile yani NST ile bebeğinizin kalp atışları dinlenir. Belki duyarsınız heyecanlı heyecanlı geliyorum anne diye atar sanki kalbi..

Açılan damar yolunuzdan ameliyat öncesi ve ameliyat sonrası belli bir süre daha ağızdan herhangi bir şey alamayacağınız için vücudunuzun sıvı ihtiyacı damar yolunuz ile karşılanacaktır. Aynı zaman da devamında yapılacak ilaçlarınız içinde gereklidir. Sezaryen saatiniz geldiğinde ameliyathaneye önce sizin alınması sağlanarak anestezi uzmanımız tarafından epidural kataterinizin takılması gerçekleştirili. Blok oturması olana kadar beklenir. Daha sonrasında bir süre ayağa kalkmayacak ve mobilize olamayacağınız için ise sonda takılarak idrar çıkışınızın devamlılığı ameliyattan sonra da sağlanacaktır. Antiseptik solüsyonlar ile karnınızdan göğsünüze ve karnınızdan diz kapağınıza kadar ameliyat sahası dediğimiz alan temizlenir. Silinir. Ameliyat esnasında herhangi bir şey hissetmeyecek ağrı ve acı duymayacaksınız. 

Ameliyata başladıktan dakikalar sonra bebek çıkar ve hemen yanda bulunan yenidoğan doktoruna teslim edilir. Yenidoğan doktoru tarafından bebeğin ilk muayenesi yapılarak ilk aşıları tamamlanır. Kıyafetleri giydirilir. Bu işlemler esnasında sizin operasyonunuz devam eder iken bebek ile aynı ortamda olacağınız için bebeğinizi görebileceksiniz. Bebek giydirildikten sonra yenidoğan doktoru onayı dahilinde bebek baba ile birilikte odanıza alınırken sizinde işlemlerinizin bitmesinin arkasından odanıza iniş sağlanarak 24 saatlik takip süreci devam eder. Ekstra bir durum ise, yenidoğan doktorunun gördüğü  bir sorunu takiben yenidoğan doktoru tarafından anne yanına verilmesi uygun görülmeyerek yenidoğan bakım ünitesinde bebek bir süre misafir edilir. Yenidoğan doktorunun onayı dahilinde ise daha sonra bebek anne yanına verilebilir. 

Neden sezaryen yapılır? Ne zaman gerekli olur? 

Gebelik takibi esnasında rastlanan bir problem karşısında veya normal doğum takibinde sezaryen kararı hekim tarafından verilebilir. 

Sezaryen nedenleri nelerdir?

Bebeğin sıkıntıda olduğu durumlar yani bebekte solunum sıkıntısı olduğu zamanlarda, bebeğin baş uyumsuzluklarında makat ayak ya da kol önde gelir ise, bebeğin iri bebek olması genellikle 4000 gr dan fazla bebeklerde sezaryen yapılması gerekebilir. Bebeğin eşinin rahim ağzını kapatmasında, bebeğin eşinin zamanından önce ayrılması durumunda yani plasenta dekolman durumlarında da sezaryen zorunluluğu gerekebilir.  Bunların dışında rahim ameliyatları sonrasında hekimin uygun görmediği durumlarda, pelvis darlığında, genital bölgede aktif siğil, uçuk gibi durumlarda, anneye ait sistemik rahatsızlıklarda da sezaryen gerekli görülebilirken aynı zaman da anne adayı normal doğum takibi için de hastaneye yatışı yapıldıktan sonra sezaryen riski taşımaktadır. Doğum süresinin uzaması ancak doğum gerçekleşmemesi, doğum takibi sırasında bebekte NST ‘ de izlenen fetal distres durumlarında da sezaryen gerekebilmektedir.

Doğum sonrası oluşan deformasyonlar nelerdir? Okumak için burayı tıklayın!

Sezaryen sonrası nelere dikkat etmelisiniz?

Sezaryen sonrasında oturup kalkarken veya annenin hareketlerinde birkaç gün kadar sürecek olan kısıtlama meydana gelebilir. Ağrı ve acı duyabilir. Ağrı kesici ihtiyacı olabilir. Anne ayakta duş alabilir ancak hekiminin önerilerini dikkate almalıdır. Özel bir bakım gerektirmez ancak titizlik gerektirebilir. Yaklaşık bir hafta sonrasında ise tamamen günlük hayatına dönebilir hale gelebilir. 

Sezaryen sonrası yara izi tedavisi nasıl yapılır? Okumak için buraya tıklayın! 

 

Önceki İçerikEvde kahkül ve perçem nasıl kesilir? Yüz şeklinize uygun saç kesimi nasıl olmalı?
Sonraki İçerikSezaryen doğum yapanlar nelere dikkat etmeli?
Prof. Dr. Sevtap Hamdemir Kılıç
1970 kayseri doğumluyum.İlk,orta ve lise eğitimimi Ankara’da tamamladım. 1986-1992 Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinde tıp eğitimi tamamladım.Hemen ardından 1997 yılında Dr.Zekai Tahir Burak Kadın Hastalıkları ve Doğum hastanesinde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanlık Eğitimimi tamamlayarak, uzman hekim olarak göreve başladım. 2004 yılında Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Histoloji Embriyoloji Anabilim Dalında Embriyoloji alanında doktora eğitimimi tamamladım.Bu yolla tüp bebek uygulamaları ve gelişimi konusunda binlerce hastaya faydalı olabilme şansım oldu.Sağlık Bakanlığı Yardımcı Üreme Teknikleri Sertikasyon Programlarını hem kadın hastalıkları ve doğum hemde tüp bebek laboratuvar (Embriyoloji -Androloji) uygulamalarında her iki eğitim programını da tamamladım ve bu nedenle ZTB tüp bebek laboratuvarı eğitim sorumluluğu görevinde bulundum. Ardından Zekai Tahir Burak Kadın Hastalıkları ve Doğum Hastanesinde infertilite-tüp bebek kliniklerinde çeşitli görevlerde çalıştım. 2010 yılında Kadın Hastalıkları ve Doğum alanında Doçent ünvanını kazandım.2011 yılında Perinatoloji alanında yapmış olduğum çalışmalar nedeniyle Yüksek Riskli Gebelikler Uzmanı olarak atandım. 2015 yılında Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalında Profesör olarak akademik kadroya katıldım. Çalıştığım her kurumda sayısız hastaya tüp bebek uygulamaları ve riskli gebelikler alanında fayda sağlamaya çalıştım. Meslek hayatım boyunca sayısız gebe takibi,binlerce tüp bebek uygulaması,aşılama,amniosentez , jinekolojik ameliyatlar yaptım. Günümüzde teknolojik imkanlardaki artışlar nedeniyle robotik ve laporoskopik cerrahi teknkleri hastalarımla buluşturdum. İnfertilite ve perinatoloji alanında yurt içi ve yurtdışı yüzlerce bildiri ve sözlü sunumlarda bulundum beraberinde pek çok toplantıda görev aldım . Çeşitli yurtdışı dergilerde yayınlanmış ve kabul görmüş 100 den fazla uluslararası makalem mevcuttur. Ayrıca şu anda Atılım Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyeliği yapmakta olup, Medicana International Ankara Hastanesi’nde ise Tüp Bebek Ünite Sorumlu Hekimi olarak görev yapmaktayım.

Bir Cevap Yazın