Ramazan Bayramı’nda güvenli seyahat önerileri

0
930

Kazalarda en büyük etken dikkat dağınıklığı

Bayram tatilinin başlaması ile birlikte pek çok kişi tatil için yola çıktı. Uzmanlardan bayram süresince trafik kazalarını önlemek için önemli uyarılar geliyor. Bu uyarıların en önemlisi ise sürücülerin yola konsantre olamamaları ve sürüş sırasında telefon kullanmamaları yönünde. Sürücülerin direksiyon başında telefon kullanma ya da başta çocuklar olmak üzere diğer aile üyeleri ile ilgilenme gibi alışkanlıklarını bırakmalarıyla ancak yolculuklarda %100 emniyet ve konfor sağlamak mümkün. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre; telefon kullanan bir sürücü kullanmayanlara göre kaza risklerine 4 kat daha fazla açık. Bir diğer araştırma ise çocuklarıyla birlikte seyahat eden 10 sürücüden 6’sının dikkat dağınıklığı yaşadığını gösteriyor. Anne Bebek Kulübü olarak biz, basit önlemler ve emniyetli araç kullanım alışkanlıklarıyla bu Ramazan Bayramı’nda yolculuk keyfimize gölge düşmeyeceğine inanıyoruz

Ramazan Bayramı’nda tatile çıkacak sürücülere öneriler:

  • Yola çıkmadan önce iyice dinlenin.
  • Uzun bir yolculuk yapacaksanız maksimum 4 saat aralıksız araç kullanın ve ardından minimum 30 dakika dinlenin. 8 saatten fazla sürecek yolculuklarda yedek sürücü ile dönüşümlü olarak araç kullanın.
  • Gündüz yolculuklarını tercih edin.
  • Emniyet, konfor ve yakıt verimliliğine doğrudan etki eden lastik basınç, diş derinliği, balans, yük ve hasar kontrollerinin yapıldığından emin olun.
  • Araç içinde kapalı alanda uzun zaman geçirileceği için aracın iç temizliğinin iyice yapılması, yolculuk edenler ve özellikle çocuklar için büyük önem taşıyor.
  • Araçta mutlaka bulundurmanız gereken bazı ekipmanlar var. Bunlar; ilk yardım çantası, sağlam bir yedek lastik, takım ve avadanlıklar (kriko, bijon anahtarı ve varsa şifreli bijon, tornavida ve pense), çekme halatı ve takozlar, reflektörler ve fosforlu yelekler, taşınabilir-çok amaçlı elektrikli çakmak pompası ve takviye kablosu.
  • Seyahate başlamadan önce emniyet kemerleri ve tertibatını elle teker teker kontrol edin, sağlam ve çalışır durumda olduklarından emin olun.
  • Sürüş esnasında cep telefonlarınızı ‘handsfree’ özelliğinde dahi kullanmayın; elleriniz serbest olsa bile aklınız telefondayken aracınıza tam olarak hâkim olamazsınız.
  • Küçük yaştaki çocuklarınızın çocuk koltuğunda yanında refakat eden bir yetişkinle birlikte yolculuk etmesi, çocuk ve gençlerin yol emniyeti hakkında bilgilendirilmesi önem taşıyor. Onların ani hareketlerinin sizin fren vb. manevra kabiliyetinizi doğrudan etkileyebileceğini unutmayın.
  • Emniyet kurallarından şaşmayın ve alkollü araç kullanmayın.

 

Bir Cevap Yazın