Sağlık – Anne Bebek Kulübü https://annebebekkulubu.com/blog Anne ve Bebek Hakkında Aradığınız Her şey Fri, 19 Apr 2024 02:06:24 +0000 tr hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.5.2 https://i0.wp.com/annebebekkulubu.com/blog/wp-content/uploads/2018/02/cropped-favicon-1-1.png?fit=32%2C32&ssl=1 Sağlık – Anne Bebek Kulübü https://annebebekkulubu.com/blog 32 32 215513268 Çocuklar için güneş kremi alırken nelere dikkat edilmeli https://annebebekkulubu.com/blog/cocuklar-icin-gunes-kremi-alirken-nelere-dikkat-edilmeli/ https://annebebekkulubu.com/blog/cocuklar-icin-gunes-kremi-alirken-nelere-dikkat-edilmeli/#respond Fri, 19 Apr 2024 02:06:24 +0000 https://annebebekkulubu.com/blog/?p=14165 çocuklara güneş kremi seçerken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Güneş kremi içeriğinde olmaması gerekenler nelerdir? ne zaman güneş kremi kullanmalıyım? bebekler ne zaman güneş krem kullanır?

The post Çocuklar için güneş kremi alırken nelere dikkat edilmeli first appeared on Anne Bebek Kulübü.

]]>
Çocuklar için güneş alırken nelere dikkat edilmeli sorusu yaz yaklaşırken akıllara gelmektedir. Bebekler için ne zaman güneş kremi kullanılmalıdır? Güneş kremi içeriği, ne zaman ve nasıl kullanılması gerektiği hakkında merak edilenleri Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Gizem Gencan, Anne Bebek Kulübü okuyucuları için yazdı.

Güneş kremi ne zaman kullanılmalıdır?

Havaların ısınmasıyla birlikte güneş koruyucu ürünlerin kullanılmaya başlanacağı bir döneme giriyoruz.

Güneş ışınları her ne kadar D vitamini sentezi için gerekli olsa da içeriğindeki UVA-UVB radyasyon ışınları cilde zarar verebilmektedir. Bu nedenle güneş koruyucu ürünlerin özellikle yaz aylarında kullanılmasını önermekteyiz.

Öncelikle şunu belirtmeliyim ki 6 ayın altındaki bebeklere güneş koruyucu kremler önerilmemektedir. Bu bebekler olabildiğince güneşin dik geldiği saatlerde güneş ışığından korunmalıdır.

6 ayın üzerindeki bebekler için ise eğer güneşe çıkarılacaksa mutlaka güneş koruyucu ürünler kullanılmalıdır.

Güneş alerjisi olan bebekler için ise olabildiğince güneşten koruyucu geniş şapkalar, UV korumalı giysiler ile cilde güneşin teması önlenmelidir.

Okumalısınız: Çocukla tatile çıkarken dikkat edilmesi gerekenler

Güneş koruyucu ne zaman kullanılır?
Güneş koruyucu ne zaman kullanılır?

Güneş koruyucu ürünler tercih ederken nelere dikkat etmeliyiz?

Kimyasal filtreli güneş koruyucu ürünler yerine, mineral filtreli güneş koruyucu ürünler tercih edilmelidir. Mineral filtreli güneş koruyucuların içerikleri kan dolaşımına daha az geçer ve bebeğinizin cildini daha az tahriş eder. Kimyasal filtreli güneş koruyucuların ise içeriği kan dolaşımına daha fazla geçer ve bebeğin endokrin sistemi, üreme sistemi gibi birçok sistemi üzerinde istenmeyen yan etkilere neden olabilir.

Güneş koruyucuların içerikleri olabildiğince organik içerikli olmalı, cilde dost olduğu kadar doğaya da dost olmalıdır.

Non nano parçacıklı ürünler tercih edilmelidir.

Ürünler dermatolojik olarak test edilmiş onaylanmış ve hipoalerjenik olmalıdır.

Sprey form ürünler uygulama kolaylığı nedeniyle sevilse de, solunum yoluyla akciğerlere gidebilme ihtimali ve uygulama miktar yetersizliği nedeniyle losyon formlardaki güneş koruyucular tercih edilmelidir.

SPF 50 altı olan ürünler tercih edilmelidir. SPF (güneş koruma faktörü), UVB ışınlarından korunma oranını gösterir. SPF değeri arttıkça UVA ışınlarından korunma oranı düşer! Ayrıca SPF değeri yüksek olan kremlerin kimyasal içeriği daha yüksek olmaktadır.

Okumalısınız: Bebekle tatil yapacaklar için öneriler

Güneş koruyucuların içeriğinde bulunmamasına gerekenler nelerdir?
Güneş koruyucuların içeriğinde bulunmamasına gerekenler nelerdir?

Güneş koruyucuların içeriğinde bulunmamasına gerekenler nelerdir?

  • Alüminyum hidroksit
  • BHT(butylated hidroksitoulen)
  • Etoksile içerikler (polisorbat, peg, ..eth)
  • Homosalate
  • İodoproprinil butilkarbamat
  • Metilizotiazolinon
  • Fenoksietanol
  • Fitalat
  • Retinil palmitat
  • Oktinoksat
  • Oktisalat
  • Oktikrilen
  • Oksibenzon
  • Parfüm

Okumalısınız: En iyi 10 güneş kremi markası nedir?

Güneş koruyucu nasıl kullanılmalıdır?

  1. Güneş koruyucu ürünleri güneşe çıkmadan 20 dakika önce sürülmelidir.
  2. Özellikle çocukların yüz, alın, burun, kulak gibi güneşe en çok maruz kalacak bölgelerine uygulamalıdır.
  3. 2 saatte bir tekrarlanmalıdır.

Okumalısını: Çocuklardaki güneş yanığına ilk yardım nasıl yapılır?

Çocuklarda güneş kremleri ve dikkat edilmesi gerekenlerle ilgili dilerseniz forum sayfamızda tecrübeli annelerimizden destek alabilirsiniz! Siz de aklınıza takılanları, merak ettiklerinizi veya öğrenmek istediklerinizi bize Forum Anne Bebek Kulübü üzerinden yazabilirsiniz. Kadınlar olarak birlikte güçlüyüz!

The post Çocuklar için güneş kremi alırken nelere dikkat edilmeli first appeared on Anne Bebek Kulübü.

]]>
https://annebebekkulubu.com/blog/cocuklar-icin-gunes-kremi-alirken-nelere-dikkat-edilmeli/feed/ 0 14165
Tiroid hastalarında beslenmenin önemi https://annebebekkulubu.com/blog/tiroid-hastalarinda-beslenmenin-onemi/ https://annebebekkulubu.com/blog/tiroid-hastalarinda-beslenmenin-onemi/#respond Tue, 16 Apr 2024 11:27:49 +0000 https://annebebekkulubu.com/blog/?p=14158 tiroid hastalarinda beslenme nasıl olmalıdır? hipotiroid hastalarında beslenme nasıl olmalıdır?

The post Tiroid hastalarında beslenmenin önemi first appeared on Anne Bebek Kulübü.

]]>
Sağlığımız için tiroid hormonunun önemini yapılan kan testleri sonucunda öğreniyoruz. Gebelik öncesi-sonrası da takip edilen tiroid hormonu bu kadar önemliyken beslenmeleri nasıl olmalıdır? Tiroid hastalarında beslenme nasıl olmalıdır? Hipotiroid hastaları nasıl beslenmelidir? Uzman Diyetisyen, Fonksiyonel Tıp Diyetisyeni Ve Fitoterapi Uzmanı Deniz Zünbülcan Adıtatar, Anne Bebek Kulubü okuyucuları için yazdı.

Tiroid hastalıklarında beslenme nasıl olmalıdır?

Tiroid bezi, tiroid hormonlarının üretilmesinde, depolanmasında ve gerektiği zaman kullanılmasında etkili olan salgı bezidir. Soluk borusunun her iki yanında ve önünde yer alır. Salgıladığı tiroid hormonları ile metabolizma hızının ayarlanmasında ve yaşamsal fonksiyonların gerçekleşmesinde görevlidir. Tiroid hormonlarının düzensiz salgılanması ciddi rahatsızlıklara yol açmaktadır.

Kişinin kan bulgularındaki T3, T4 ve TSH hormonlarının ölçülmesi hastalığın durumu hakkında bilgi vermektedir. Hipotiroid ve hipertroid daha yaygın olarak görülür.

Tiroid hormonunun normal değerlerden daha fazla salgılanması ve metabolizmanın normalden fazla hızlanması hipertiroidi hastalığının nedenidir. Eğer daha az salgılanırsa metabolizma hızı normale göre yavaşlar, kabızlık, deri döküntüleri, kilo artışı, sinirlilik hali görülür. Bu ise hipotiroidi hastalığı olarak tanımlanır. Tiroid hastalarına doktor kontrolünde ilaç tedavisi uygulanır. Ancak ilaç tedavisi kadar beslenmede hormon seviyelerine etki etmektedir.

Okumalısınız: İyot takviyesi faydaları ve zararları

Tiroid hastalarında beslenme nasıl olmalıdır?
Tiroid hastalarında beslenme nasıl olmalıdır?

Hipotiroid hastaları nasıl beslenmelidir?

Guatrojen besinler vücudun iyot emilimini engelleyebilir. Ve tiroid hormonunun etkisini baskılayabilir. Brokoli, brüksel lahanası, lahana, karnabahar, turp, şalgam, soya ürünleri, ıspanak, hardal, yer fıstığı, darı, şeftali, çilek ve armut guatrojen besinlerdir. Bu nedenle bu besinlerin olabildiğince az tüketilmesi özellikle ilacın alındığı saatlerde tüketilmemesi gerekmektedir.

Hipotiorid de görülen en önemli bağırsak problemi kabızlıktır. Sindirim sisteminin düzenli çalışabilmesi için probiyotik besinlerden veya takviyelerden faydalanabilirsiniz.

Okumalısınız:

En sık gözlenen sorunlardan bir tanesi de ödemdir. Bu nedenle su tüketiminizi ihmal etmeden yeterli miktarda su içmeye çalışın.

Günde ortalama 2,5 litre su içilmelidir.

T4 hormonunun T3 hormonuna dönüşümünde selenyum minerali etkilidir. Selenyumun eksikliği hipotiroid nedenidir. Bu nedenle selenyum değeriniz düşükse selenyumdan zengin besinleri tüketmeye özen gösterin. Selenyumdan zengin besinler: Karides, karaciğer, somon, ton balığı, sarımsak, yumurta, hindi, ceviz, mantar, susam, mercimek, ay çekirdeğidir.

Hipotiroid hastalığının en önemli etkilerinden biri de metabolizma hızının yavaşlaması bununla beraber kilo artışının görülmesidir. Bu noktada metabolizma hızının nasıl arttırılacağının bilinmesi önemlidir. Gün içerisinde antioksidan seviyesi yüksek yeşil çay ve/veya beyaz çay tüketilebilir. Antioksidan seviyesi yüksek bu çaylar metabolizmanın hızlanmasını sağlar.

Okumalısınız: Hamilelik döneminde vitamin ve mineral kullanımı

Tiroid hastalarında beslenme nasıl olmalıdır?
Tiroid hastalarında beslenme nasıl olmalıdır?

Özellikle B12 vitamini ve omega-3 yağ asitlerinin tiroid hormonlarının üretimin de etkili olduğu bilinmektedir. Yeterli alınıp alınmadıklarından emin olunmalıdır. B12 vitamininin yeterli alınabilmesi için karaciğer, böbrek, et, tavuk, hindi, balık, kabuklu deniz ürünleri, yoğurt, yumurta sarısı olmak üzere hayvansal kaynaklı besinlerin yeterli miktarda tüketilmesi gerekir. Omega-3 yağ asidinin yeterli miktarda alınabilmesi için haftada en az 2 porsiyon balık tüketilmelidir. Diğer omega-3 kaynakları ceviz, semizotu, keten tohumudur.

Tiroid hastalığı otoimmün bir hastalıktır bu nedenle genel beslenme önerileri dışında bağışıklık sistemini desteklemek ve bağırsak sağlığını korumak veya tedavi etmek esastır. Bu noktada fonksiyonel tıp diyetisyeninden destek almak ve ona göre tedavi uygulamak oldukça etkili olacaktır.

Okumalısınız: Doğum kiloları nasıl verilir?

Doğum sonrası sağlıklı kilo vermek isteyen anneler, dilerseniz forum sayfamızda tecrübeli annelerimizden destek alabilirsiniz! Siz de aklınıza takılanları, merak ettiklerinizi veya öğrenmek istediklerinizi bize Forum Anne Bebek Kulübü üzerinden yazabilirsiniz. Kadınlar olarak birlikte güçlüyüz!

 

The post Tiroid hastalarında beslenmenin önemi first appeared on Anne Bebek Kulübü.

]]>
https://annebebekkulubu.com/blog/tiroid-hastalarinda-beslenmenin-onemi/feed/ 0 14158
Çocuklarda alerji belirtileri nelerdir? https://annebebekkulubu.com/blog/cocuklarda-alerji-belirtileri-nelerdir/ https://annebebekkulubu.com/blog/cocuklarda-alerji-belirtileri-nelerdir/#respond Mon, 15 Apr 2024 07:40:36 +0000 https://annebebekkulubu.com/blog/?p=14150 Çocuklarda alerji nasıl anlaşılır? Çocuklarda alerji testleri nasıl yapılır? Çocuklarda alerji belirtileri nelerdir?

The post Çocuklarda alerji belirtileri nelerdir? first appeared on Anne Bebek Kulübü.

]]>
Çocuklarda alerji belirtileri en sık mevsim geçişleri, okul dönemi ve avm gibi kapalı ortamlarda daha fazla belirginleşir hale geldiğinden hastalıklar sık tekrarlar hale geldi. Çocuklarda alerji belirtileri ile ilgili bilinmesi gerekenleri Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Kerem Yıldız, Anne Bebek Kulübü anneleri için yazdı.

Alerji durumunda kişinin vücudu herhangi bir maddeye karşı anormal duyarlılık gösterir. Alerjinin genetik yollarla aktarıldığı ve çevresel faktörlerle tetiklendiği bilinmektedir.

Çocuklarda Alerji Belirtileri Nelerdir?

Alerjik hastalıklar vücutta her sisteme ait belirtiler gösterebilir. Deride kaşıntılı kabarık döküntüler, egzama tarzı yaralar en sık görülen belirtilerdir. Burun akıntısı, burun kaşıntısı, burun tıkanıklığı, hapşırma, nefes darlığı, öksürük, göğüs ağrısı, çabuk yorulma şeklinde belirtiler görülebilir. Kusma, ishal, kanlı veya mukuslu kaka, yemek yerken yutma zorluğu, takılma hissi, gıda reddi gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Birden çok sistemin katılımıyla hayatı tehdit eden anafilaksi tablosu da alerji sonucu ortaya çıkabilir.

Çocuklarda Alerji Nasıl Anlaşılır?

Çocuklarda belirtilerin alerjenle tetikleniyor olması, bu belirtilere neden olabilecek diğer hastalıkların muayene ve test bulgularının olmaması durumunda alerjik hastalıklardan şüphe edilir. Bu durumda deriye uygulanan alerji testlerinden, kandan bakılan alerji testlerinden, solunum fonksiyon testlerinden yardım alınır. Bazı durumlarda alerjinin gösterilmesi için alerji yapan maddenin düşük dozda ve reaksiyona müdahale edilebilir koşulda çocuğa verilerek izlenmesi şeklinde provokasyon testi de uygulanabilir.

Okumalısınız: Çocuklarda besin alerjileri nelerdir?

Çocuklarda alerji testleri nasıl yapılır?
Çocuklarda alerji testleri nasıl yapılır?

Çocuklarda Alerji Açısından Hangi Testler Yapılır?

Ciltten alerji testleri, kandan alerji testleri, moleküler alerji testleri olmak üzere üç farklı alerji testi yöntemi vardır. Bu yöntemler her yaşta yapılabilir. Besin alerjisi için ciltten veya kandan testler genellikle 1 aylıktan sonra yapılmaktadır. Astım, alerjik nezle için genellikle 2-3 yaşından sonra alerji testlerinin yapılması daha doğru olur. Moleküler alerji testlerinin genellikle ciltten yapılan alerji testinde çok sayıda alerjisi çıkan, alerji aşısı başlanacak olan veya nedeni bulunamayan alerjisi olan kişilere yapılması daha doğru olur. Alerji belirtileri, muayene bulguları ve alerji testleri bütünüyle değerlendirilip alerjinin olup olmadığı anlaşılmaktadır. Tek başına alerji testi ile alerji teşhisinin konulması doğru değildir.

Okumalısınız: Çocuklarda alerji (Deri Prick Testi) nasıl yapılır?

Çocuklarda alerji belirtileri nelerdir?
Çocuklarda alerji belirtileri nelerdir?

Çocuklarda Sık Görülen Alerjik Hastalıklar Nelerdir?

Astım, alerjik nezle, alerjik egzama, kurdeşen, besin alerjisi, ilaç alerjisi, anafilaksi gözlenebilmektedir. Çocukluğun ilk 3 yılında en çok gıda alerjileri görülür. Bunlar arasında inek sütüne ve yumurtaya karşı oluşan alerjiler ilk sırada gelmektedir. Ancak ilk 3 yıldan sonra çocuklarda genellikle solunum yolu ile ilgili alerjiler daha sık görülmeye başlanır. Hava yoluyla alınıp alerjiye neden olan maddeler genellikle ev tozu akarları, küf, evcil hayvan tüyleri, yabani otlar, çimen ve polenlerdir.

Okumalısınız: Bebek ve çocuklarda besin alerjisi nasıl anlaşılır? 

Çocuklarda Alerji Nasıl Tedavi Edilir?

Çocuklarda alerjik hastalıkların tedavisi daha çok alerjiye neden olan maddelerden kaçınma, belirtilerin ortaya çıkmasını azaltmaya yönelik önlemler alınması, koruyucu ilaçlar kullanılması ve belirtiler ortaya çıktığında hastanın ilaçlarla tedavi edilmesi şeklindedir. Bu hastalıkların bir kısmı çocuk büyüdükçe kendiliğinden tamamen geçer. Burada önemli nokta hastalık devam etse bile alerjik hastalıkları olan çocukların tedavilerini düzenli kullanmaları ve gereken önlemlere dikkat etmeleri durumunda sağlıklı ve aktif bir hayat geçirebilmeleridir. Alerjik hastalıklar iyi takip ve tedavi edildiğinde çocuklar mutlu ve sağlıklı bir hayat sürdürebilirler.

Anneler burada buluşuyor! Siz de aklınıza takılanları, merak ettiklerinizi veya öğrenmek istediklerinizi bize Forum Anne Bebek Kulübü üzerinden yazabilirsiniz. Kadınlar olarak birlikte güçlüyüz!

The post Çocuklarda alerji belirtileri nelerdir? first appeared on Anne Bebek Kulübü.

]]>
https://annebebekkulubu.com/blog/cocuklarda-alerji-belirtileri-nelerdir/feed/ 0 14150
Kronik Öksürük Nedir? https://annebebekkulubu.com/blog/kronik-oksuruk/ https://annebebekkulubu.com/blog/kronik-oksuruk/#respond Tue, 02 Apr 2024 12:12:19 +0000 https://annebebekkulubu.com/blog/?p=14139 Kronik öksürük nedir? sigara dumanına maruz kalan çocuk öksürür mü? öksürük sebepleri nelerdir? ne zaman kronik öksürük olduğu anlaşılır?

The post Kronik Öksürük Nedir? first appeared on Anne Bebek Kulübü.

]]>
Okulöncesi ve sonrası dönemde çocuklarda sık görülen öksürük aileler için en önemli sağlık sorunları arasında yer alıyor. Geçmeyen veya tekrarlayan öksürük süresi neden önemlidir? Kronik Öksürük nasıl anlaşılır? Çevresel faktörlerin öksürük üzerindeki etkisi nelerdir? Öksürüğe sebep olan şikayeteler nelerdir? Çocuklarda geniz akıntısı öksürüğe sebep olur mu? Kronik öksürük ile ilgili merak edilenleri Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı, Çocuk Hematoloji Uzmanı Prf. Dr. İdil Yenicesu, Anne Bebek Kulübü okuyucuları için yazdı.

Kronik öksürük nedir?

3-4 haftadan uzun süren öksürük kronik öksürük olarak adlandırılır. Çocukluk çağında en sık görülen şikayetlerden biridir ve gerek çocuk gerekse de ailesi açısından sıkıntı vericidir.

Bazen öksürük tedavisinde zorluklar ile karşılaşabiliriz. Ortalama 10 yaşındaki sağlıklı çocukların, çoğu gündüz vakti olmak üzere, 24 saatte ortalama 10 öksürük atağı yaşadığı bilinmektedir. Bu sayı, solunum yolu enfeksiyonlarında artar.

Sağlıklı çocuklar yılda ortalama 5-8 kez, 7-9 gün süren solunum yolu enfeksiyonu geçirirler.

Öyleyse ortalama 50 gün öksüren bir çocuk ile karşı karşıyayız.

Küçük çocukların daha fazla enfeksiyona yakalanması ve dolayısıyla daha fazla süreyle öksürmesi olasıdır. Yapılan anketler okul öncesi ve erken okul çağındaki çocukların %10 kadarının bir dönem hırıltısız kronik öksürük sorunu yaşadığını göstermektedir.

Öksürük ne kadar sürer?
Öksürük ne kadar sürer?

Okumalısınız: Sigara içen bir anne emzirmeli mi?

Çevresel faktörlerin öksürük üzerindeki etkisi nelerdir?

Çevresel faktörlerden özellikle ebeveynlerin sigara içmesi önemli bir etkendir.

11 yaşından küçük ve kronik öksürüğü olan çocukların %50’sinde ebeveynlerin her ikisinin de sigara içtiği gösterilmiştir. Altta yatan başka bir hastalığı olmayan ya da bir diğer deyişle öksürük dışında yakınması olmayan çocuklarda en sık kronik öksürük sebepleri aşağıdaki şekilde sıralanabilir.

Okumalısınız: Gebelikte sigara içmenin anne ve bebeğe zararları nelerdir?

Öksürüğe sebep olan şikayetler nelerdir?

  • Basit tekrarlayan viral bronşit
  • Enfeksiyon sonrası öksürük
  • Boğmaca benzeri hastalık
  • Öksürük varyantı astım
  • Postnazal akıntı
  • Psikojenik öksürük
  • Alışkanlık (“tik” benzeri)
  • Gastro-özofageal reflü

Okumalısınız: Bebeklerde burun akıntısı nasıl temizlenir?

Basit tekrarlayan viral bronşit çok yaygındır ve klasik olarak viral üst solunum yolu enfeksiyonlarıyla birlikte ortaya çıkan bronşite bağlı öksürük nöbetleri ile kendini gösterir. Bu solunum yolu viral enfeksiyonları kışın daha sık görülme eğilimindedir.

Enfeksiyonlar “arka arkaya” meydana gelebilir ve kronik inatçı öksürük izlenimi verebilir. Ancak bu çocuklar enfeksiyonlar arasında şikayetlerinde kısa süreli kesintiler yaşarlar. Bu durum, çocukların çevresel tütün dumanına maruz kaldığı kalabalık evlerde daha sık izlenir.

Ortam havalandırması kalabalık olsun veya olmasın çocuklu evlerde oldukça önemlidir.  hem viral enfeksiyonların yayılımını önler hem de rahat nefes almaya etkendir.

Öksürük nedenleri nelerdir?
Öksürük nedenleri nelerdir?

Okumalısınız: Grip (İnfluenza) nedir? Belirtileri nelerdir? Nasıl geçer?

Bazı viral enfeksiyonlar uzun süreli sürekli öksürüğe neden olur (‘’enfeksiyon sonrası” veya “viral sonrası” öksürük). Ve bazı viral enfeksiyonlar veya atipik bakteriler “boğmaca benzeri” öksürük sendromuna neden olabilir. “Boğmaca benzeri” hastalıklarda öksürük genellikle spazmodik ve boğulur tarzdadır. Kusmayla sonuçlanabilir. Astım, her yaşta ortaya çıkabilen kronik öksürüğün diğer bir yaygın nedenidir. Astım klasik olarak hışıltı ile ilişkilendirilse de bir semptom olarak öksürmek neredeyse hışıltı kadar sık görülür.

Bazen öksürük görünen tek semptomdur ve hastaya öksürük varyantı astım tanısı konur. Bununla birlikte, astımın diğer bileşenleri de genellikle mevcuttur ve bronkodilatörlere veya kortikosteroidlere yanıt, kronik öksürüğün bu nedeninin kolaylıkla ayırt edilebilmesini sağlar.

Çocuklarda geniz akıntısı, aşırı miktarda mukus boğazın arkasından aşağı aktığında meydana gelir. Burun içindeki bezler virüsleri ve bakterileri yakalayıp vücudu korumak için mukus üretir. Bu mukus tipik olarak burundan veya boğazın arkasından aşağı doğru akar ve çoğu zaman fark edilmeden gider. Büyük miktarlarda aşırı mukus boğazın arkasından aşağı doğru aktığında buna geniz akıntısı adı verilir.

Çocuklarda postnazal akıntının en yaygın nedenleri şunlardır:

  • Alerjiler
  • Sinüs enfeksiyonu (sinüzit)
  • Soğuk algınlığı veya grip
  • Yabancı cisim tıkanıklığı

Okumalısınız: Çocuklarda alerji (Deri Prick Testi) nasıl yapılır?

Anneler burada buluşuyor! Siz de aklınıza takılanları, merak ettiklerinizi veya öğrenmek istediklerinizi bize Forum Anne Bebek Kulübü üzerinden yazabilirsiniz. Kadınlar olarak birlikte güçlüyüz!

The post Kronik Öksürük Nedir? first appeared on Anne Bebek Kulübü.

]]>
https://annebebekkulubu.com/blog/kronik-oksuruk/feed/ 0 14139
Çocuklarda alerji (Deri Prick Testi) nasıl yapılır? https://annebebekkulubu.com/blog/cocuklarda-alerji-deri-prick-testi-nasil-yapilir/ https://annebebekkulubu.com/blog/cocuklarda-alerji-deri-prick-testi-nasil-yapilir/#respond Sat, 13 Jan 2024 21:27:44 +0000 https://annebebekkulubu.com/blog/?p=14052 Alerji, modern yaşamın sık karşılaşılan sağlık sorunlarından biridir ve doğru tanı ile etkili bir yönetim sağlanabilir. Alerji deri prik testleri, alerjenlere karşı vücut reaksiyonlarını değerlendiren önemli bir tanı yöntemidir. Ancak, bu testin nasıl yapıldığı, ne zaman yapılabileceği ve hangi durumlarda tercih edilmediği konularında toplumun doğru bilgilendirilmesi kritik öneme sahiptir. Peki çocuklarda alerji testi nasıl yapılır?  […]

The post Çocuklarda alerji (Deri Prick Testi) nasıl yapılır? first appeared on Anne Bebek Kulübü.

]]>
Alerji, modern yaşamın sık karşılaşılan sağlık sorunlarından biridir ve doğru tanı ile etkili bir yönetim sağlanabilir. Alerji deri prik testleri, alerjenlere karşı vücut reaksiyonlarını değerlendiren önemli bir tanı yöntemidir. Ancak, bu testin nasıl yapıldığı, ne zaman yapılabileceği ve hangi durumlarda tercih edilmediği konularında toplumun doğru bilgilendirilmesi kritik öneme sahiptir. Peki çocuklarda alerji testi nasıl yapılır?  Çocuk Alerjisi ve İmmünolojisi Uzmanı Doç.Dr. Mehtap Kılıç, çocuklarda alerji (deri prick testi) hakkında merak edilenleri yazdı!..

Çocuk Alerjisi ve İmmünolojisi Uzmanı Doç.Dr. Mehtap Kılıç
Çocuk Alerjisi ve İmmünolojisi Uzmanı Doç.Dr. Mehtap Kılıç

Çocuklarda alerji deri prick testi nasıl yapılır?

Alerji deri prik testleri, alerjiden sorumlu olabilecek besin ya da solunum yolu alerjeninin deri altına temas ettirilmesi esasına dayanarak yapılır. Kanamalı ve çizmeli bir işlem değildir. Küçük çocuklarda, kol alanı dar olduğundan ve hareketli olduklarından sırta uygulamak tercih edilirken büyük çocuklarda kolun iç yüzeyi daha çok kullanılır.

Alerji deri prick testi ne kadar sürer?

İşlemden yaklaşık 15-20 dakika sonra sonuçlanır ve hekim tarafından değerlendirilir.

Alerji deri prick testleri yüzde yüz güvenilir sonuç verir mi?

Alerji testleri mutlaka yorum gerektiren sonuçlardır. Yani tek başına kağıda yazılan rakamların değil, bu sonucun klinikle beraber değerlendirilmesi önemlidir. Test ve kliniğin uyumu hem korunmanın hem de tedavinin şekillenmesinde belirleyici rol oynar ve güvenilirliği oldukça yüksektir. Burada unutulmaması gereken bir nokta da her alerjik hastalığın IgE aracılı oluşmadığıdır. Başka yollarla (non-IgE) oluşan alerjilerde deri testi tedaviyi yönlendirmez çünkü deri testleri sadece IgE aracılı alerjiler için bilgi verebilir. O yüzden hekim önerisi ile yapılması uygundur.

Çocuklarda alerji (Deri Prick Testi) nasıl yapılır?

Çocuklarda alerji (Deri Prick Testi) nasıl yapılır?

Alerji deri prick testi her yaşa yapılabilir mi?

Besin alerjileri için yapılan deri testleri yenidoğan döneminden itibaren yapılabilir. Bir yaş ya da iki yaşı beklemek maalesef tanı ve tedavilerin gecikmesine, yanlış ve/veya gereksiz diyetlerin yapılabilmesine neden olabilmektedir. Özellikle besin alerjisi sıklığının ilk iki yılda çok daha fazla olması nedeni ile bu bilgi çok kıymetlidir. Solunum yolu alerjilerini değerlendirmek için yapılan deri testleri ise sıklıkla iki yaşından sonra önerilir.

Okuma önerisi: Çocuklarda besin alerjileri nelerdir?

Alerji deri prick testi ile hangi besinlere bakılabilir?

Deri prik testlerinde ticari olarak hazırlanmış hazır damlalar kullanarak pek çok besin değerlendirilebilir. Süt, yumurta, kuruyemiş çeşitleri, kırmızı ve beyaz et türleri, buğday, susam, mercimek, pirinç, çavdar, yulaf, kakao, domates ve patates gibi sebze çeşitleri bunlara örnek verilebilir. Besinin kendisi kullanılarak da hemen her besin için deri prik testi (prik to prik) yapılabilir. Bu özellikle balık çeşitlerinde kıymetlidir. Her balık alerjisi türe özgü olduğundan ailenin en sık tükettiği balık çeşitleri ile ayrı ayrı deri testi hazırlanıp değerlendirme yapılabilir.

Solunum yolu alerjilerinde hangi alerjenler deri testi İle değerlendirilebilir?

Ev tozu akarları (mite), kedi, köpek, kuş, at tüyü gibi hayvan alerjenleri, küf mantarı çeşitleri, ağaç, ot ve yabani ot polenleri ve hamam böceği gibi pek çok solunum alerjeni deri testi ile değerlendirilebilir.

Alerji testi yapılmadan alerjik hastalıklar tedavi edilebilir mi?

Çok sık yapılan hatalardan biri de uzun süredir olan öksürüklerde ilaç kesemiyoruz, test yapılamayacak diye alerji hekim ziyaretinin geciktirilmesidir. Alerjik hastalığın tedavi edilmesinde en kıymetli bilgilere her zaman sizin anlattığınız hastalık seyri (öykü) ve muayene ile ulaşılır. Ve test o gün için uygun olmasa da tedavi planı gecikmeden yapılır, test için randevu oluşturulur. Kesinlikle test yapılamadığı için tedavi geciktirilmez. Bu hem besin hem de solunum yolu alerjileri için geçerlidir.

Alerji deri testi öncesi neler dikkate alınmalıdır?

Alerji testinin değerlendirilmesini engelleyecek ilaç kullanımlarından belirli sürede uzak durmak gerekir. Özellikle alerji yanıtını baskılayan antihistaminik içerikli ilaçlar belirli bir süre öncesinden kullanılmıyor olmalıdır. Kullandığınız ilaçları hekiminize bilgi vererek, onun önerdiği ilaçları ve önerdiği süre kadar kullanmamış olmak testin güvenilirliği açısından önemlidir.

Alerji deri prick testi neden önemlidir?

IgE aracılı besin alerjilerinde doğru diyet planı yapmakta ve iyileşmeyi izlem sürecinde, diyetin ne zaman açılması gerektiğine karar vermekte, deri prik testi çok kıymetlidir. Solunum yolu alerjilerinde uygun çevresel önlemlerin alınmasında ve gerekli hastalarda aşı tedavisi (immünoterapi) için neye karşı aşı planı yapacağımızı belirlemede önemlidir.

Alerji deri prick testinin riski var mıdır?

Nadir de olsa vücuda temas ettirilen madde bir alerjen olduğu için deri testi alerjik reaksiyonlara neden olabilir. O yüzden mutlaka hekim denetiminde yapılmalıdır.

Alerji deri prick testinin kimlere yapılması tercih edilmez?

Antihistaminik tedavisi kesilemeyen hastalarda test sonucu güvenli olmayacağı için bu hastalarda kandan bakılan alerji testi tercih edilir. Test yapılacak deri alanında yoğun egzama tarzı döküntüler varsa teknik olarak deri testinin yapılması uygun olmayacaktır. Bazı kronik hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçlar test yanıtını bozabileceğinden deri testi tercih edilmeyebilir. Ciddi anafilaksi riski olan hastalarda alerjiden uzak durmak adına deri testi yerine kandan alerji testi hekimin öngörüsüne göre tercih edilebilir.

Okuma önerisi: Bebek ve çocuklarda besin alerjisi nasıl anlaşılır?

The post Çocuklarda alerji (Deri Prick Testi) nasıl yapılır? first appeared on Anne Bebek Kulübü.

]]>
https://annebebekkulubu.com/blog/cocuklarda-alerji-deri-prick-testi-nasil-yapilir/feed/ 0 14052
Dışarıda tuvalete giderken dikkat! https://annebebekkulubu.com/blog/disarida-tuvalete-giderken-dikkat/ https://annebebekkulubu.com/blog/disarida-tuvalete-giderken-dikkat/#respond Wed, 10 Jan 2024 10:56:55 +0000 https://annebebekkulubu.com/blog/?p=14027 Günümüzde, insanların çoğu günlük yaşamlarında genel tuvaletleri kullanmaktadır. Ancak, salgın hastalıkların artması ile birlikte pek çok kişi tuvalet anksiyetesi yaşıyor ve dışarıda tuvalete gidemiyor.   Peki tuvaletlerdeki gerçek tehlike nedir ve nasıl korunabiliriz? Dışarıda tuvalete giderken nelere dikkat etmeliyiz? Deri ve Zührevi Hastalıklar Uzmanı Prof.  Dr. Fatma Pelin Özgen‘den tuvaletlerde bulaşan hastalıklar ve tuvalet hijyeni hakkında […]

The post Dışarıda tuvalete giderken dikkat! first appeared on Anne Bebek Kulübü.

]]>
Günümüzde, insanların çoğu günlük yaşamlarında genel tuvaletleri kullanmaktadır. Ancak, salgın hastalıkların artması ile birlikte pek çok kişi tuvalet anksiyetesi yaşıyor ve dışarıda tuvalete gidemiyor.   Peki tuvaletlerdeki gerçek tehlike nedir ve nasıl korunabiliriz? Dışarıda tuvalete giderken nelere dikkat etmeliyiz? Deri ve Zührevi Hastalıklar Uzmanı Prof.  Dr. Fatma Pelin Özgen‘den tuvaletlerde bulaşan hastalıklar ve tuvalet hijyeni hakkında önemli bilgiler aldık!…

Sık tuvalete gitmek
Sık tuvalete gitmek

Genel tuvalet kullanımından bulaşıcı hastalık kapılabilir mi?

Prof. Dr. Fatma Pelin Özgen
Prof. Dr. Fatma Pelin Özgen

Günlük hayatta, dışarda genel tuvaletleri hepimiz kullanıyoruz. Bu tuvalet kullanımından viral, bakteriyel ve paraziter hastalıkların bulaşabileceğiyle ilgili şüpheler her zaman bulunmakta, özellikle cinsel yolla bulaşan hastalıklarla ilgili endişeler daha fazla, ama bununla ilgili çalışmalara ve Amerika CDC (Center of Disease) verilerina baktığımızda içimiz biraz daha rahatlıyor.

Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar bakteriyel veya viral olabilir. Her iki durumda da enfeksiyon bir ortamda veya insan olmayan bir konakçıda çok uzun süre dayanamaz. Bu nedenle, bir cinsel yolla bulaşan hastalık kaynağı mikrop, klozet kapağına bulaşsa bile, bir sonraki kişi tuvaleti kullanana kadar enfeksiyonun hayatta kalması pek olası değildir. Ek olarak, enfeksiyon klozet oturağında kalırsa, kişinin belirli bir pozisyonda oturması veya enfeksiyonun kapılması için koltuğun yüzeyiyle doğrudan temas eden açık cilt yaralarına sahip olması gerekir.

Bakteriyel cinsel yolla bulaşan hastalıklar (Gonore, klamidya, sfiliz) bunlar mukozalarda yaşar, cansız yüzeylerde yaşamaz.

Viral cinsel yolla bulaşan hastalıklar (Hepatit B, Herpes, HPV, HIV) müköz membranlarda ve diğer deri hücrelerinde yaşar, cansız yüzeylerde bazen bulunabilse de bunun enfeksiyon yapmak için yeterli olmadığı düşünülmektedir.

İnsan papilloma virüsü (HPV)

CYBE’ye neden olabilecek 40 farklı HPV genotipi vardır. Bu HPV türleri tipik olarak oral, anal ve vajinal seks gibi ciltten cilde temas yoluyla bulaşır. Cinsiyet içermeyen genital temas yoluyla da bulaşabilirler. HPV bir süre sert yüzeylerde yaşayabildiğinden teorik olarak klozet kapağından da bulaşabilir. Ancak bu pek olası değildir. Aslında Amerikan Kanser Derneği, HPV’yi tuvalet oturaklarından kapamayacağınızı özellikle belirtmiştir.

Herpes simpleks virüsü (HSV)

İki tür HSV vardır:

HSV-1 öncelikle öpüşme ve oral-genital temas yoluyla bulaşır.
HSV-2 öncelikle vajinal veya anal seks yoluyla bulaşır.
Her iki HSV türünü de tuvalet oturağından kapamazsınız.

Trikomonas ve kasık biti

Trikomonas ve kasık biti gibi parazitler sert yüzeylerde yaşayabilir. Bu parazitler, çarşaf, havlu gibi cansız yüzeylerde de bulunabilir. Enfeksiyon cansız yüzeylerden alınabilir, ancak parazit canlıyken direk genital bölge teması olması gerekmektedir. Bu da daha zor bir ihtimaldir, ancak parazitler bakteri ve virüslere göre daha uzun yaşayabilir cansız ortamlarda.

Temasla bu hastalıkları almak için genital bölgenin direk bu enfeksiyöz ajanlarla temasta olması gerekir.

Norovirüs

Klozet kapaklarında bulunan yaygın mikroplar bakteri, grip, streptokok, E.coli, hepatit, stafilokok, salmonella, shigella ve norovirüstür.

Kusma ve ishale sebep olabilen Norovirüs, feçeste (gayta) bulunabilir, temasla bulaşabilir.
Araştırma, cinsel yolla bulaşmayan bazı virüslerin, özellikle sifon çekme sırasında tuvalet oturağından ziyade fekal-oral bulaşma yoluyla tuvaletin içinden yayılma olasılığının daha yüksek olduğunu öne sürüyor. Tuvaletin sifonunu çekmek parçacıkların havaya yükselmesine neden olur, bu nedenle sifondan sonra umumi bir bölmede vakit geçirmemek gerekir.

Diğer bakteriyel veya viral enfeksiyonlar tuvalette aşağıdaki yollarla yayılabilir:

  • Açık kapaklı tuvalet sifonu.
  • Etkisiz el yıkama veya el kurutma.
  • Standartların altında veya seyrek yüzey temizliği.
  • Tıkanmış kanalizasyonlar.
  • Çöp kutularının açık durması.Koruma ve önleme:

    Halka açık yerlerde bu virüslerden korunmanın en iyi yöntemi şunları içerir:

    Tuvalette bulaşan hastalıklar nelerdir?
    Tuvalette bulaşan hastalıklar nelerdir?

    Umumi tuvaletlerde enfeksiyonlardan korunma önerileri

    Tuvalet gibi halka açık yerlerde olası enfeksiyonların yayılmasını önlemek için kişi şunları uygulayabilir:

    • Ellerini en az 20 saniye boyunca su ve sabunla uygun şekilde yıkamak.
    • Eller tamamen kuruyuncaya kadar kurulamak.
    • Sabun veya akan su eksikliği durumunda mümkün olduğunda el dezenfektanı ve dezenfektan mendil kullanmak.
    • Tek bir ziyarette umumi tuvalette geçirilen sürenin sınırlandırılması, ideal olarak 15 dakikadan az olması.
    • Sifonu çekmeden önce tuvalet kapağını kapatmak.
    • Yıkama düğmesini etkinleştirdikten hemen sonra bölmeyi terk etmek.
    • Diğer kullanıcılarla fiziksel mesafeyi korumak ve kalabalık tuvaletlerden kaçınmak.
    • Ellerini yıkadıktan sonra ve oradan ayrılmadan önce çıkış kapısı koluna veya tuvaletteki diğer yüzeylere dokunmaktan kaçınmak.

      Tuvalette şunlardan kesinlikle kaçınılmalıdır:

      – Yemek yemek.
      – Sigara içmek.
      – İçecek içmek.
      – Cep telefonu kullanmak.

      Umumi tuvaletler genellikle temizlik prosedürlerini uygulamaktadır. Banyodaki birçok yüzey profesyoneller tarafından yeterli düzeyde temizleniyor. Buna aşağıdaki gibi yüksek riskli nesneler dahildir:

        • Tuvalet kolları.
        • Banyo kapısı kolları.
        • Işıklar için olan düğmeler.

      Sonuç olarak, baktığımızda cinsel yolla bulaşan hastalıkların tuvaletlerden bulaşması oldukça zordur, ancak gastrointestinal sistemde etkili olan bakteriler ve virüsler tuvaletlerden kolaylıkla bulaşabilir.

      Dışarıda tuvalete gidemeyenler, dilerseniz forum sayfamızda tecrübeli annelerimizden destek alabilirsiniz! Siz de aklınıza takılanları, merak ettiklerinizi veya öğrenmek istediklerinizi bize Forum Anne Bebek Kulübü üzerinden yazabilirsiniz. Kadınlar olarak birlikte güçlüyüz!

The post Dışarıda tuvalete giderken dikkat! first appeared on Anne Bebek Kulübü.

]]>
https://annebebekkulubu.com/blog/disarida-tuvalete-giderken-dikkat/feed/ 0 14027
Lösemili çocuklar için LÖSEV’den turuncu çağrı! https://annebebekkulubu.com/blog/losemili-cocuklar-icin-losevden-turuncu-cagri/ https://annebebekkulubu.com/blog/losemili-cocuklar-icin-losevden-turuncu-cagri/#respond Mon, 06 Nov 2023 15:45:23 +0000 https://annebebekkulubu.com/blog/?p=13869 Bu yıl Lösemi ile mücadele eden çocuklara destek amacıyla tüm Türkiye Turuncuya boyanacak. LÖSEV’in tüm Lösemili Çocuklara armağan ettiği farkındalık haftası 2-8 Kasım arasında gerçekleştiriliyor. “2-8 Kasım Lösemili Çocuklar Haftası” Ülkemizde her yıl LÖSEV’ in öncülüğünde Kasım Ayının ilk haftası “2-8 Kasım Lösemili Çocuklar Haftası” olarak anılmakta ve Milli Eğitim Bakanlığınca özel haftalar kapsamına alınmaktadır. […]

The post Lösemili çocuklar için LÖSEV’den turuncu çağrı! first appeared on Anne Bebek Kulübü.

]]>
Bu yıl Lösemi ile mücadele eden çocuklara destek amacıyla tüm Türkiye Turuncuya boyanacak. LÖSEV’in tüm Lösemili Çocuklara armağan ettiği farkındalık haftası 2-8 Kasım arasında gerçekleştiriliyor.

“2-8 Kasım Lösemili Çocuklar Haftası”

Ülkemizde her yıl LÖSEV’ in öncülüğünde Kasım Ayının ilk haftası “2-8 Kasım Lösemili Çocuklar Haftası” olarak anılmakta ve Milli Eğitim Bakanlığınca özel haftalar kapsamına alınmaktadır. Bu yıl da 2-8 Kasım Lösemili Çocuklar Haftası’nda kurum ve kuruluşların, okulların, üniversitelerin destekleri ile hayata geçen etkinlikler ile lösemiye dikkat çekilemeye devam edilecek. Ancak bu yıl LÖSEV, löseminin sembol rengi turuncu ile farkındalık yaratmaya hazırlanıyor. Bu farkındalık hareketi ile amaç löseminin tedavi edilebilen ve önlenebilen bir hastalık olduğunu tüm Türkiye’ye duyurmak, lösemili çocukların zorlu mücadelelerine dikkat çekmek.

Lösemi nedir?

Lösemi bir kan hastalığıdır. Damarlarda dolaşan kanın esas yapım yeri olan kemik iliğindeki kök (Ana ) hücrelerde meydana gelen bir bozulma sonucunda blast adını verdiğimiz hatalı, kötü huylu kan hücreleri yapılmaya başlar ve tüm vücudumuza yayılır.

“Lösemi ve kanser anne, baba veya haladan geçmez, kalıtsal değildir”

Hangi yaşlarda görülür, belirtileri nelerdir?

Kansızlık, solukluk, halsizlik, ciltte morarma ve kırmızı noktalar bunun dışında
diş eti kanamaları, dizde, bacaklarda ağrı, nedensiz uzun süren ateş, lenf bezlerinde ve karaciğer dalakta büyüme başlıca belirtileridir.

“Lösemi bulaşıcı bir hastalık değildir. Maske hastalarımızı mikroptan korur”

Lösemi nedenleri ve çeşitleri

Akut Lenfoblastik Lösemi, kronik lösemi olmak üzere çeşitli grupları vardır. Hastalık Kemik iliğinden çıkarak lenf bezleri, karaciğer, dalak, testisler, akciğer ve beyne yayılabilir.

Lösemi tedavi edilebilir mi?  

Çocuklarda löseminin tedavisi vardır. LÖSEV – LÖSANTE Hastanemizde tedavi başarı oranımız %92+2 (%94’tür). Tedavinin çeşitli evreleri vardır ve yaklaşık 2.5 – 3 yıl sürmektedir. Tedavi bittikten sonra da 1 yıl ayaktan sağlık kontrolleri yapılmaktadır.

“Lösemi tedavi edilen bir hastalıktır. Tedavisi yaklaşık 3 sene sürmektedir”

Kemik iliği (Kök hücre) nakli

Kemik iliğinde bulunan kök hücreler kendine benzer hücreler oluşturmak üzere sınırsız sayıda çoğalma yeteneğine sahip ana hücrelerdir. Lösemi – Lenfoma (Lenf kanseri) hastalıkları başta olmak üzere bazı kan ve kanser hastalıklarında sağlıklı kişilerden alınan kök hücreler hastaya nakledilerek iyileşme sağlanır.

Kimler kemik iliği vericisi olabilir?

Önce yanak mukozanızdan örnek alınarak kan grubu gibi doku gruplarınız çalışılır. Doku bilgi bankasında bilgileriniz saklanır ve hastalar için tarama yapılır. Doku grubu hastanınki ile uygun olan kişiler donör kapsamına alınır. Hiçbir sakıncası olmayan bu işlem sonucunda gerektiğinde toplanan ilik ve kök hücreler hastalara damardan verilir.

The post Lösemili çocuklar için LÖSEV’den turuncu çağrı! first appeared on Anne Bebek Kulübü.

]]>
https://annebebekkulubu.com/blog/losemili-cocuklar-icin-losevden-turuncu-cagri/feed/ 0 13869
Deprem bölgesinde görülebilecek çocuk hastalıkları https://annebebekkulubu.com/blog/deprem-bolgesinde-gorulebilecek-cocuk-hastaliklari/ https://annebebekkulubu.com/blog/deprem-bolgesinde-gorulebilecek-cocuk-hastaliklari/#respond Thu, 02 Mar 2023 20:32:41 +0000 https://annebebekkulubu.com/blog/?p=13600 Depremin yıkımı, her birimizi derinden etkiledi. Hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı dilerken, hayatta kalanlar için ise umutlu olmak gerekiyor. Ancak depremin yarattığı tahribat sadece yapılarla sınırlı değil, çocukların sağlığına da olumsuz etkileri oldu. Deprem bölgesinde yaşayan çocuklar, yıkılan evlerin enkazı arasında sıkışıp kaldılar ve sağlıkları tehlikeye girdi. Birçok aile evsiz kaldı ve çadır kentlerde, karavanlarda ya […]

The post Deprem bölgesinde görülebilecek çocuk hastalıkları first appeared on Anne Bebek Kulübü.

]]>
Depremin yıkımı, her birimizi derinden etkiledi. Hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı dilerken, hayatta kalanlar için ise umutlu olmak gerekiyor. Ancak depremin yarattığı tahribat sadece yapılarla sınırlı değil, çocukların sağlığına da olumsuz etkileri oldu. Deprem bölgesinde yaşayan çocuklar, yıkılan evlerin enkazı arasında sıkışıp kaldılar ve sağlıkları tehlikeye girdi. Birçok aile evsiz kaldı ve çadır kentlerde, karavanlarda ya da konteyner kentlerde yaşamaya başladı. Bu tür yaşam koşulları, çocukların fiziksel ve duygusal sağlığını olumsuz etkiliyor. Konu ile ilgili olarak Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Görkem Astarcıoğlu, deprem bölgesinde görülebilecek çocuk hastalıkları konusunda uyarılarda bulundu!..

Deprem ve çocuk hastalıkları
Deprem ve çocuk hastalıkları

Deprem bölgesinde görülebilecek çocuk hastalıkları nelerdir?

Depremde hayatını kaybedenlerin ailelerine öncelikle başsağlığı diliyorum. Deprem bölgesinde yaşayan çocukların sağlığı için elimizden gelen her şeyi yapmamız gerekiyor. Bu zorlu zamanlarda, herkesin birbirine destek olması ve güçlü kalmaya çalışması oldukça önemli. Ancak, çocukların sağlığı için daha da fazlasını yapmamız gerekiyor.

Böyle bir süreçte; çocukların fiziksel ve duygusal sağlığına öncelik verilmesi lazım. Bu, çocukların uygun barınma, beslenme, sağlık hizmetleri, eğitim ve psikolojik destek almaları anlamına geliyor. Çadırlar ve karavanlar, sıcak ve soğuk hava koşullarına karşı korumasızdır. Ayrıca, bu tür yerlerde hijyen koşulları da yetersiz olabilir ve çocukların enfeksiyonlara yakalanma riski daha yüksek olabilir.

Depremin üzerinden geçen zamanla birlikte kriz yönetimi sürmelidir. Felaketin yol açtığı hasar yalnızca depremin olduğu andan ibaret değildir. Bu nedenle hasar tespiti yapmak için henüz erken olduğu gibi özellikle felaketin sağlığa olan negatif etkileriyle mücadele kapsamlı ve multiodaklı olarak sürmelidir. Erken dönemde ezilmeye bağlı Crush sendromu ve uzuv kopması durumu daha uzun dönemde görülmesi muhtemel sorunlara yerini bırakmıştır.

Okuma önerisi: Deprem bölgesinde çocuklar nelere ihtiyaç duyar? 

Deprem, birçok sağlık sorununa neden olabilen doğal afetlerden biridir. Deprem sonrasında, insanların yaşam koşullarının kötüleşmesi, barınma ve temiz su kaynaklarına erişimde zorluklar, yaralanmalar ve hastalıkların yayılmasına neden olabilir. Deprem bölgesinde görülebilecek çocuk hastalıkları arasında şunlar yer almaktadır:

Bebeklerde ishal nedenleri ve tedavisi
Bebeklerde ishal nedenleri ve tedavisi

İshal

Deprem sonrasında temiz su kaynaklarına ve hijyenik gıdaya erişimde zorluklar yaşanabilir ve bu da akut gastroenterit gibi mikroorganizmalara bağlı hastalıkların yayılmasına neden olabilir. Akut gastroenterit, ishal ve kusma gibi belirtilerle karakterize bir enfeksiyondur. Çocuklar, özellikle 5 yaş altındakiler, diğer yaş gruplarına kıyasla ishal nedeniyle daha fazla risk altındadır.

Okuma önerisi: İshal nedir, ishal nasıl tedavi edilir?

Çocuklarda solunum yolu enfeksiyonları
Çocuklarda solunum yolu enfeksiyonları

Solunum yolu enfeksiyonları

Deprem sonrasında insanlar, evsiz kalabilir ve kalabalık barınaklarda bir arada yaşayabilirler. Bu durum, solunum yolu enfeksiyonları gibi bulaşıcı hastalıkların yayılmasına neden olabilir. Solunum yolu enfeksiyonları, öksürük, burun akıntısı, boğaz ağrısı ve diğer semptomlarla kendini gösteren enfeksiyon hastalıklarıdır. Çocuklar, özellikle 2 yaş altındakiler, solunum yolu enfeksiyonlarına daha yatkındır.

Okuma önerisi: Çocuklarda solunum yolu enfeksiyonları

Deprem bölgesinde görülebilecek çocuk hastalıkları
Deprem bölgesinde görülebilecek çocuk hastalıkları

Yaralanmalar

Deprem sonrası, çocuklar yaralanma riski altındadır. Yıkılan binalar, çöken duvarlar, cam kırıkları ve diğer tehlikeler çocuklar için risk oluşturabilir. Yaralanmalar arasında kesikler, çürükler, kırıklar ve yanıklar yer almaktadır.

Okuma önerisi: Çocuklarda düşme ve yaralanma durumunda yapmanız gerekenler

Çocuklarda anksiyete ve stres
Çocuklarda anksiyete ve stres

Anksiyete ve stres

Deprem, çocuklarda anksiyete ve stres gibi psikolojik sorunlara neden olabilir. Deprem sonrası ortamın kaotik olması, çocukların ayrılması, kayıp aile üyeleri ve diğer zorluklar, çocukların stres düzeylerini artırabilir. Bazı derneklerin oluşturduğu oyun çadırlarında vakit geçirmek bu dönemi daha kolay atlatmalarına yardımcı olabilir.

Okuma önerisi: Çocuklarda kaygı bozuklukları

Çocuklarda elektrolit dengesizliği
Çocuklarda elektrolit dengesizliği

Elektrolit dengesizliği

Deprem sonrasında, çocukların sıcaklıkları artabilir ve terleme gibi nedenlerle elektrolit kaybı oluşabilir. Bu durumda, elektrolit dengesizliği gibi sorunlar ortaya çıkabilir.

Çocuklarda tetanoz aşısı
Çocuklarda tetanoz aşısı

Tetanoz

Yıkıntıların arasında yürüyen oyun oynayan çocukların yaralanması halinde aşıların yapılması sağlanmalıdır.

Çocuklarda kuduz aşısı
Çocuklarda kuduz aşısı

Kuduz

Başıboş hayvanların artması ve yeterli yemek bulamamaları halinde saldırganlaşmaları kuduz hastalığının yayılması için risk. Eğer aşılarından emin olmadığınız bir hayvan tarafından ısırılma ya da tırmalanma durumu ile karşılaşırsanız kuduz aşısı olmak için sağlık merkezlerine ulaşmanız gerekir.

Uyuz hastalığı nedir nasıl tedavi edilir?
Uyuz hastalığı nedir nasıl tedavi edilir?

Uyuz

Kalabalık yaşantı koşulları ve yetersiz hijyen ortamı nedeniyle uyuz vakalarının artması söz konusu. Kaşıntılı lezyonları fark edilen kişilerin bir uzmanla görüşerek kükürtlü sabun ve kremlerle uygun tedaviye başlamaları uygun olur.

Okuma önerisi: Kaşıntının nedeni uyuz olabilir!

Çocuklarda beslenme eksikleri
Çocuklarda beslenme eksikleri

Beslenme eksiklikleri

Büyüme ve gelişme döneminde olan çocukların ihtiyaçlarına uygun besinlere ulaşamamaları halinde beslenme eksiklikleri ortaya çıkabilmektedir. Psiko-sosyal etkilenmeyle iştahın azalması da gündeme gelebilmektedir. Anne sütünün azalması ya da anne kaybı nedeniyle kesilmesi bebek beslenmesindeki sorunlardandır.
Kilo kaybı gerçekleşen çocuklarda bağışıklığın da düşmesiyle enfeksiyon sıklığında artış görülebilir. Sıvı kaybı böbrek sorunlarına yol açabilir. Beslenme yetersizliğinin sürmesi uzun vadede boy kısalığına, nörolojik ve psikolojik problemlerin ortaya çıkmasına sebep olabilir.

Okuma önerisi: Çocuklarda beslenme ve yeme bozuklukları

Çocuklarda bağışıklık sisteminin zayıflaması
Çocuklarda bağışıklık sisteminin zayıflaması

Bağışıklık sisteminin zayıflaması

Yetersiz beslenme ile kalori ve vitamin mineral kaybedilmesi, psikososyal stres, yetersiz uyku, bağışıklık destekleyen gıda takviyelerinin alınmasının sekteye uğraması nedeniyle bağışıklık sistemi zayıflayabilmekle beraber daha kalabalık ve hijyen koşullarının yetersiz ortamlarda bulunulması nedeniyle hastalıkların görülme sıklığı artabilmektedir.

Okuma önerisi: Çocuklarda bağışıklık nasıl güçlendirilir?

Allerji nedir? Alerjik Hastalıklar Nelerdir?
Allerji nedir? Alerjik Hastalıklar Nelerdir?

Alerjilerin tetiklenmesi

Besin alerjileri nedeniyle özel beslenme protokollerine bağlı olanların gıdaya erişimin seçme lüksü barındırmaması nedeniyle sağlık durumları etkilenebilir. Mevcut hastalığının kötüleşmemesi için özel bir beslenme ürünü kullananlarda bu ürünlere ulaşmak da sorun teşkil etmektedir.

Bu durumlarda özel beslenme durumlarına uygun besine ulaşımı artırmak amacıyla ilgili derneklere başvurularak kişiye özel besine erişim kolaylaştırılabilir.
Toz alerjisi olan kişiler için de solunum problemleri gündeme gelebileceğinden inhaler tedavilerine erişimin sekteye uğramaması önem arz etmektedir.

Okuma önerisi: Çocuklarda besin alerjileri nelerdir? 

Çocuklarda asbest solunması
Çocuklarda asbest solunması

Asbest solunması

Yıkıntıların ardından açığa çıkan akciğerlere ulaşması halinde sağlık tehditi yaratabilmektedir. Molozların insanların yaşam alanlarından uzağa taşınma işlemi tamamlanmasına kadar olan zamanda bölgede olanların koruyucu maske takmaları önem taşımaktadır.

Sonuç olarak, deprem sonrası çocukların sağlığına yönelik risklerin farkında olmak ve önlemler almak çok önemlidir. Temiz su kaynaklarına ve uygun besin maddelerine erişim sağlanmalı, temizlik malzemeleri ve dezenfektanlar sağlanmalı, atık yönetimi düzgün bir şekilde gerçekleşebilmelidir. Her çocuğun beslenme durumu başvurduğu ilk sağlık merkezinde değerlendirilmeli, sofra yoluyla erişebileceği gıdalar ulaşıncaya kadar hazır beslenme solusyonlarıyla desteklenmesi sağlanmalıdır. Anne sütünün desteklenmesi, anne sütü alamayanlarda uygun beslenme planının oluşturulması, özel beslenme ihtiyacı olan çocukların e-nabız üzerinden kaydedilmesi ve destek besin maddelerinin ulaştırılabilmesi önem taşımaktadır.

The post Deprem bölgesinde görülebilecek çocuk hastalıkları first appeared on Anne Bebek Kulübü.

]]>
https://annebebekkulubu.com/blog/deprem-bolgesinde-gorulebilecek-cocuk-hastaliklari/feed/ 0 13600
Deprem mağduru çocuklara nasıl yaklaşmalıyız? https://annebebekkulubu.com/blog/deprem-magduru-cocuklara-nasil-yaklasmaliyiz/ https://annebebekkulubu.com/blog/deprem-magduru-cocuklara-nasil-yaklasmaliyiz/#respond Mon, 27 Feb 2023 10:39:31 +0000 https://annebebekkulubu.com/blog/?p=13576 Deprem gibi doğal afetler, her yaştan insanı olumsuz etkileyebilir. Ancak, özellikle çocuklar doğal afetlerden daha fazla etkilenme eğilimindedirler. Çocuklar genellikle doğal afetlerin nedenini anlamakta zorlanırlar ve bu nedenle, depremler gibi olayların çocuklar için korkutucu olabileceği bilinmektedir. Bu nedenle, çocukların deprem öncesi, sırası ve sonrasındaki davranışlarına özen göstermek önemlidir. Peki deprem mağduru çocuklara nasıl yaklaşmalıyız? Psikolog Arzu […]

The post Deprem mağduru çocuklara nasıl yaklaşmalıyız? first appeared on Anne Bebek Kulübü.

]]>
Deprem gibi doğal afetler, her yaştan insanı olumsuz etkileyebilir. Ancak, özellikle çocuklar doğal afetlerden daha fazla etkilenme eğilimindedirler. Çocuklar genellikle doğal afetlerin nedenini anlamakta zorlanırlar ve bu nedenle, depremler gibi olayların çocuklar için korkutucu olabileceği bilinmektedir. Bu nedenle, çocukların deprem öncesi, sırası ve sonrasındaki davranışlarına özen göstermek önemlidir. Peki deprem mağduru çocuklara nasıl yaklaşmalıyız? Psikolog Arzu Yazar, ebeveynlere depremden etkilenen çocuklar konusunda tavsiyelerde bulundu!…

Deprem mağduru çocuklara nasıl yaklaşmalıyız?
Deprem mağduru çocuklara nasıl yaklaşmalıyız?

Deprem mağduru çocuklara nasıl yaklaşmalıyız?

Deprem mağduru çocuklar, yaşadıkları depremin afetin  neden olduğu travma ve kaygı ile başa çıkmak için yardıma ihtiyaç duyabilirler. Bu nedenle, onlara doğru şekilde yaklaşmak ve onlara destek sağlamak çok önemlidir. İşte deprem mağduru çocuklara nasıl yaklaşabileceğinize dair bazı öneriler:

Okumalısınız: Depremde bebeklerin güvenliğini nasıl sağlayabiliriz? 

Güvenli bir ortam sağlayın

Deprem mağduru çocuklara yaklaşırken, onların güvende olduklarından emin olmak çok önemlidir. içinde bulunulan koşulları göz önünde bulundurarak barınma, beslenme ve güven ihtiyacının karşılanması önceliklidir.  Çocuklara, güvenli bir yerde olduklarını ve kendilerini ve ailelerini korumak için gereken adımların atıldığını açıklamalısınız. Bu, çocukların endişelerinin azalmasına  azaltmalarına ve rahatlamalarına yardımcı olacaktır. olabilir.

Onları bilgilendirin

Deprem mağduru çocuklar, yaşadıkları olayı anlamlandırmakta güçlük yaşayacaklardır. Çocuğun yaşına uygun, anlayabileceği kavramlar ile bilimsel temelli olarak çocuğa doğal afeti anlatmak, yaşanılan kaosu tanımlamasına yardımcı olacaktır. Yaşı küçük olan çocuklar egosantrik oldukları için “ben kötü bir şey yaptım o yüzden evimiz böyle oldu” diye düşünebilir. Böylesine yıkıcı bir olayın dünyanın bir çok yerinde olabildiğini ve önlemler alınabileceğini anlatmak, çocuklara güvende olabileceklerine dair umut da aşılayacaktır. Bundan sonraki yakın günlerde neler olabileceğini konuşmak da ( başka şehire taşınmak, akraba yanında kalmak, vb ) öngörülebilirlik kazandırdığı için de kontrol ve güven hissi oluşmasına katkı sağlayacaktır. 

Onları dinleyin

Deprem mağduru çocuklar, yaşadıkları olay nedeniyle korku, kaygı ve üzüntü yaşayabilirler. Onları dinlemek ve duygularını ifade etmelerine izin vermek çok önemlidir. Çocuklar bazen olanlar hakkında konuşmak istemezler, susmayı ve gözlemlemeyi tercih edebilirler. Onlara doğru sorular sormak ve onların duygularını anlamak oluşan/ oluşabilecek duygusal hasarları fark edebilmek için önemlidir. Yapılan sohbet ile çocukların kendilerini ifade etmelerine olanak vermek, kendi duygularımızı da ifade ederek paylaşımda bulunmak yakınlaştırıcı ve güven sağlayıcı olacaktır.

Okumalısınız: Deprem travması ve çocuklarımız

Oyun ve oyuncaklar ile rahatlamalarını sağlayın, eğlence ve oyunla rahatlatın

Deprem mağduru çocuklar, yaşadıkları olayın neden olduğu stres ve kaygı nedeniyle mutsuz, huzursuz, endişeli  ve karamsar hissedebilirler. Çocukla yetişkinler gibi konuşarak kendilerini ifade edemezler. Bu nedenle, onların iç dünyasını yansıtmalarına olanak verecek oyun ve oyuncaklara erişimlerinin olması önemlidir. Oyun, ruhsal dünyayı iyileştiren yegane şeylerden biridir. Ayrıca akranları ile bir araya gelebilmek, grup oyunları oynayabilmek de duygularını regüle etmelerine yardımcı olacaktır.  eğlence ve oyun yoluyla çocukların rahatlamalarına yardımcı olabilirsiniz. Oyunlar, çocukların rahatlamalarına ve pozitif duygular hissetmelerine yardımcı olabilir.

Deprem bölgesinde çocuklar nelere ihtiyaç duyar?
Deprem bölgesinde çocuklar nelere ihtiyaç duyar?

Destek olun

Deprem mağduru çocuklara ihtiyaçlarını ifade edebilmelerine olanak vermek, bu ihtiyaçların giderilebilmesi için destek olmak, onların kendilerine ve gelecek günlere dair güven hissetmelerine yardımcı olabilir. Onları cesaretleri için takdir etmek, onların duygularını anlamak / anlamlandırmak / dile getirmek  ve onlara rehberlik etmek önemlidir. Ayrıca, çocukların ihtiyaçlarına yönelik kaynaklara ve yardım kuruluşlarına yönlendirerek  yardımcı olabilirsiniz.

Deprem mağduru çocuklara yaklaşırken, onların güvende olduklarından emin olmak, onları dinlemek, eğlence ve oyun yoluyla rahatlatmak ve destek sağlamak çok önemlidir. Onlara yardımcı olmak, çocukların yaşadıkları travmayı atlatmalarına ve gelecekte daha sağlıklı bir şekilde yaşamlarına devam etmelerine olanak sağlayacaktır. 

Okumalısınız: Deprem bölgesinde çocuklar nelere ihtiyaç duyar?

The post Deprem mağduru çocuklara nasıl yaklaşmalıyız? first appeared on Anne Bebek Kulübü.

]]>
https://annebebekkulubu.com/blog/deprem-magduru-cocuklara-nasil-yaklasmaliyiz/feed/ 0 13576
Deprem bölgesinde çocuklar nelere ihtiyaç duyar? https://annebebekkulubu.com/blog/deprem-bolgesinde-cocuklar-nelere-ihtiyac-duyar/ https://annebebekkulubu.com/blog/deprem-bolgesinde-cocuklar-nelere-ihtiyac-duyar/#respond Mon, 27 Feb 2023 10:34:12 +0000 https://annebebekkulubu.com/blog/?p=13564 Deprem, doğal afetler arasında en yıkıcı olanlarından biridir ve çocuklar, bu afetlerden etkilenen en savunmasız gruplardan biridir. Deprem, çocukların psikolojik, sosyal ve duygusal sağlığına zarar verebilir ve ayrıca fiziksel zararları da olabilir. Bu nedenle, deprem sırasında ve sonrasında çocukların ihtiyaçlarına özellikle dikkat edilmelidir. Peki deprem bölgesinde çocuklar nelere ihtiyaç duyar? Psikolog Arzu Yazar, depremden etkilenen […]

The post Deprem bölgesinde çocuklar nelere ihtiyaç duyar? first appeared on Anne Bebek Kulübü.

]]>
Deprem, doğal afetler arasında en yıkıcı olanlarından biridir ve çocuklar, bu afetlerden etkilenen en savunmasız gruplardan biridir. Deprem, çocukların psikolojik, sosyal ve duygusal sağlığına zarar verebilir ve ayrıca fiziksel zararları da olabilir. Bu nedenle, deprem sırasında ve sonrasında çocukların ihtiyaçlarına özellikle dikkat edilmelidir. Peki deprem bölgesinde çocuklar nelere ihtiyaç duyar? Psikolog Arzu Yazar, depremden etkilenen çocuklara yardım etmek isteyen vatandaşlarımıza önerilerde bulundu!..

Deprem bölgesinde çocuklar nelere ihtiyaç duyar?
Deprem bölgesinde çocuklar nelere ihtiyaç duyar?

Deprem bölgesinde çocuklar nelere ihtiyaç duyar? 

Deprem, doğal afetler arasında en yaygın ve yıkıcı olanlardan biridir. Deprem sonrasında herkesin ihtiyaç duyduğu birçok şey vardır, ancak çocukların ihtiyaçları diğerlerinden farklı olabilir. Deprem sırasında, çocuklar kaygı, korku ve panik hissi yaşayabilirler. Bu nedenle, çocukları sakinleştirmek için güçlü bir destek sağlamak önemlidir. Peki ne yapabiliriz, çocuklarımıza nasıl destek olabiliriz? Bu makalede deprem sonrasında çocukların ihtiyaç duyabileceği şeyler hakkında konuşacağız.

Okumalısınız: Depremde bebeklerin güvenliğini nasıl sağlayabiliriz? 

Güvenli bir yer ve korunma

Deprem sonrasında çocukların kendini güvende hissetmesi önemlidir. En önemli ihtiyaçları güvenli bir yerde olmak ve korunmaktır. Bu nedenle, ebeveynlerin veya bakım verenlerin onları olabildiğince kısa sürede onları güvenli bir yere götürmeleri gerekir. Yeniden olabilecek (artçı) bir deprem anında nasıl kendilerini koruyabilecekleri, nerede durmaları gerektiği ve buluşma yeri gibi bilgileri de yeniden konuşmaları gerekebilir.

Su, yiyecek ve ilaçlar

Deprem sonrasında su, yiyecek ve ilaçlar da çocukların ihtiyaç duyabileceği şeyler arasındadır. Deprem sonrasında birçok bölgede su kaynakları kesilebilir, gıda ve ilaca erişimde sorun yaşanabilir. Depremzedeler için sunulan kaynak noktalarını tespit etmek ve erişilebilen kaynaklarda çocuklara öncelik vermek önemlidir.

Eğlence ve oyuncaklar

Deprem sonrasında çocuklar bir çok olumsuz duygu yaşarlar. Kabus görme, korkma, ağlama, huzursuzluk gibi bir çok semptom gözlemlenebilir. Çocuklarda duygu regülasyonunu sağlayabilmek ve içinde bulunulan durumla baş edebilmelerini kolaylaştırabilmek için, ebeveynler veya bakım verenler çocukların oyun oynayabileceği imkanlar bulmaya çalışabilir. Oyun, çocukların sakinleşmesine ve rahatlamalarına yardımcı olacaktır.

İletişim ve sevgi

Deprem sonrasında çocuklar, ebeveynlerinin veya diğer yetişkinlerin stresli ve endişeli olduğunu fark edeceklerdir. Bu nedenle, ebeveynlerin çocuklarına duygularını abartılı olmayacak şekilde ifade etmesi, onlara da duygularını ifade edebilmesi için olanak sağlamış olacaktır. Ebeveynlerin olabildiğince sözel olarak sevgisini ifade etmesi, sık sık sarılması çocukların duygusal açıdan beslenmesine, rahatlamalarına ve endişelerinin hafiflemesine yardımcı olabilir.

Deprem sonrası çocuklara nasıl psikolojik destek verilebilir?
Deprem sonrası çocuklara nasıl psikolojik destek verilebilir?

Deprem sonrası çocuklara nasıl psikolojik destek verilebilir?

Deprem sonrası, çocuklar depremin etkilerini ve yaşadıkları stresi farklı şekillerde ifade edebilirler. Bazı çocuklar korku, endişe, üzüntü ve huzursuzluk belirtileri gösterebilirken, diğerleri ise kaygı belirtileri ortaya koyabilirler. Bu nedenle, deprem sonrası çocuklara psikolojik destek sağlamak son derece önemlidir. İşte deprem sonrası çocuklara psikolojik destek vermek için bazı öneriler:

Açık ve dürüst bir iletişim kurun: Çocuklar doğru bilgiye sahip olmadıklarında korku ve endişe yaşayabilirler. Bu nedenle, açık ve dürüst bir iletişim kurmak, onların zihnindeki korku ve belirsizlik duygularını azaltabilir. Onlara neler olduğunu anlatın, durumun ne kadar sürmesini beklediğinizi belirtin ve yapılacaklar hakkında bilgi verin.

Güvende olduklarını hissettirin: Deprem sonrası çocuklar kendilerini güvensiz hissedebilirler. Onlara güvende olduklarını ve her şeyin normale döneceğini söyleyin. Çevredeki güvenli bölgeler hakkında bilgi verin ve ailelerinin kendilerini koruyacaklarını söyleyin.

Okumalısınız: Deprem travması ve çocuklarımız

Kendilerini ifade etmelerine izin verin: Çocuklar yaşadıkları olaylar hakkında konuşmak isterler ve onlara duygularını ifade etmeleri için fırsat verin. Onları dinleyin ve hissettikleri duyguları anlamaya çalışın.

Rutinleri koruyun: Deprem sonrası çocuklar, rutinlerinde değişiklikler yaşayabilirler ve bu da daha da stresli hissetmelerine neden olabilir. Mümkün olduğunca, rutinleri koruyun ve normal aktivitelerine devam etmelerine yardımcı olun.

Oyun ve aktiviteler yoluyla rahatlamalarını sağlayın: Oyun ve aktiviteler, çocukların stres seviyelerini azaltmalarına ve rahatlamalarına yardımcı olabilir. Oyun oynamalarına ve aktiviteler yapmalarına yardımcı olun.

Profesyonel yardım arayın: Bazı çocuklar deprem sonrası daha ciddi duygusal sorunlar yaşayabilirler. Bu durumda, profesyonel yardım almak faydalı olabilir. Çocuklar için uygun olan terapiler hakkında bilgi alın ve gerekli görülürse bir uzmana başvurun.

The post Deprem bölgesinde çocuklar nelere ihtiyaç duyar? first appeared on Anne Bebek Kulübü.

]]>
https://annebebekkulubu.com/blog/deprem-bolgesinde-cocuklar-nelere-ihtiyac-duyar/feed/ 0 13564