Ramazan bayramında yapılan 5 hata

0
1055

Uzun bir oruç dönemi ardından Ramazan Bayramı‘nda birden bire aşırı besin tüketmenin birçok hastalıklara davetiye çıkaracağını unutmayalım. Bedenin yeni beslenme düzenine daha rahat uyum sağlaması için bu dönemde özellikle dikkatli bir şekilde beslenmeye önem verilmelidir. Peki bayramda yapılan en sık 5 hataya bakacak olursak… İşte Ramazan bayramı beslenme önerileri:

İkramlara “hayır” diyememek!
Bayramda ikram edilen tatlıların glisemik indeksi yüksek olduğu için kan şekerini aniden yükseltip çok hızlı bir şekilde düşürmektedir. Bu da ani acıkmalara sebep olmaktadır. İkramları geri çeviremiyorsanız tadımlık, en masum olanlarından örneğin; sütlü tatlılardan yana tercihinizi kullanabilirsiniz.

Gece yemek yemek
Ramazan boyunca sahura kalkıldığı için alışkanlığınız devam ederek gece birşeyler tüketme isteğiniz hala oluşabilir. Bu sebeple gece yemelerinizi hayatınızdan yavaş yavaş çıkarmaya çalışın. Ramazan sonrası gece yemek yeme alışkanlıklarınızın devam etmesi, kilo artışına ve sindirim sisteminizde problemlere neden olacaktır. Yatmadan 2,5-3 saat önce yemek tüketiminizi sonlandırmanız gerektiğini unutmayınız.

Çay ve kahveyi sınırsızca içmek
Çay ve kahvenin içerdiği kafeinin fazla tüketimi vücudunuzda diüretik etki yapmaktadır. Yani bu da  fazla sıvı kaybetmeniz anlamına gelmektedir.  Kafein alımı uykusuzluk, kalp çarpıntısına sebep olacağından dolayı tüketimine dikkat edilmesi gerekmektedir. Ayrıca bayram ziyaretlerinde ikram edilen çay ve kahveye eklenilen şeker ile tatlı tüketiminizi artırmış oluyorsunuz. Bayramda 2-3 fincan çay ve kahveyi geçmemeye özen gösteriniz.

Kahvaltıda hamur işleri ve kızartmaları tercih etmek
Bir ay boyunca kahvaltı yapamamanın vermiş olduğu duyguyla tercihlerinizi zararlı besinlerden yana kullanmaktan kaçının. Ramazan boyunca öğün sayısı azaldığı için özellikle bayram kahvaltıları atlanabiliyor veya kahvaltılarda hamurişi, kızartma, börek gibi ağır yiyecekler bulunabiliyor. Oysa ki kahvaltı; uzun süredir yavaşlayan metabolizmamızı canlandırma zamanıdır! Kahvaltınızda yumurta, peynir, zeytin, tam tahıllı ekmekler, sebzelere yer vermeyi tercih ederek sağlıklı bir bayram sabahına başlamış olacaksınız.

Öğünü baklava ve börekle geçiştirmek!
Ramazanda öğün sayısının azalmasına bağlı olarak ve akşam saatlerinde besin tüketiminin daha fazla olması sebebi ile kişiler bayramda öğün atlamaktadır. En büyük yapılan yanlışların başında kişi ikram edilen börekleri, tatlıları öğün olarak saymasıdır. Fakat bu tür beslenme kişinin daha çabuk acıkmasına yol açarken hem de sindirim sisteminde rahatsızlıklara yol açmaktadır. Bayram kilolarına davetiye çıkarmamak için misafirliklere gitmeden önce ana ve ara öğünlerinizi yaparak gitmeyi unutmayınız.

 

 

Önceki İçerikKarpuzu neden çok seviyoruz?
Sonraki İçerikAile ile bayram
Diyetisyen Gönül Tuba Ciğerli
1990 yılında Kütahya/Tavşanlı’ da doğdu. 2008 yılında Bursa Cumhuriyet Lisesi'ni bitirdi. Lisans eğitimini 2012-2016 yılları arasında Yakın Doğu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik(%100 Burslu)  Bölümü'nden başarı ile mezun oldu ve diyetisyen ünvanını aldı. 2017 yılında Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Pedagojik Formasyon programını başarıyla bitirdi. 2014-2016 yılları arasında Uludağ Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Yakın Doğu Üniversitesi Eğitim ve Araştırma hastanesinde klinik stajlarını yaptı. 2016-2017 yılları arasında  Ceylan International Hospital’da kurucu diyetisyen olarak görev aldı. 2018 yılında Medicana Sağlık Grubu Bursa Hastanesi'nde göreve başladı. Eğitim ve çalışma hayatı boyunca anne-çocuk beslenmesi, obezite, diyabet, onkoloji, sporcu beslenmesi ve obezite cerrahisi beslenmesi olmak üzere birçok eğitim ve kurs programlarına katıldı. Tıbbi İlgi Alanları: Gebelik Ve Emziklik Döneminde Beslenme - Obezite-Bariatrik Cerrahi Diyetisyenliği-Diyabette Beslenme --Sporcu Beslenmesi-Onkoloji Beslenmesi-Kalp Damar Hastalıklarında Ve Hipertansiyonda Beslenme -Böbrek Hastalıklarında Beslenme-Anoreksia Nevroza-Menopozda Beslenme-Gut Hastalığında Beslenme-Karaciğer Hastalıklarında Beslenme Nörolojik Hastalıklarda Beslenme- Ketojenik Beslenme

Bir Cevap Yazın